RAT NA BLISKOM ISTOKU

Napadnut izbjeglički kamp u Gazi, poginuli deseci, Izrael: ‘Da, to je bio naš udar...‘

Pratimo dramatična zbivanja rata u Izraelu i Gazi

Napad na izbjeglički kamp u Jabaliji

 Fadi Alwhidi/Afp

Ključni događaji:

  • Hamas najavio oslobađanje određenog broja stranih talaca

  • Hamas: U izraelskom napadu na izbjeglički kamp više od 50 mrtvih, 150 ranjenih

  • Izrael priznao napad na izbjeglički kamp, kažu da su gađali zapovjednika Hamasa

  • FBI upozorava na prijetnju terora u SAD-u zbog Hamasa: 'To nismo vidjeli godinama'

  • Jemenski militanti: Lansirali smo projektile prema Izraelu

  • U sukobu u Gazi poginuo najmanje 31 novinar

22:55

Belgijski sindikati odbili imati posla s isporukama oružja za Izrael

Sindikati belgijskih transportnih radnika u utorak su pozvali svoje članove da odbiju imati posla s vojnom opremom koja se šalje u Izrael za borbu protiv Hamasa.

Sindikati ACV Puls, BTB, BBTK i ACV-Transcom zajednički tvrde da su djelatnici zračne luke vidjeli pošiljke oružja.

"Dok je genocid u Palestini u tijeku, radnici različitih aerodroma u Belgiji gledaju pošiljke oružja u smjeru ratne zone", priopćeno je.

Glasnogovornik belgijske vlade odbio je komentirati prevozi li se oružje na Bliski istok preko Belgije.

Sindikati su rekli da bi ukrcavanje ili iskrcavanje toga oružja značilo da oni doprinose opskrbi organizacija koje ubijaju nevinu djecu.

"Mi, nekoliko sindikata kopnene logistike, pozivamo svoje članove da ne surađuju ni s kakvim letovima koji prevoze vojnu opremu u Palestinu/Izrael, kao što su bili jasni dogovori i pravila početkom sukoba između Rusije i Ukrajine", rekli su sindikati.

Sindikati su također pozvali na trenutni prekid vatre i tražili su od belgijske vlade da ne tolerira pošiljke oružja preko belgijskih zračnih luka.

"Kao sindikati, stojimo s onima koji se zalažu za mir", rekli su.

22:54

Bolivija prekida diplomatske odnose s Izraelom zbog "zločina protiv čovječnosti"

Bolivijska vlada objavila je u utorak da prekida diplomatske odnose s Izraelom, optužujući tu zemlju za počinjenje zločina protiv čovječnosti u napadima na Pojas Gaze. Više pročitajte OVDJE.

22:53

Sunak naglasio važnost minimiziranja civilnih žrtava u Gazi

Britanski premijer Rishi Sunak naglasio je u utorak važnost poduzimanja svih mogućih mjera za smanjenje broja žrtava i zaštitu civila u Gazi, u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Premijer je ponovio odlučnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva pravu Izraela da se brani od terorizma, istovremeno naglašavajući važnost poduzimanja svih mogućih mjera za smanjenje civilnih žrtava", stoji u priopćenju Downing Streeta.

Nadalje, Sunakov ured kaže da je premijer s Netanyahuom razgovarao i o situaciji na Zapadnoj obali i "dugoročnom cilju rješenja s dvije države".

"Premijer je istaknuo da je važno da sve strane izbjegavaju akcije koje bi rasplamsale napetosti i održavaju nadu u sigurniju i prosperitetniju budućnost i za Izraelce i za Palestince", stoji u priopćenju.

Ured britanskog premijera rekao je da je Sunak također razgovarao s predsjednikom palestinskih vlasti Mahmudom Abasom o humanitarnoj krizi koja se odvija u Gazi.

"Rekao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podupirati diplomatske akcije za zaštitu palestinskih civila, sprečavanje šire eskalacije i za osiguranje mirnog i trajnog rješenje krize", stoji u zasebnom priopćenju Downing Streeta.

19:59

Hamas negira da je njihov zapovjednik bio u Jabaliji u trenutku napada: 'To je laž'

Hamas je zanijekao izraelsku tvrdnju da je jedan od njegovih zapovjednika bio u Jabaliji kada je u izraelskom zračnom napadu pogođen izbjeglički kamp ranije u utorak, ubivši i ranivši stotine ljudi, javlja Al Jazeera.

U izjavi za aplikaciju za razmjenu poruka Telegram, militantna skupina je rekla da je izraelska tvrdnja "neutemeljena laž".

