UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Nijemci prelomili, Leopardi idu u Ukrajinu!; Amerikanci Kijevu šalju moćne tenkove Abrams

Ključne događaje 335. dana rata u Ukrajini pratimo uživo

Njemački tenk Leopard 2 A5

 Sven Eckelkamp/Imago Stock&peo/Sven Eckelkamp/imago Stock&peo

Ključni događaji:

- Njemačka šalje Ukrajini Leoparde i dopustit će to i drugima

- Baltički gradovi najavili pomoć Ukrajini "sve dok ne pobijedi"

- CNN: Amerikanci šalju moćne tenkove Abrams

- Brojne ostavke i smjene visokih ukrajinskih dužnosnika

- Finska: Moramo razmotriti ulazak u NATO bez Švedske

- Pomoćnik Zelenskog dao ostavku, potom ju je podnio i zamjenik ministra obrane Ukrajine

- Dužnosti je razriješen i zamjenik glavnog državnog tužitelja Ukrajine

- Ukrajinski dužnosnik: ‘12 država spremno je donirati 100 Leopard tenkova Ukrajini‘


Izvor: Njemačka šalje Ukrajini Leoparde i dopustit će to i drugima

Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je poslati borbene tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i dopustiti drugim zemljama da to naprave, a Sjedinjene Države bi Kijevu mogle isporučiti tenkove Abrams, rekao je Reutersu izvor upoznat s tim pitanjem.

Odluka se odnosi na najmanje jednu satniju tenkova Leopard 2 A6 koja će biti isporučena iz zaliha Bundeswehra, objavio je njemački list Spiegel. Satnija se u pravilu sastoji od 14 tenkova.

Osim Njemačke, i drugi saveznici, poput skandinavskih zemalja, namjeravaju sudjelovatiu isporuci svojih tenkova Leopard Kijevu, izvijestio je tjednik.

Dugoročno gledano, veći broj tenkova bi se mogao obnoviti i pripremiti za upotrebu, navodi Spiegel.

Američki dužnosnici ranije su rekli Reutersu da bi Washington uskoro mogao odustati od protivljenja slanju tenkova Abrams u Ukrajinu, u sklopu poteza osmišljenog da potakne Njemačku da također ide tim putem.

Pentagon je odbio komentirati slijede li kakve objave o Abramsu. Također je odbio komentirati hoće li Njemačka dati zeleno svjetlo za isporuke Leoparda.

"Ministar obrane (Lloyd) Austin imao je vrlo produktivne razgovore sa svojim njemačkim kolegom kada je bio u Njemačkoj" na sastancima prošli tjedan, rekao je brigadni general Patrick Ryder na konferenciji za novinare.

image

Olaf Scholz

Benoit Tessier/Afp

Sve je veći pritisak na vladu njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje tenkove Leopard Ukrajini i dopusti drugim zemljama isporuče Leoparde.

Prema pravilima nabave Njemačka mora odobriti izvoz svakog Leoparda. Međutim, Scholzova Socijaldemokratska stranka još je uvijek suzdržana po tom pitanju.

Izvor iz njemačkog obrambenog sektora rekao je Reutersu da je Poljska podnijela zahtjev njemačkoj vladi kojim traži odobrenje isporuke vlastitih 14 tenkova Leopard 2 A4 Ukrajini, čime je dodatno povećan pritisak na Berlin.

Ranije je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak pozvao Njemačku da odobri slanje tenkova.

"Ovo je naša zajednička stvar jer je u pitanju sigurnost cijele Europe!" napisao je na Twitteru.


Baltički gradovi najavili pomoć Ukrajini "sve dok ne pobijedi"

Gradonačelnici iz Poljske, Litve, Latvije i Estonije, baltičkih zemalja koje graniče s Rusijom, obećali su u utorak da će nastaviti financijski i materijalno pomagati Ukrajini “sve dok ne pobijedi” u ratu koji traje gotovo godinu dana.

U Vilniusu, glavnom gradu Litve, okupili su se gradonačelnici u povodu proslave 700 godina od osnutka tog grada u sklopu čega je organizirana međunarodna konferencija.

Gradonačelnik Vilniusa, Remigijus Šimašijus najavio je uplatu 700.000 eura iz gradskog proračuna Ukrajini.

“Ovime želimo inspirirati i druge da pomognu onima koji se bore za slobodu”, rekao je Šimašijus na panelu pod nazivom "Borci za slobodu: Gradovi ujedinjeni s Ukrajinom".

U njegovoj prezentaciji pokazanoj publici bila je karta Europe na kojoj je umjesto Rusije pisalo Mordor, imaginarna zemlja zlog gospodara iz Gospodara prstenova. Između Rusije i baltičkih zemalja, koje su nekoć bile dio Sovjetskog Saveza, bila je podvučena crta.

“Želimo da ova naša baltička regija bude sigurna. Važna nam je sigurnost jer imamo rat blizu svojih granica", rekla je Linda Ozola, dogradonačelnica Rige, glavnog grada Latvije.

