ZABRANA POBAČAJA

Napeta situacija: Mlade Poljakinje u sukobu s navijačima koji "brane" crkve

Procjenjuje se da 200.000 Poljakinja godišnje ide u inozemstvo radi pobačaja
 Janek Skarzynski/AFP

Nakon višednevnih demonstracija i blokade gradova u ponedjeljak, Poljakinje su jučer organizirale opći štrajk u znak prosvjeda protiv odluke Ustavnog suda koji je zabranio abortus i u slučaju kad liječnici predviđaju da plod neće preživjeti porod. Za petak su najavljene velike demonstracije u Varšavi.

Prosvjedi su jučer održani u više od 150 mjesta, i u liberalnim većim gradovima i u tradicionalno konzervativnim manjim mjestima, prenosi AP. Podržali su ih gradonačelnici Varšave i Krakova, neka sveučilišta otkazala su predavanja. Deseci tisuća prosvjednika, većinom mladih žena i muškaraca, preplavilo je ulice Varšave, Lodza, Gdanjska, Wroclawa i drugih gradova.

“Miči ruke s moje kćeri”, ispisano je na plakatu u rukama starijeg muškarca u Lodzu, a djevojke su nosile transparent s natpisom "Ništa ne može zaustaviti ljutitu ženu". Glavni organizator prosvjeda je udruga Ženski štrajk.

Sukob s Bruxellesom

Poljski Ustavni sud prošlog je četvrtka ukinuo kao protuustavnu dozvolu pobačaja u slučaju malformacije ploda. Pobačaj je u Poljskoj dopušten još i u slučaju incesta i silovanja, ili ako je u pitanju život majke. No, na malformacije ploda odnosila se većina od 1100 pobačaja napravljenih 2019. u toj 38-milijunskoj zemlji. Samo 26 ih je imalo drugi razlog. Stručnjaci upozoravaju da se zabranama ne smanjuje broj pobačaja, ali se žene tjera da riskiraju zdravlje ilegalnim postupcima, zbog kojih godišnje u svijetu umre 78.000 žena. Procjenjuje se da 200.000 Poljakinja godišnje ide u inozemstvo radi prekida trudnoće.

Ustavni sud je pod kontrolom poljske vladajuće stranke PiS (Zakon i pravda), zbog čega je Varšava u sukobu s Bruxellesom. Odluka je dodatno podijelila zemlju: s jedne strane su prosvjednici, među kojima većinu čine mlade žene, a s druge ultranacionalisti, među njima i nogometni navijači, koji se okupljaju kako bi zaštitili crkve. Naime, prosvjednice su se u nedjelju odlučile na nezapamćenu drskost, upavši u crkve usred nedjeljne mise. U crkvama su izvikivale slogane, a na zidovima crvenim sprejom ispisivale parole.

"Ljevičarski fašizam uništava Poljsku", poručio je šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski u videoporuci u utorak navečer. Lider vladajuće stranke pozvao je "domoljubne snage" da obrane crkve "po svaku cijenu". Predsjednik oporbene Građanske platforme Boris Budka optužio je Kaczynskog da time poziva na mržnju, potiče građanski rat i koristi partijske snage za napad na građane. U utorak, šestog dana prosvjeda, u parlamentu su većinom oporbene zastupnice istupile s plakatima i sloganima protiv Kaczynskog.

Sada želi dijalog

Kaczynski se obratio naciji s poljskom zastavom u pozadini, što je neke podsjetilo na televizijsko obraćanje generala Jaruzelskog 1981. kad je proglasio izvanredno stanje zbog štrajkova Solidarnosti. Urednik portala Onet Bartosz Weglarczyk ocijenio je da je Kaczynski kao najmoćniji čovjek u Poljskoj svojom izjavom dao dozvolu nogometnim huliganima i ekstremnim desničarima da mlate ljude na ulici, prenosi AP.

U ponedjeljak je Biskupska konferencija Poljske osudila napade na crkve i pozvala na suzdržavanje od nasilja i dijalog. No što se tiče pobačaja, predsjednik biskupske konferencije istaknuo je da s tim u vezi ne mogu prihvatiti nikakav kompromis. Biskup Wieslaw Smigiel poručio je da je odluka Ustavnog suda pred crkvu i državu stavila još veći zadatak "konkretne pomoći obiteljima s hendikepiranom djecom".

Jučer je štrajk počeo ispred varšavskog sjedišta Ordo Iurisa, ultrakonzervativne katoličke udruge koja u brojnim zemljama promiče zabranu pobačaja. AP prenosi rezultate ispitivanja javnog mnijenja nezavisne agencije IBRiS, po kojoj je 66 posto Poljaka protiv odluke Ustavnog suda, a 69 posto želi referendum o tome treba li izmjena zakona stupiti na snagu.

76 uhićenih zbog nasilnih upada u crkve

Zbog upada u crkve u nedjelju za vrijeme mise u Varšavi, Krakovu, Poznanu i drugim gradovima uhapšeno je 76 prosvjednica, a tužiteljstvo je pokrenulo 101 istragu, objavio je ministar policije Mariusz Kaminski.

On je jučer pozvao na odlučnu akciju policije protiv ponavljanja "sličnih djela agresije i oskvrnuća koja najavljuju organizatori prosvjeda". Ideološke podjele u poljskom društvu produbile su se kao nikad prije, "Ovo je rat", jedan je od čestih transparenata na prosvjedima.

"Ljevičari kažu da je ovo rat. I mi sudjelujemo u njemu", rekao je šef ultradesne skupine Marsz Niepodleglosci, Marš nezavisnosti. Krajnja desnica organizirala se u "nacionalnu gardu" koja je već u nedjelju štitila crkve od aktivistica, fizički se sukobivši s njima na više mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:33