19:56

Izvori: Prijelaz Rafah otvara se sutra za ozlijeđene stanovnike Gaze

Palestinski i egipatski izvori rekli su novinskoj agenciji Reuters da će granični prijelaz Rafah biti otvoren sutra. Otvaranje će navodno omogućiti nekim Palestincima da se liječe u egipatskim bolnicama.

Zapadni saveznici Izraela zalažu se za otvaranje prijelaza Rafah - na granici između Gaze i Egipta - kako bi se strancima omogućio izlazak iz Gaze.

Nedavno je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao da je SAD "intenzivno usredotočen" na otvaranje prijelaza.

"Dobro smo napredovali u ovome čak i u proteklih nekoliko sati i nadamo se da ćemo nastaviti napredovati kako bismo izvukli te američke građane", rekao je Miller novinarima.

19:49

IDF: U napadu smo ubili zapovjednika Ibrahima Biarija, Hamas koristi civile kao živi štit

Izraelske obrambene snage (IDF) odgovorne su za napad na izbjeglički kamp u Gazi u kojem su poginuli deseci ljudi, potvrdili su ranije službenici iz Izraela, a naknadno su objavili i detalje. U napadu je, kaže, ubijen Ibrahim Biari, zapovjednik Hamasovog središnjeg bataljuna Jabalija.

Objavili su i njegovu fotografiju.

"Tijekom ove operacije mnogi teroristi su ubijeni. Teroristi koji su bili s njim unutar zgrade kao i ispod zgrade u tunelima", rekao je glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari.

"Gađanje zgrade u kojoj se nalazio dovelo je do uništenja drugih zgrada zbog te opsežne podzemne infrastrukture. Svrha te infrastrukture bila je izvođenje napada na Izrael i ta je infrastruktura srušena".

Dodao je da Hamas nastavlja koristiti civile kao živi štit na "vrlo okrutan i brutalan način" i "namjerno grade terorističku infrastrukturu ispod domova ljudi".

Govoreći o Biariju, rekao je da on ne stoji samo iza napada 7. listopada, već i "masakra koji dovode do pada Pojasa Gaze na njegove stanovnike".

"Stoga pozivamo stanovnike sjeverne Gaze da se presele prema jugu i dopustit ćemo im da to čine hodnicima. Nastavit ćemo djelovati punom snagom u gradu Gazi", dodao je.

19:45

Hamas najavio skoro oslobađanje stranih talaca

Hamas je u utorak objavio da će u sljedećih nekoliko dana osloboditi strane taoce koje ta sunitska islamistička skupina drži zatočene u Pojasu Gaze od napada na Izrael 7. listopada.

"Izvijestili smo naše posrednike da ćemo osloboditi određeni broj stranaca u sljedećih nekoliko dana", rekao je Abu Obeda, glasnogovornik oružanog krila Hamasa.

Američki konzul u Izraelu potvrdio je u utorak da su se američko-izraelska državljanka Natalie Raanan i njezina majka Judith, koje je Hamas oslobodio nakon dva tjedna zatočeništva, vratile u SAD.

Bile su otete iz kibutza Nahal Oz gdje su boravile u posjeti obitelji.

Hamas je također uputio prijetnje Izraelu da će Pojas Gaze postati "groblje i kaljuža" za njegove vojnike i obećao da će premijeru Benjaminu Netanyahuu nanijeti poraz koji će "označiti kraj njegove karijere".

Hamas drži u zatočeništvu 239 talaca, među kojima su vrlo mala djeca i bebe.

19:07

Izrael potvrdio da su oni napali izbjeglički kamp u Gazi

Izraelske obrambene snage odgovorne su za napad na izbjeglički kamp u Gazi u kojem su poginuli deseci ljudi, potvrdili su službenici iz Izraela, a javlja CNN.

- Ciljali smo visokopozicioniranog zapovjednika Hamasa, poručio je glasnogovornik IDF-a Richard Hecht.

18:35

Dramatično upozorenje američkih muslimana Bidenu: 'Bez primirja u Gazi, ne računaj na naše glasove'

Muslimani u SAD-u i neki aktivisti Demokratske stranke poručili su da će raditi na mobilizaciji milijuna muslimanskih glasača s ciljem uskrate donacija i glasova predsjedniku Joeu Bidenu na idućim izborima 2024., osim ako on odmah ne poduzme korake za osiguranje prekida vatre u Pojasu Gaze.

Više pročitajte OVDJE.