Rekla je da je Riga još od 2014. i sukoba na istoku Ukrajine pomagala strdalima, a da je sada Ukrajincima potrebna pomoć u oružju.“Pomagat ćemo sve do pobjede, nećemo se umoriti”, naglasila je.

Njena izjava došla je u trenutku kada Poljska traži dopuštenje Njemačke za slanje tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu.

“U zemljama zapadne Europe neki da govore to nije njihov rat”, rekao je Rafal Trzaskowski, gradonačelnik glavnog poljskog grada Varšave. “No moramo pomoći jer ljudi svakodnevno ginu”, dodao je.

Baltičke zemlje od 24.veljače, kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, imaju oštriji stav prema Moskvi od ostalih članica EU-a, strahujući da bi mogle biti iduća meta.

Rusija odgovara da je to propaganda i da ih nema namjeru napasti.

Gradonačelnik ukrajinskog grada Lavova, Andrij Sadovij, pozvao je na slanje daljnje pomoći napomenuvši da će Ukrajina pobijediti nastavi li stizati podrška.

"Trebamo raketni sustav Patriot i tenkove Leopard, potrebna nam je vojna pomoć", istaknuo Sadovij. "Mi svaki dan imamo sprovode, pogibaju mladi ljudi, ovo su teški trenuci", dodao je.

Konferencija u Vilniusu održana je uz potporu mreže Eurocities, udruženja više od 200 europskih gradova iz 38 zemalja sa sjedištem u Bruxellesu.

Europski gradovi, napose u zemljama koje graniče s Ukrajinom, primile su stotine tisuća izbjeglica iz Ukrajine. (Hina)


Amerikanci šalju moćne tenkove Abrams, Nijemci popustili, daju zeleno svjetlo Poljacima

Bidenova administracija dovršava planove za slanje američkih tenkova Abrams u Ukrajinu i mogla bi to objaviti već ovaj tjedan, objavio je večeras CNN pozivajući se na trojicu američkih dužnosnika.

Vrijeme stvarne isporuke tenkova ostaje za sada nejasno i obično je potrebno nekoliko mjeseci da se trupe obuče za učinkovito korištenje tenkova, objasnili su dužnosnici.

Objava o tenkovima mogla bi biti dio pokušaja razbijanja diplomatskog zastoja s Njemačkom, koja je prošlog tjedna rekla SAD-u da neće poslati svoje tenkove Leopard u Ukrajinu osim ako SAD također ne pristane poslati svoje tenkove M1 Abrams.

Najviši dužnosnici nacionalne sigurnosti u administraciji aktivno su razmatrali korake koje bi mogli poduzeti kako bi uvjerili Njemačku da pošalje Leoparde.

CNN podsjeća kako prošlog tjedna, u petak, na sastanku zapadnih obrambenih čelnika u Njemačkoj, SAD i njegovi saveznici nisu uspjeli uvjeriti njemačke dužnosnike da pošalju Leoparde kao dio sljedeće runde vojne pomoći Berlina Ukrajini. No, danas je njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao: “Pripremamo svoju odluku, koja će doći vrlo brzo” o tenkovima.

I agencija AP navodi da će SAD poslati Abramse.

Očekuje se da će do američke objave o slanju Abramsa doći u srijedu u koordinaciji s objavom Njemačke da će odobriti zahtjev Poljske za slanje tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje u Ukrajinu, prema jednom dužnosniku. Dužnosnici su govorili pod uvjetom anonimnosti jer odluka još nije javno objavljena.

image

Američki tenk Abrams M1A2

Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Sky News pak javlja da će Poljska uskoro dobiti odobrenje za izvoz tenkova.

Dopisnica Sky Newsa Siobhan Robbins rekla je: "Diplomatski izvor koji je upoznat s raspravama rekao je Sky Newsu da vjeruju da će njemačko odobrenje Poljskoj za izvoz tenkova Leopard 2 u Ukrajinu stići ovaj tjedan."

Njemački Der Spiegel također je izvijestio da će Njemačka dopustiti zemljama poput Poljske ponovni izvoz tenkova Leopard 2.

Leopard 2 njemačke proizvodnje smatra se najboljim izborom za opremanje Ukrajine velikim zapadnim tenkovskim snagama i davanje prednosti u mogućim nadolazećim ofenzivama.

Nekoliko europskih zemalja naznačilo je da bi željele poslati Kijevu neke od svojih Leoparda.

Ali za to im treba odobrenje njemačke vlade, koja je do sada slala različite poruke hoće li to učiniti.


‘U ukrajinskim nuklearkama nije pronađena vojna oprema‘

Provedena je inspekcija ukrajinskih nuklearnih elektrana i nije pronađena vojna oprema, rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi Europskom parlamentu u utorak i opovrgnuo ruske optužbe.

Ruska obavještajna služba optužila je u ponedjeljak Ukrajinu da skladišti oružje isporučeno sa Zapada u nuklearnim elektranama diljem zemlje, a visoki ukrajinski dužnosnik izjavio je kako je ta tvrdnja lažna.

Grossi je rekao Europskom parlamentu da je njegova agencija uspostavila stalnu prisutnost u svim ukrajinskim nuklearnim postrojenjima i da je u utorak naredio inspekcije kako bi se utvrdilo nalazi li se vojna oprema u nekom postrojenju.

