DOBRODOŠAO U PARIZ!

Naručio je ubojstvo novinara? Nema veze, ima nafte: Kako je Zapad opet prigrlio saudijskog princa

Francuski predsjednik i Muhamed bin Salman su za večerom u predsjedničkoj palači planirali pretresti pitanje veće proizvodnje nafte

Emmanuel Macron i Mohammad bin Salman

 Bertrand Guay/Afp

Mislite da nije u redu što će francuski predsjednik Emmanuel Macron primiti u posjet naručitelja ubojstva? Evo vijesti od prije četiri dana. "Izostanak Sirije iz Arapske lige šteti suradnji arapskih zemalja." Rekao je to alžirski ministar vanjskih poslova Ramtane Lamamra. U Damasku.

Da, saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman naredio je ubojstvo novinara Jamala Khashoggija. Bašar al-Asad, sirijski predsjednik, odgovoran je za smrt više od 300.000 ljudi. I sad će ga vratiti u Arapsku ligu. Vraćaju se i ambasade u Damask, posjećuju al-Asada. Jednostavno, Muhamed bin Salman će još neko vrijeme, možda i dugo, voditi Saudijsku Arabiju. Kako je to kraljevina, nije moguće od njega napraviti izopćenika, a s državom održavati odnose. Arabija je važna, ne samo zbog nafte; dovoljno je samo reći da su ondje sveta mjesta islama.

Odustali od principa

Američki predsjednik Joe Biden je, svjestan da Muhamed bin Salman može pozitivno djelovati na cijenu nafte na svjetskom tržištu, odustao od principa, otišao u Arabiju i razgovarao s prestolonasljednikom. Amerika ima dovoljno nafte, ali visoka cijena na globalnim tržištima utječe na cijenu goriva koja ima važan utjecaj na rezultate izbora za Kongres u studenom. Pa se odustaje od vrijednosti u korist interesa.

Nije bio prvi sa Zapada. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis je u Saudijsku Arabiju otišao još u listopadu prošle godine formalno na međunarodni skup, ali kako bi se sreo s Muhamedom bin Salmanom. Razloga je za to mnogo, ali prije svega je to pitanje nacionalnog interesa. Arabija je u lošim odnosima s Turskom kao i Grčka. Koja ima dobre odnose s Egiptom, kao i Rijad, u priču se uklapa i Cipar, onaj priznati, grčki dio te Izrael. I stvara se linija suradnje na nizu tema. Uz marginaliziranje Turske u osjetljivom prostoru istočnog Mediterana.

Eto, geostrategija je, ustvari, tako jednostavna. I zato je Ateni važno imati dobre odnose s Rijadom.

Digresija: turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u travnju je otišao u Rijad, na noge Muhamedu bin Salmanu, u nadi da će mu pomoći financijski.

U razgovorima Grčke i Arabije očekivano je izronila i mogućnost suradnje na obrambenom planu. I zato je Muhamed bin Salman svečano dočekan u Ateni ovog utorka, na početku europske turneje koja će završiti u Parizu. Dodatni element za jačanje suradnje vidljiv je iz službenog priopćenja Mitsotakisova ureda:

"Premijer je istaknuo važnost projekta ECM-a (engl. East to Med data Corridor - Podatkovni koridor od istoka do Sredozemlja), podmorskog i kopnenog podatkovnog kabelskog sustava koji će preko Grčke i Saudijske Arabije povezati Europu s Azijom i pozicionirati Grčku kao podatkovnu pristupnu točku za EU, povezujući je, u isto vrijeme, na Bliski istok i Aziju". To je zaključeno, a i dalje se pregovara o mogućem povezivanju EU preko Grčke s Arabijom iz koje bi dolazila "zelena" električna energija.

Interesi Pariza

Ni Pariz nije u dobrim odnosima s Turskom, ali predsjednik Macron ima šire interese od Atene, globalne, uvijek se Elizejska palača doživljavala svjetskom silom. A i Macron je već bio u Rijadu, u prosincu prošle godine, nakon što je posjetio UAE (kupili 80 Rafalea) i Katar.

Tema turneje, regionalna stabilnost. Glavna je tema i tada bio Libanon, nekad prosperitetna zemlja Levanta koja je propala i sada Macron i MBS ulažu napore kako bi se spriječilo da ne padne potpuno plijenom Irana. U četvrtak su Macron i Muhamed bin Salman za ranom večerom planirali pretresti i Libanon, ali i pitanje veće proizvodnje nafte da se Europa zaštiti od Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:36