18:32

Zbog prenapučenosti, ruševina i manjka goriva problemi s distribucijom pomoći u Gazi

Distribucija hrane i medicinskih potrepština u Gazi trenutačno je u zastoju zbog kroničnog nedostatka goriva, pljačke trgovina, ulica zakrčenih ruševinama od izraelskog granatiranja i zbog prenapučenosti kao posljedice raseljavanja civila u Pojasu Gaze.

Unatoč dopremi sve većih količina humanitarne pomoći sa zalihama, broj kamiona koji uspijevaju ući u Gazu, a prosječno je to oko 14 vozila dnevno, i dalje je premalen u usporedbi s 400 kamiona koliko ih je dnevno u uobičajenim okolnostima stizalo za 2,3 milijuna stanovnika Pojasa Gaze, koji sada očajnički traži osnovne stvari poput kruha, kažu humanitarni radnici.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) u ponedjeljak je izvijestila da je dan ranije isporučila stotine tona brašna u 50 pekara u Gazi, što je pomoglo da se cijene kruha prepolove. Brašno je distribuirano i stotinama tisuća ljudi u skloništima.

No, agencija, koja vodi najveću operaciju pomoći Gazi, smatra da će provala gladnih stanovnika Gaze u njezino najveće skladište u nedjelju vjerojatno dodatno zakomplicirati njezin rad.

U logističkoj bazi UNRWA-e blizu Rafaha sklonilo se 8000 raseljenih

Iz agencije upozoravaju i da je logističkom bazom na graničnom prijelazu Rafah, ključnom za distribuciju pomoći postalo teže upravljati jer se u njoj sklonilo 8000 raseljenih.

O ozbiljnosti situacije govori i činjenica da je u Gazi od 7. listopada ubijeno 67 njezinih zaposlenika, što je najveći broj UN-ovih radnika smrtno stradalih u bilo kojem sukobu u tako kratkom vremenu, rekli su.

Glasnogovornica UNRWA-e Juliette Touma rekla je da su mogućnosti agencije premale u ovom trenutku s obzirom na to da je broj raseljenih četiri puta veći nego što je UNRWA planirala prije rata u najgorem mogućem scenariju.

Skladišta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Gazi oštećena i nisu u funkciji

Međunarodna federacija Udruge Crvenog križa i Crvenog polumjeseca objavila je da su njihova skladišta u gradu Gazi u ponedjeljak pretrpjela "tešku štetu" i da nisu u funkciji.

Istodobno UNICEF doprema medicinske potrepštine, no "distribucija je sve teža", rekao je Jonathan Crickx, šef komunikacija UNICEF-a za Palestinu.

Distribucija humanitarne i medicinske pomoći posebno je teška u sjevernoj Gazi, glavnome žarištu izraelske vojne operacije, kažu humanitarni dužnosnici te dodaju da su neki od njih bili primorani obustaviti isporuku.

Nesigurno slanje pomoći bolnicama, sanitarni uvjeti strašni

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Christian Lindmeier u utorak je kazao da nije slao dodatnu pomoć bolnicama u sjevernom pojasu Gaze od 24. listopada, kao razlog navodeći nedostatna sigurnosna jamstva.

Upozorio je na to da je javnozdravstvena katastrofa neizbježna u jeku masovnog raseljavanja i štete nastale na vodovodnoj i sanitarnoj infrastrukturi.

Rick Brennan, regionalni direktor WHO-a za hitne slučajeve, Reutersu je rekao da su uvjeti za život strašni, jer je na gusto naseljeno područje stiglo dodatnih 1,4 milijuna raseljenih.

"Sanitarni uvjeti su strašni, životne okolnosti neljudske. Kamo ljudi idu na zahod? Kako se uklanja otpad?", samo su neka retorička pitanja koja je postavio, dodavši da je stanje "idealno" za izbijanje bolesti poput proljeva ili respiratornih i kožnih infekcija poput šuge.

18:25

IDF: Dva izraelska vojnika ubijena u Gazi

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da su u današnjim sukobima s Hamasom u Gazi ubijena dva vojnika, a još dvoje je teško ozlijeđeno, kako se navodi.

Dvojica ubijenih vojnika imenovani su kao stožerni narednik Roei Wolf i stožerni narednik Lavi Lipshitz, obojica 20-godišnjaci.

Obojica su služili u izvidničkoj jedinici pješačke brigade Givati.

Njihove obitelji su obaviještene o pogibiji, rekao je IDF.

18:23

FBI upozorava na prijetnju terora u SAD-u zbog Hamasa

Hamasov napad na Izrael inspirirat će najveću prijetnju terora u SAD-u od uspona Islamske države prije gotovo deset godina, upozorio je u utorak direktor FBI-ja Christopher Wray na saslušanju u Kongresu.