"Ishod tih inspekcija bio je negativan", rekao je.

Grossi je naglasio da je ovo drugi put da je IAEA uspjela "odbaciti optužbe o ilegalnim stvarima i vrlo opasnim stvarima u tim postrojenjima", referirajući se na ranije optužbe o stvaranju "prljave bombe".


Njemačka odobrila slanje tenkova za Ukrajinu?

Njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu bi Poljskoj trebao dati odobrenje za ponovni izvoz tenkova Leopard njemačke proizvodnje u Ukrajinu, objavio je Bloomberg.

Poljska je odobrenje službeno zatražila ranije u utorak, a njemačka vlada izvijestila je kako će im "odgovoriti s potrebnom hitnošću". Njemački zakon zahtijeva odobrenje za ponovni izvoz svoje vojne opreme, što znači da se stotine tenkova Leopard u Europi mogu poslati u Ukrajinu samo uz pristanak Berlina.

Dok se Ukrajina i njezini saveznici pripremaju za potencijalnu eskalaciju borbi u proljeće, rasprava o slanju borbenih tenkova u Ukrajinu postala je tema broj jedan među NATO saveznicima.

Američki i europski dužnosnici poručili su kako Olaf Scholz mora biti odlučniji po tom pitanju.

Podsjetimo, kancelar je inzistirao na tome da Njemačka ne bude sama kad se šalje teško naoružanje u Ukrajinu, što je potez za koji se strahuje da bi mogao izazvati eskalaciju sukoba s Moskvom. Scholz se, naime, nada da će Njemačku u tome slijediti i SAD te NATO.

- Nikad ne idemo sami - rekao je Scholz u prošlotjednom intervjuu za Bloomberg.


Ukrajinski premijer: ‘Imamo dovoljno zaliha energije za ovu zimu‘

Ukrajina ima dovoljno zaliha ugljena i plina za ovu zimu unatoč ruskim napadima na njezin energetski sustav, rekao je u utorak premijer Denis Šmihal.

Dodao je kako je stanje u energetskom sektoru teško, ali pod kontrolom nakon višemjesečnih ruskih napada dronovima i projektilima na kritičnu infrastrukturu pri čemu je uništeno oko 40 posto energetskog sustava.

"Zasad su propali svi pokušaji Rusije da baci Ukrajinu u mrak", rekao je Šmihal na sjednici vlade.

"Imamo dovoljno rezervi za nastavak i završetak sezone grijanja u normalnom režimu. Oko 11 milijardi kubičnih metara plina pohranjeno je u skladištima plina i gotovo 1,2 milijuna tona ugljena je u skladištima", dodao je.

Unatoč neuobičajeno toplom vremenu u prosincu i siječnju, sve ukrajinske regije suočavaju se s isključenjem električne energije. No operater Ukrenergo izvijestio je kako je proizvodnja energije porasla ovoga tjedna.

Šmihal je rekao da je vlada odobrila odluku prema kojoj se državnom naftnom i plinskom monopolu Naftogazu odobrava 189 milijuna eura bespovratnih sredstava Europske banke za obnovu i razvoj za dodatnu kupnju plina.

Ukrajinski premijer dodao je kako Ukrajina nastavlja suradnju s partnerima na ubrzanju popravaka kako bi se obnovili proizvodni i distribucijski objekti, kako bi energetski sustav bio manje centraliziran i kako bi se implementirali novi programi energetske učinkovitosti.


Ukrajinci u pola sata uništili tri ruska helikoptera

Ukrajina je u ponedjeljak navečer u samo pola sata uništila tri ruska helikoptera Ka-52, priopćile su njezine zračne snage. Tvrde kako je od izbijanja rata, koji sad traje već 11 mjeseci, oboren 281 neprijateljski helikopter.

Uništena letjelica s jednim sjedalom vrijedna je 12 milijuna funti i nosi nadimak "Black Shark", a opisana je kao najsmrtonosniji ruski helikopter, objavio je Daily Mail.

Zračne snage Oružanih snaga Ukrajine u utorak su priopćile: "U pola sata protuzračne borbe, od 00:00 do 00:30 sati, jedinice ukrajinskih raketnih protuzračnih snaga uništile su tri ruska jurišna helikoptera Ka-52".

Kijev je također objavio kako očekuje skorašnji ruski napad sa sjevera u Bjelorusiji, iz ruskih uporišta Donjecka i Luganska na istoku zemlje te na jugu s poluotoka Krima.

- Ako ova velika ruska ofenziva propadne, to će biti propast Rusije i Vladimira Putina - rekao je u utorak Vadim Skibitski, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe.

Američki dužnosnici tvrde kako Ukrajina poslije zime planira pokrenuti vlastitu ofenzivu. Ukrajinski narod pozivaju da pričeka do proljeća kad bi od zapada trebali dobiti više oružja.


