SABOTAŽA?

Netko je na plinovodu novog LNG terminala na sjeveru Njemačke izbušio najmanje tri rupe, pokrenuta istraga

Savezno državno odvjetništvo preuzelo je istragu zbog osnovane sumnje da se radi o sabotaži koja ugrožava ustavni poredak Njemačke

Ilustrativna fotografija

 Hauke-christian Dittrich/Dpa Picture-alliance Via AFP

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu pokrenulo je istragu protiv nepoznatih počinitelja zbog oštećenja plinovoda koji od novog terminala za ukapljeni plin u Brunsbuettelu u Sjevernom moru vodi prema postojećoj mreži plinovoda, objavljeno je u četvrtak.

"Savezno državno odvjetništvo preuzelo je istragu zbog osnovane sumnje da se radi o sabotaži koja ugrožava ustavni poredak Njemačke", priopćila je jedna glasnogovornica odvjetništva u Karlsruheu.

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu preuzima slučajeve kod kojih postoji sumnja u djela s ciljem ugroze ustavnog poretka Njemačke.

Kako javlja više lokalnih medija u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein, nepoznati počinitelji su na 55 kilometara dugom plinovodu načinili najmanje tri rupe promjera 10 milimetara. Do oštećenja je navodno došlo još u studenome.

LNG terminal u Brunsbuettelu s radom je trebao započeti krajem prošle godine, a nije poznato je li odgađanje puštanja u pogon povezano s oštećenjima plinovoda.

Njemačka vlada je nakon ruskog napada na Ukrajinu i izostanka isporuka zemnog plina iz Rusije odlučila izgraditi nekoliko terminala za ukapljeni plin.

Dosad je već sklopljeno i nekoliko ugovora o uvozu ukapljenog plina, između ostalog i s Katarom te Norveškom.

Njemačka se u prošlosti, kad je za to bilo potrebe, koristila LNG terminalima u Belgiji i Francuskoj.

Protiv gradnje ukupno šest plovećih LNG terminala su pripadnici pokreta za zaštitu okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:55