Wray je rekao da je od početka izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi početkom ovog mjeseca nekoliko stranih terorističkih organizacija pozvalo na napade na Amerikance i Zapad, značajno povećavši prijetnju nasilnih američkih ekstremista.

"Djela Hamasa i njegovih saveznika bit će inspiracija onima koje nismo vidjeli otkako je Islamska država osnovala svoj tzv. kalifat prije nekoliko godina", rekao je.

On je to rekao na saslušanju pred Odborom za domovinsku sigurnost američkog Senata posvećenom prijetnjama SAD-u.

Američka vlada primijetila je povećanje prijetnja Židovima, muslimanima i Amerikancima arapskog podrijetla otkako je izbio sukob u Gazi, rekli su američki dužnosnici.

Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas rekao je na saslušanju da je mržnja usmjerena protiv židovskih studenata u SAD-u nakon početka sukoba u Gazi pridonijela povećanju antisemitizma.

Bijela kuća izrazila je ovaj tjedan zabrinutost zbog protužidovskih incidenata na američkim sveučilištima.

Na nekim američkim kampusima, uključujući nekoliko u New Yorku, izbile su napetosti između proizraelskih i propalestinskih skupina zbog čega su sveučilišni dužnosnici povećali mjere sigurnosti.

"Mržnja usmjerena protiv židovskih studenata, zajednica i institucija nadovezuje se na ranije jačanje antisemitizma u SAD-u i svijetu", rekao je Mayorkas.

17:34

Hamas: Deseci mrtvih u eksploziji u napadu na izbjeglički kamp u Gazi

Ravnatelj Indonezijske bolnice u Gazi rekao je za Sky News da su stotine ljudi ranjene i ubijene nakon eksplozije u izbjegličkom kampu Jabaliha na sjeveru regije.

Tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova, koje vodi Hamas, priopćilo je da su u brojnim izraelskim zračnim napadima pogođeni stambeni blokovi u rezidencijalnom dijelu kampa, izvijestio je Associated Press.

image

Napad na izbjeglički kamp u Jabaliji

Fadi Alwhidi/Afp
image

Napad na izbjeglički kamp u Jabaliji

Fadi Alwhidi/Afp
image

Napad na izbjeglički kamp u Jabaliji

Fadi Alwhidi/Afp

The Guardian prenosi da je poginulo najmanje 47 osoba, dok ministarstvo zdravstva u Gazi, koje vodi Hamas, Ministarstvo zdravstva u Gazi, navodi u priopćenju da "više od 50 mučenika i oko 150 ranjenih i deseci su pod ruševinama, u gnusnom izraelskom masakru koji je ciljao veliko područje s domovima u kampu Jabalia".

Navodi se da je najmanje 47 tijela izvučeno iz ruševina nakon udara na izbjeglički kamp.

Glasnogovornik ministarstva Ayed al Bazm rekao je da je šest bombi palo na to područje.

IDF je priopćio da istražuje incident.

Za sada nema načina da se neovisno provjere ove informacije.

17:25

Izraelski ministar: Bolnice neće biti meta, čak i ako Hamas djeluje iz njih

Izrael neće bombardirati nijednu bolnicu u Gazi s civilima, iako Hamas djeluje iz takvih medicinskih ustanova, rekao je izraelski ministar, kako prenosi Sky News.

Amichai Chikli, ministar za pitanja dijaspore, istaknuo je da nije bilo napada na bolnicu Shifa - najveću medicinsku ustanovu u Gazi - iako je izraelska vojska optužila Hamas da je zapovijedao napadima na Izrael iz tunela ispod tog kompleksa.

"Nismo napali Shifu i nećemo napasti bolnicu kada u njoj ima civila", rekao je ministar na briefingu za novinare u gradu Sderot u južnom Izraelu.

Rekao je da je važno nastojati, uz pomoć međunarodne zajednice, evakuirati ranjene ljude iz bolnica u ono što je ministar nazvao "sigurnom zonom" na jugu Gaze.

"Mogu jamčiti da bolnica s ranjenim ljudima u njoj nije meta za IDF (Izraelske obrambene snage)", rekao je Chikli.

Upitan da potvrdi da izraelska vojska neće napasti bolnicu Shifa dok se ne evakuira, rekao je: "Kažem da za IDF civili u bolnici neće biti meta. Uvijek je tako bilo i uvijek će tako biti".

Upitan hoće li to biti slučaj i ako u bolnici možda postoje borci Hamasa koji djeluju pod zemljom, ministar je rekao: "I tada".

