OLUPINA U JADRANU

Našli podmornicu koja je potonula u Drugom svjetskom ratu: Odigrala je važnu ulogu tijekom drame u Boki Kotorskoj

Podmornica Regent potonula je 18. travnja 1943. godine kad je naletjela na minu u blizini grada Monopolija

Ilustracija

 Arco Images Gmbh/Alamy/Profimedia/Arco Images Gmbh/alamy/profimedia

Pripadnici talijanske nautičke udruge Lega Navale pronašli su uz obalu u blizini mjesta Villanova di Ostuni na talijanskoj obali Jadrana olupinu za koju se smatra da su ostaci britanske podmornice HMS Regent koja je potonula prije 80 godina.

- Ova olupina leži na dubini od 75 metara i okrenuta je naglavce. Kada smo stigli do nje, u prvom trenutku bilo je teško shvatiti da je riječ o Regentu. Ali ako proučite trup, sastav čelika, krmu i pramac, uviđa se da je riječ o britanskom dizajnu – izjavio je za Daily Mail Fabio Bisciotti, čiji je ronilački tim pronašao olupinu.

Glasnogovornik britanske Kraljevske mornarice rekao je da još ne mogu potvrditi otkriće jer je olupina okrenuta naopako i zbog činjenice da su ključni dijelovi zakopani u morskom dnu. Međutim, dodao je da bi se moglo potvrditi da je to olupina broda HMS Regent kada se pojave dodatne informacije.

Podmornica Regent porinuta je u more 1930. godine, a potonula je 18. travnja 1943. godine kad je naletjela na minu u blizini grada Monopolija u jugoistočnoj talijanskoj regiji Apulija.

Inače, ta je podmornica postala je poznata u travnju 1941. godine po akciji spašavanja Ronalda Campbella, tadašnjeg britanskog veleposlanika u Kraljevini Jugoslaviji i osoblja veleposlanstva. Nakon bombardiranja Beograda 6. travnja 1941. godine Campbell i njegovi suradnici pobjegli su u hotel Boku u Herceg Novom gdje su dočekali kapitulaciju Kraljevine Jugoslavije 16. travnja. No, cijela Boka Kotorska pala je u ruke Talijana koji su zatim zarobili Campbella. U dramatičnim okolnostima, izbjegavši postavljene mine, podmornica Regent uplovila je 22. travnja u Boku Kotorsku gdje je provela devet sati, a nakon uzbudljive akcije Campbell je oslobođen te prebačen u Veliku Britaniju.

Regent je nastavio ratovati još dvije godine sve do 18. travnja 1943. godine kada je naletio na mine u moru u blizinu Monopolija i potonuo.

Podmornica je u tome trenutku imala 62 člana posade čija tijela nikada nisu identificirana jer olupina nije pronađena. Neki od članova posade desetljećima se nisu pomorili s tom činjenicom. Za obitelj Williama Tricea, šefa strojarnice na Regentu, trauma se proteže kroz generacije. Williamov sin Barry istraživao je nestanak Regenta sve do svoje smrti 2003. godine, a njegov unuk Dick danas nastavlja to istraživanje. Dickova kći Abbie, Williamova praunuka, ima tetovažu Regenta na ruci i sada služi na minolovcu u Kraljevskoj australskoj mornarici. Reagirajući na vijest o otkriću podmornice, Dick Trice je rekao da se lokacija olupine ‘savršeno poklapa‘ s onim što se zna o konačnom kretanju podmornice Regent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:09