Ukrajina ima dovoljno plina i ugljena za ostatak zime

Ukrajina ima dovoljno zaliha ugljena i plina za preostale zimske mjesece unatoč stalnim ruskim napadima na njezin energetski sustav, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Dodao je kako je, nakon višemjesečnih ruskih napada koji su oštetili oko 40 posto energetskog sustava, situacija u energetskom sektoru i dalje teška, ali pod kontrolom.

- Za sada su propali svi pokušaji Rusije da Ukrajinu baci u mrak. Imamo dovoljno rezervi da nastavimo i završimo sezonu grijanja u normalnom režimu. Oko 11 milijardi kubičnih metara plina pohranjeno je u skladištima plina i imamo gotovo 1,2 milijuna tona ugljena u skladištima- kazao je Šmihal, prenosi Reuters.


Rusi će morati rezervirati datum na koji žele prijeći granicu

Prema novom zakonskom prijedlogu, Rusi koji žele napustiti zemlju automobilom uskoro će morati putem interneta rezervirati datume i vrijeme.

Šef Kremlja za promet i infrastrukturu Jevgenij Moskvičev pripremio je amandmane na zakon koji predviđaju preliminarno rezerviranje datuma i vremena za prelazak vozila preko granice Rusije, pokazuje dokument u koji je imala uvid ruska novinska agencija TASS.


Zračna uzbuna u cijeloj Ukrajini

U cijeloj Ukrajini oglasile su se sirene za zračnu uzbunu. Dogodilo se to nakon što je primjećeno kako je iz Bjelorusije prema Ukrajini krenuo borbeni zrakoplov. Navodno je riječ o zrakoplovu MiG31K, koji može nositi hipersonični projektil Kindžal, koji pak može nositi konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu.


Što čeka Ukrajinu na proljeće?

Očekuje se da će Rusija, kao i Ukrajina, u proljeće pokrenuti nove ofenzive.

Umirovljeni vicemaršal britanskog zrakoplovstva Sean Bell kaže, da iako ne možemo ući u umove Vladimira Putina ili Volodimira Zelenskog, vojnom analizom može se ukazati na ono što će se vjerojatno na proljeće dogoditi, piše Sky News.

- Glavni cilj Moskve bit će "gotovo sigurno" zauzimanje cijele istočne regije Donjecka i očuvanje sigurnosti Krima. Putin će vjerojatno ojačati susjednu regiju Luhansk. Također će nastojati ojačati uglavnom okupiranu regiju Zaporižja kako bi izbjegao ukrajinski proboj - smatra Bell.

Što se tiče daljnjih ofenziva, Bell kaže da će "glavni fokus" i dalje biti istočni grad Bahmut.

Rusi bi također mogli zaprijetiti glavnom gradu Ukrajine Kijevu, vjerojatno iz Bjelorusije, vjeruje Bell. Međutim, dodaje da bi to uključivalo gomilanje snaga u Bjelorusiji što će biti teško ostvarivo.

- Zelenski će vjerojatno pojačati prisutnost snaga oko Donjecka, iako nije jasno hoće li se Ukrajinci ovdje moći održati. Što se tiče ofenzive, ukrajinske snage se nadaju da će presjeći linije opskrbe sjeveroistočno od Harkiva, kao i puteve kopnenim mostom prema okupiranom Krimu na jugu - zaključio je Bell.


Poljska će od EU tražiti kompenzaciju za tenkove

Poljska će tražiti od EU kompenzaciju za tenkove Leopard 2, koje namjeravaju poslati Ukrajini, poručio je poljski premijer.

- Podnijet ćemo zahtjev za povrat novca Europskoj uniji, bit će to još jedan test njihove dobre volje- rekao je Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare.

Morawiecki je rekao da se nada brzom odgovoru Njemačke o tome može li Varšava ponovno izvesti tenkove, prenosi Reuters.

- Nadam se da će odgovor iz Njemačke stići brzo. Nijemci odugovlače, izmiču, ponašaju se na teško razumljiv način - kazao je premijer.


Sunak: Neka Njemačka sama odluči hoće li slati tenkove

Velika Britanija tvrdi da neće činiti pritisak na saveznike oko toga kako misle poduprijeti Ukrajinu, javlja Sky News.

Njemačka se našla pod pritiskom da dopusti slanje svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, ali britanski premijer Rishi Sunak odlučio je ne ulaziti u raspravu s Njemcina.

- Nećemo diktirati drugima što točno trebaju ili ne trebaju pružiti Ukrajini, prije svega to mora biti odluka te države. Nastojimo surađivati s našim saveznicima što je više moguće. Dosad je naš pristup urodio plodom - kazao je glasnogovornik britanskog premijera.

Velika Britanija je u međuvremenu obećala poslati Ukrajini 14 svojih tenkova Challenger 2.


Nove ostavke i smjene ukrajinskih visokih dužnosnika

Još su dva zamjenika ministara dala ostavke u ukrajinskom ministarstvu razvoja zajednica i teritorija - Vjačeslav Negoda i Ivan Lukerja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u međuvremenu je smijenio i čelnike pet regionalnih vlasti, u Dnjipropetrovsku, Zaporižju, Kijevu, Sumiju i Hersonu. Potvrdio je to na Telegramu tajnik njegovog ureda Oleg Nemčinov, prenosi The Guardian.

