ANDREJ BJELOUSOV

Neovisan, nekorumpiran i lojalan samo caru: ‘Njegovo je imenovanje jasna poruka što Putin hoće učiniti s Ukrajinom!‘

Za razliku od Šojgua i većine drugih najviših dužnosnika, Bjelousov nema vlastitu bazu moći

Andrej Bjelousov

 Ekaterina Shtukina/sputnik/profimedia/Ekaterina Shtukina/sputnik/profimedia

Najnovija smjena na visokoj razini po odluci Vladimira Putina mogla bi odražavati zabrinutost Kremlja da rat punog razmjera protiv Ukrajine ne ide po planu, s rastućim gubicima i troškovima u zamjenu za relativno ograničen uspjeh na bojnom polju, piše Newsweek.

Institut za proučavanje rata u nedjelju je rekao da Putinova odluka da zamijeni dugogodišnjeg ministra obrane Sergeja Šojgua ekonomistom Andrejem Bjelousovim sugerira da je ruski čelnik ‘ozbiljno zabrinut zbog razine korupcije i zlouporabe sredstava unutar ruske vojske‘, sukoba između vojske i ruskog DIB-a (obrambene industrijske baze), te percipirane neučinkovitosti ruske vojske u cjelini."

Šojgu, koji je premješten na čelo moćnog ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, suočen je sa stalnim kritikama zbog propusta ruske vojske u Ukrajini. Imenovan na čelo ministarstva 2012. godine, Šojgu se najviše bavio modernizacijom vojske. Čini se da je brza aneksija Krima 2014. ojačala njegovu popularnost i utjecaj.

image

Vladimir Putin i Sergei Šojgu

Natalia Kolesnikova/Afp

Ali, ruska invazija na Ukrajinu brzo je otkrila da Šojgu nije uspio riješiti sustavnu korupciju i nesposobnost koja je dugo metastazirala u srcu vojnog establišmenta. Čini se da je prošlomjesečno uhićenje njegova zamjenika Timura Ivanova pod optužbama za korupciju signaliziralo da se Šojguova era bliži kraju.

Putinova rekonstrukcija pokazuje da baca sve karte na svoju ratnu ekonomiju. Imenovanje Bjelousova, napisao je ISW, "značajan je napredak u Putinovim nastojanjima da postavi pune ekonomske uvjete za dugotrajni rat."

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je imenovanje ekonomskim terminima. "Danas na bojnom polju pobjeđuje onaj tko je otvoreniji za inovacije", rekao je Peskov. "Stoga je prirodno da je u sadašnjoj fazi predsjednik odlučio da rusko ministarstvo obrane treba voditi civil. Vrlo je važno uklopiti ekonomiju sigurnosnog bloka u ekonomiju zemlje", dodao je Peskov.

Cijenjen kao ekonomist i poznat kao pragmatični tehnokrat, od Bjelousova se može očekivati ​​da će zauzeti "vrlo profesionalan" pristup svojoj novoj ulozi, rekao je za Newsweek Oleg Ignatov, viši analitičar Krizne skupine za Rusiju.

"On je tehnokrat, i vrlo je otvoren, vrlo direktan", dodao je Ignatov. "Ne voli skrivati ​​istinu... On može riješiti probleme."

"S Putinove točke gledišta, to je vrlo dobro imenovanje", rekao je Ignatov. Za razliku od Šojgua i većine drugih najviših dužnosnika, Bjelousov nema vlastitu bazu moći. "On je neovisan i lojalan isključivo Putinu", rekao je Ignatov i vjerojatno će dopustiti ruskim generalima da vode rat i neće se miješati odozgo kao što je to navodno činio njegov prethodnik.

"On ima vlastitu viziju", dodao je Ignatov, opisujući Bjelousova kao "vrlo antizapadnog" i osobu koja snažno vjeruje "da bi država trebala igrati ključnu ulogu u ruskom gospodarstvu".

image

Andrej Bjelousov

Kirill Kudryavtsev/Afp

Od novog ministra, koji se smatra "jastrebom" i osobom koja nije korumpirana, može se očekivati ​​da će pokrenuti veliku akciju borbe protiv korupcije, rekao je Ignatov.

Očekuje se da će Bjelousov poboljšati nadzor unutar Ministarstva obrane i unaprijediti suradnju s vojnom industrijskom bazom, koja je toliko potrebna za pobjedu u ratu.

Ali ruski analitičar i profesor ekonomije na Sveučilištu u Chicagu, Konstantin Sonin, napisao je na X-u da rekonstrukcija pokazuje da se rat "ne odvija prema Putinovom planu, ali on će beskonačno rotirati istu malu skupinu lojalista .", piše Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:17