Smijenjeni su guverneri Valentin Rezničenko iz Dnjipropetrovske oblasti, Oleksandra Staruha iz oblasti Zaporižje, Oleksij Kuleba iz Kijevske oblasti, Dimtro Živitski iz oblasti Sumi te Jaroslav Januševič iz Hersonske oblasti.

Zamjenik ministra socijalne politike Vitalij Muzičenko također je smijenjen. Nemčinov navodi da su smjene uslijedile nakon jutrošnjeg sastanka kabineta.

Oleksij Soboljev imenovan je zamjenikom ministra gospodarstva.


Jeziva snimka kamiona punih lijesova

Ukrajinski novinar objavio je video na kojem se može vidjeti kamion pun praznih lijesova, koji su vjerojatno namijenjeni za prijevoz tijela ruskih vojnika.

Snimka je nastala u gradu Krustalnji, u ukrajinskoj regiji Luhansk, koja je sad pod okupacijom Rusa.

Moskva ima za cilj zauzeti cijeli Luhansk i susjednu regiju Donjeck - ali pritom trpi velike gubitke, napominje Sky News, koji je i objavio gore spomenuti video.


Njemačka primila zahtjev Poljske za dostavom tenkova Ukrajini

Njemačka je primila službeni poljski zahtjev za isporuku njemačkih tenkova Leopard Ukrajini, rekao je u utorak poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak, a njegov njemački kolega Boris Pistorius ohrabrio je zemlje koje ih posjeduju da počnu na njima uvježbavati ukrajinske vojnike.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je utorak da zemlje saveznice Ukrajine koje posjeduju teške tenkove Leopard mogu početi uvježbavati za rukovanje njima ukrajinske vojnike iako Njemačka još nije dala formalno odobrenje za njihovu isporuku Kijevu.

"Izrijekom sam ohrabrio zemlje partnere koji imaju tenkove Leopard spremne za isporuku da počnu uvježbavati ukrajinske snage na tim tenkovima", rekao je Pistorius na konferenciji za novinare u Berlinu održanoj s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Njemačka, koja mora odobriti svaki ponovni izvoz Leoparda, dosad se suzdržavala strahujući da bi time mogla potaknuti Moskvu na eskalaciju sukoba.

Vlada u Kijevu želi tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2, jedne od najšire korištenih zapadnih tenkova, kako bi joj pomogli u probijanju ruskih linija i vraćanju ukrajinskog teritorija pod svoju kontrolu.

Berlin je pod snažnim pritiskom nekih od svojih saveznika rekao da je spreman brzo djelovati ako među tim saveznicima postoji konsenzus i istaknuo da druge članice NATO saveza tek moraju službeno zatražiti dozvolu za ponovni izvoz tenkova.

Članice NATO-a i SAD nisu na sastanku u Njemačkoj prošli tjedan uvjerile Berlin da dopusti slanje Leoparda Ukrajini.

Teški i napredni tenkovi poput Leoparda moćno su oružje koje bi trebalo pomoći Ukrajincima da se obrane od ruske ofenzive zbog čega Moskva nastoji izazvati podjele među ukrajinskim saveznicima u NATO-u i šalje oštra upozorenja da to znači upletanje NATO-a u sukob.

"Zemlje koje sudjeluju, izravno ili neizravno, u slanju oružja Ukrajini i podizanju njezine tehnološke razine snose odgovornost (za nastavak sukoba)", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak.

Peskov je poručio da je "ukrajinski narod taj koji će platiti cijenu za svu tu pseudo-potporu".


Ruski zakonodavac predlaže da da građani rezerviraju termin prije napuštanja zemlje automobilom

Novi zakon koji je predložio Jevgenij Moskvičev, predsjednik Odbora za promet i graditeljstvo ruske Državne dume, zahtijevat će od Rusa koji žele napustiti zemlju automobilom da rezerviraju određene datume i vrijeme prije prelaska granice, prenosi ruski neovisni medij Meduza.

Prema nacrtu zakona koji su ruski državni mediji objavili u utorak, vozači bi mogli rezervaciju obaviti putem interneta.

Nova pravila mogla bi stupiti na snagu već 1. ožujka, rekao je Moskvičev novinarima.


Zelenski zabranio državnim službenicima da napuštaju zemlju u ‘nevladine svrhe‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je izvršnu uredbu kojom se državnim službenicima zabranjuje napuštanje zemlje u "nevladine svrhe" dok su na snazi mobilizacija i izvanredno stanje.

Do ove zabrane dolazi samo nekoliko dana nakon što je objavljena vijest da je ukrajinski zamjenik glavnog tužitelja Oleksij Simonenko koristio automobil u vlasništvu kijevskog biznismena Grigorija Kozlovskog kako bi otišao na odmor u Španjolsku u prosincu i siječnju. On je razriješen dužnosti, objavljeno je u utorak.

Novo pravilo odnosi se na ukrajinski Kabinet ministara, čelnike Ureda predsjednika, zastupnike Vrhovne Rade, suce, tužitelje i čelnike Službe sigurnosti Ukrajine, Središnje izborno povjerenstvo, Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu, Narodnu banku i gradske uprave.


ISW: Znakovi nadolazeće ‘velike ruske ofenzive‘ u istočnoj Ukrajini

Ruske snage pripremaju se za pokretanje "velike ofenzive" u rano proljeće, prema procjenama ukrajinskih obavještajnih službi. Ukrajinska glavna obavještajna uprava (GUR) vjeruje da se vojne snage pregrupiraju u regijama Donjeck i Luhansk, javlja Institut za proučavanje rata (ISW).

Dok ukrajinski dužnosnici već neko vrijeme upozoravaju na obnovu ruske ofenzive, najnovija procjena daje više detalja o tome gdje bi se to točno moglo dogoditi.

Malo je vjerojatno da će Moskva pokrenuti napad iz Bjelorusije ili južne Ukrajine, rekao je predstavnik GUR-a, iako glavni grad Kijev još uvijek jača svoju obranu u pripremi za potencijalni napad sa sjevera.

ISW - istraživački centar sa sjedištem u SAD - primijetio je preraspoređivanje konvencionalnih snaga u okolici gradova Svatove i Kremina, u regiji Luhansk.

Ti manevri "naglašavaju stalnu potrebu za potporom zapadnog partnera kako bi se osiguralo da Ukrajina ne izgubi inicijativu", stoji u izvješću ISW-a.


Finski šef diplomacije: Moramo razmotriti ulazak u NATO bez Švedske

Finska mora razmotriti ulazak u NATO bez Švedske, rekao je u utorak finski ministar vanjskih poslova Pekka Havisto. Ova izjava dolazi nakon što je Turska odbacila mogućnost davanja ‘zelenog svjetla‘ kandidaturi Švedske, nakon prosvjednog spaljivanja Kur‘ana u toj zemlji. Kur‘an je spalio Rasmus Paludan, protuislamski političar i aktivist iz Danske.

Zajedničko članstvo dviju nordijskih zemalja ostaje "prva opcija", ali "očito moramo procijeniti situaciju, ako se nešto dogodilo što znači da dugoročno Švedska više ne može napredovati", rekao je Haavisto. Međutim, dodao je da je "prerano reći".

Švedska i susjedna Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ankara je do sada blokirala njihove ponude, u pokušaju da Helsinki i Stockholm ispune određene političke zahtjeve, poput izručenja kritičara turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i kurdskih skupina za koje tvrdi da su "teroristi".

Erdogan je u ponedjeljak rekao da Švedska više ne može računati na potporu njegove zemlje, nakon prosvjeda spaljivanja Kur‘ana u glavnom gradu Švedske koji je izazvao prosvjede u Turskoj i muslimanskom svijetu.

Svih 30 članica NATO-a mora ratificirati švedsko članstvo u NATO-u, a to do sada nisu učinile još samo Turska i Mađarska.

Turska posebno optužuje Švedsku za podupiranje skupina koje smatra terorističkima - Kurdistansku radničku partiju (PKK) i organizaciju Fethullaha Gulena koju smatra odgovornom za neuspješni vojni puč iz 2016.


Zamjenik glavnog državnog tužitelja razriješen je dužnosti

Zamjenik glavnog državnog tužitelja razriješen je dužnosti Oleksij Simonenko razriješen je dužnosti, poručio je ured državnog tužitelja.

U izjavi Ureda glavnog državnog tužitelja nije naveden razlog za razrješenje Simonenka, već je samo spomenuto da je to bilo "u skladu s njegovim željama".


Zamjenik ukrajinskog ministra obrane podnio ostavku

Zamjenik ministra obrane Ukrajine Vjačeslav Šapovalov, odgovoran za opskrbu trupa hranom i opremom, podnio je ostavku. Kao razlog je naveo "optužbe medija" o korupciju u ministarstvu, a za koje smatra da "nemaju temelja".


Suradnik Zelenskog dao ostavku

Zamjenik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, Kirilo Timošenko, u utorak je poručio da je zatražio od predsjednika Zelenskog da ga razriješi dužnosti.

- Hvala predsjedniku na povjerenju i prilici da svakog dana činimo dobra djela, napisao je Timošenko na Telegramu.

Timošenko (33) nije naveo razloge za ostavku, a svoju funkciju obnašao je od 2019. godine. Ukrajinski mediji spekuliraju da je njegova ostavka zapravo uvod u veću kadrovsku rošadu koju je najavio Zelenski.

Neki ukrajinski mediji spekuliraju da bi ostavke mogli dati i neki regionalni dužnosnici povezani s Timošenkom.


Ukrajinski dužnosnik: ‘12 država spremno je donirati 100 Leopard 2 tenkova‘

Neimenovani ukrajinski dužnosnik poručio je za američki ABC News da je 12 zemalja spremno dostaviti ukupno 100 tenkova Leopard 2 Ukrajini pod uvjetom da njemačka vlada da odobrenje za taj transfer.

Taj je dogovor navodno postignut u petak na sastanku država saveznica Ukrajine u američkoj vojnoj bazi u Ramsteinu, (Njemačka).

Od tih zemalja, Poljska i Finska već su javno potvrdile da su spremne poslati tenkove Kijevu, a ukrajinski dužnosnik tvrdi da bi isti potez povukle i Španjolska, Njemačka i Danska.


Rheinmetall: ‘Možemo dostaviti 139 tenkova Leopard Ukrajini‘

Njemački proizvođač oružja Rheinmetall Ukrajini može dostaviti 139 tenkova Leopard, poručio je glasnogovornik te kompanije.

Ovo je puno konkretnija informacija o mogućoj dostavi tenkova od one službenog Berlina iz kojeg proteklih dana dolaze oprečne poruke o dostavi tenkova Kijevu.

Naime, neki ministri potvrdili su da se Njemačka ne bi protivila isporuci tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje Kijevu, a koje su obećale druge europske zemlje poput Poljske. Kancelar Olaf Scholz se pak o tom se pitanju nije decidirano izjasnio, kao ni o tome hoće li Njemačka i sama Ukrajini dostaviti tenkove koje ima na raspolaganju.


Gerasimov: ‘Ruska vojna reforma odgovor je na širenje NATO-a i Ukrajinu‘

Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a i "kolektivnom Zapadu" na korištenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je načelnik glavnog stožera ruske vojske i novoimenovani zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sredinom siječnja odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na prijetnje ruskoj sigurnosti, rekao je Gerasimov za portal Argumeti i Fakti.

"Danas te prijetnje uključuju želju Sjevernoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korištenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje", rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. siječnja.

Finska i Švedska prošle su godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Po novom vojnom planu Moskve, jedan korpus bit će poslan u Kareliju, republiku na sjeverozapadu Rusije koja graniči s Finskom, uspostavljaju se dva vojna distrikta, Moskva i Lenjingrad, koji su postojali prije nego što su 2010. spojeni i postali dio Zapadnoga vojnog distrikta, a u Ukrajinu će se poslati još tri motorizirane divizije, koje će biti dio kombiniranih vojnih formacija u regijama Herson i Zaporižje.

"Glavni je cilj osigurati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje", rekao je Gerasimov i dodao da moderna Rusija nikad nije svjedočila takvom "intenzitetu vojnih neprijateljstava", što je prisiljava da provodi ofenzivne operacije kako bi stabilizirala situaciju.

"Naša zemlja i njezine oružane snage danas djeluju protiv cijeloga kolektiva Zapada", rekao je.

U 11 mjeseci otkako je napala Ukrajinu, Rusija je mijenjala svoju retoriku o ratu od operacije do "denacifikacije" i "demilitarizacije" susjedne zemlje pa sve do prikazivanja rata kao obrane od agresivnog Zapada.

Kijev i zapadni saveznici kažu da je riječ o neizazvanom činu agresije, a Zapad šalje sve više teškog naoružanja u Ukrajinu kako bi joj pomogao da se odupre ruskim snagama.

Gerasimov i ministarstvo obrane bili su suočeni sa snažnim kritikama zbog nekoliko neuspjeha na bojištu i neuspjeha Moskve da osigura pobjedu u ratu za koji je Kremlj očekivao da će kratko trajati.

Priznao je i probleme s mobilizacijom prošle jeseni. "Sustav mobilizacije u našoj zemlji nije bio u potpunosti prilagođen novim modernim ekonomskim odnosima", rekao je Gerasimov i dodao da je "morao sve popravljati u hodu".


Ukrajina najavljuje smjene zbog optužbi za primanje mita

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je smjene na višim i nižim razinama, potez koji je uslijedio nakon najozbiljnijih optužbi za primanje mita otkako je prije godinu dana počela ruska invazija.

Antikorupcijska policija priopćila je u nedjelju da su uhitili zamjenika ministra za infrastrukturu zbog sumnje da je primio 400.000 dolara mita za uvoz generatora u rujnu prošle godine, što je ministar opovrgnuo.

Osim toga, druga istraga koju su provele novine optužuje ministarstvo obrane da je preplatilo dobavljača hrane za vojnike. Dobavljač je priopćio da je došlo do tehničke pogreške te da nije isplaćen nikakav novac.

"Već postoje odluke o smjenama - neke će se dogoditi danas, neke sutra - koje se odnose na dužnosnike na različitim razinama u ministarstvima i drugim vladinim strukturama, kao i na regionalnoj razini i u provedbi zakona", rekao je Zelenski u video poruci.

Među njegovim planovima su pojačavanje nadzora nad putovanjima u inozemstvo za službene potrebe. Nekoliko ukrajinskih medija izvijestilo je da bi ministri i viši dužnosnici mogli biti odmah razriješeni.

Zbog korupcijskoga skandala mogao bi splasnuti entuzijazam Zapada prema njegovoj vladi u trenutku kad se europske zemlje prepiru o slanju u Ukrajinu tenkova Leopard 2 proizvedenih u Njemačkoj.

Ukrajina kaže da su joj ti tenkovi potrebni kako bi se probila kroz ruske linije i vratila teritorij.

Vjeruje se da i Ukrajina i Rusija planiraju ofenzive u proljeće kako bi se maknule s mrtve točke u ratu u istočnoj i južnoj Ukrajini, dok se približava godišnjica početka ruske invazije.

Njemačka, koja mora odobriti ponovnih izvoz Leoparda, bila je suzdržana bojeći se da bi to moglo potaknuti Moskvu na eskalaciju. Ali pod snažnim pritiskom partnera, Berlin je rekao da je voljan brzo djelovati postigne li se konsenzus među saveznicima.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price na brifingu za novinare u ponedjeljak je izbjegavao pitanja o njemačkoj zabrinutosti zbog slanja tenkova i o tome hoće li SAD poduprijeti druge zemlje u slanju Leoparda bez njemačke dozvole.

Kremlj je komentirao da razilaženja u Europi o tome hoće li slati tenkove Kijevu pokazuje da postoji sve "veća nervoza" unutar NATO saveza.


Borrell: ‘Berlin nikome ne priječi izvoz njemačkih tenkova u Ukrajinu‘

Njemačka ne priječi ponovni izvoz tenkova Leopard u Ukrajinu, rekao je čelni diplomat Europske unije u ponedjeljak, nakon što se Poljska obvezala poslati neke od svojih tenkova u slučaju da će to učiniti i druge zemlje.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u nedjelju je poručila da Berlin neće sprječavati Poljsku ako zatraži dozvolu, a u ponedjeljak je šef europske diplomacije Josep Borrell rekao da Njemačka ne priječi ponovni izvoz tenkova.

"Koliko ja razumijem, Njemačka neće zabraniti izvoz tog oružja ako bilo koja zemlja koja ga ima to želi učiniti", rekao je Borrell nakon sastanka ministra vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u Bruxellesu, na kojem je odobreno 500 milijuna eura nove vojne pomoći za Ukrajinu.

Vlada u Kijevu želi tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2, jedne od najšire korištenih zapadnih tenkova, kako bi joj pomogli u probijanju ruskih linija i vraćanju ukrajinskog teritorija pod svoju kontrolu.

Njemačka, koja mora odobriti svaki ponovni izvoz Leoparda, dosad se suzdržavala jer se bojala donositi odluke koje bi mogle potaknuti Moskvu na eskalaciju sukoba.

Berlin je pod snažnim pritiskom nekih od svojih saveznika rekao da je spreman brzo djelovati ako među tim saveznicima postoji konsenzus i istaknuo da druge članice NATO saveza tek moraju službeno zatražiti dozvolu za ponovni izvoz tenkova.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, čija zemlja graniči s Ukrajinom, rekao je ranije u ponedjeljak da će Varšava zatražiti dopuštenje da Kijevu pošalje tenkove i da pokušava druge zemlje uvjeriti da učine isto.

"Čak i kad ne bismo dobili tu dozvolu, svejedno bismo poslali naše tenkove zajedno s drugima poslali u Ukrajinu. Uvjet za nas je trenutno da stvorimo barem malu koaliciju zemalja", kazao je.

Kancelar Olaf Scholz nije se dosad htio očitovati o tim neizravnim isporukama, kao ni o izravnoj isporuci Leoparda iz njemačkih skladišta. Ovo nije prvi put da ministri Zelenih u vladi, napose Baerbock, pokazuju veću spremnost za vojnu pomoć Ukrajini nego socijaldemokratski kancelar, navela je agencija AFP.

Poljski poziv na stvaranje koalicije, međutim, upućuje na to da se transfer tenkova neće dogoditi ubrzo.

Varšava je rekla da će osigurati 14 tenkova, što je dovoljno za jednu satniju, no Morawiecki je istaknuo da transfer ima smisla jedino ako će biti u sklopu brigade, koja pretpostavlja znatno veći broj tenkova. Tenk Leopard 2 koristi otprilike 20 zemalja, uključujući Kanadu, Dansku, Finsku, Nizozemsku, Norvešku, Austriju, Španjolsku, Švedsku i Tursku.


SAD: ‘Švedska i Finska spremne su pridružiti se NATO-u‘

Američki State Department u ponedjeljak je ocijenio da su Finska i Švedska spremne pridružiti se NATO-u, nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao da Švedska ne bi trebala očekivati ​​potporu Turske za svoje članstvo nakon prosvjeda u blizini turskog veleposlanstva u Stockholmu tijekom kojega je spaljen Kuran.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je novinarima da je spaljivanje knjiga koje su za mnoge svete čin dubokog nepoštovanja, dodajući da "nešto može biti zakonito, ali i vrlo loše".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je rekao da Švedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO nakon što je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu.

"Ako ne pokažete poštovanje prema Republici Turskoj ili vjerskim uvjerenjima muslimana, onda ne možete dobiti nikakvu podršku od nas po pitanju NATO-a", rekao je Erdogan u Ankari. Švedskoj je potrebno odobrenje Turske da postane članica NATO-a.

Rasmus Paludan, protuislamski političar i aktivist iz Danske održao je manji prosvjed u švedskoj prijestolnici u subotu i spalio Kuran blizu turskog veleposlanstva. Erdogan je kazao da je to "sramota".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:17