Ranije je IDF prijetio da će gađati bolnicu Shifa, prikazujući video i audio snimke za koje su tvrdili da dokazuju da Hamas tamo postavlja sjedište.

Jedna od najsmrtonosnijih eksplozija u Gazi dosad dogodila se u bolnici al Ahli al Arabi.

Palestinski dužnosnici uperili su prst u Izrael, tvrdeći da su stotine ubijene, ali Izrael kaže da je uzrok bila neispravna raketa grupe Palestinski islamski džihad, lansirana na Izrael iz Gaze.

16:40

Predsjednik Yad Vashema kritizirao izraelske izaslanike u UN-u zbog žute zvijezde: 'Obezvređujete žrtve genodica i Izrael'

Predsjednik izraelskog Yad Vashema, svjetskog centra za sjećanje na holokaust, u utorak je kritizirao izaslanstvo te zemlje u Ujedinjenim narodima jer su njegovi članovi za vrijeme sastanka Vijeća sigurnosti na svoju odjeću stavili žute zvijezde, simbol nacističkog progona Židova.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan i kolege izaslanici na odjeću su u ponedjeljak za vrijeme rasprave o ratu protiv Hamasa koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze stavili žute zvijezde s natpisom "Nikad više".

Erdan je rekao da su zvijezde "simbol ponosa, podsjetnik da smo se zakleli da ćemo se boriti kako bismo se obranili". Dodao je da su antisemiti sada osnaženi i da mržnja prema Židovima jača u brojnim zemljama.

No, predsjednik Yad Vashema, Dani Dayan, širom svijeta priznat kao autoritet kada je posrijedi znanje o holokaustu i o mjestu sjećanja na njega, kazao je kako smatra da ovakav postupak obezvređuje žrtve genocida, kao i državu Izrael.

"Žuta oznaka simbolizira bespomoćnost židovskog naroda i činjenicu da su bili prepušteni drugima na milost i nemilost", napisao je na platformi društvenih medija X.

"Danas imamo nezavisnu državu i jaku vojsku. Mi smo gospodari svoje sudbine. Danas na rever stavljamo plavo-bijelu zastavu, a ne žutu oznaku."

Nacisti su prisilili Židove u Njemačkoj i nekim europskim zemljama koje je ta zemlja okupirala u Drugome svjetskom ratu da, u sklopu programa progona koji je kulminirao holokaustom, nose žute zvijezde na svojoj odjeći. U holokaustu je ubijeno šest milijuna Židova.

Sjećanja na holokaust u Izraelu su opet vrlo živa, osobito nakon 7. listopada, kada su borci Hamasa u južnome Izraelu ubili oko 1400 ljudi, uglavnom civila. To je najveći broj poginulih Židova u jednome danu od nacističkog genocida.

Premijer Benjamin Netanyahu i ostali izraelski čelnici povukli su izravne usporedbe između Hamasova napada i nacističkog progona Židova, no razmirice u pogledu upotrebe simbola žute zvijezde ističu u kolikoj su mjeri usporedbe s holokaustom za mnoge osjetljive.

16:35

Jemenski militanti: Lansirali smo balističke projektile prema Izraelu

Jemenska militanska skupina iz redova Huta tvrdi da je lansirala veliki broj balističkih projektila i dronova prema Izraelu.

Ovo je treći njihov napad na tu zemlju, rekao je glasnogovornik skupine, upozoravajući da ih "dolazi još".

Iran, koji podržava Hamas, optužuje se da podržava Hutije, koji se od 2004. bori protiv jemenske većinske sunitske vlade.

Mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Države, izrazile su sve veću zabrinutost da će eskalirajući rat izazvati širi sukob u regiji i upozorile neprijatelje Izraela da se ne miješaju.

16:12

WHO upozorava na 'neposrednu javnozdravstvenu katastrofu' u Gazi

"Javnozdravstvena katastrofa" neizbježna je u Gazi, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u jeku masovnog raseljavanja stanovništva u tome području, kao i goleme štete na infrastrukturi.

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier upozorio je na opasnost od smrti brojnih civila koje nisu izravno povezane s izraelskim bombardiranjem.

"Ovdje je riječ o neizbježnoj javnozdravstvenoj katastrofi, a ona prijeti s masovnim raseljavanjem, prenapučenošću određenih dijelova, oštećenjem vodovodne i sanitarne infrastrukture", rekao je Lindmeier novinarima.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je od početka izraelskih zračnih napada na enklavu kojom upravlja Hamas ubijeno više od 8300 Palestinaca.

Napadi su uslijedili kao odgovor na napade 7. listopada kada je Hamas u Izraelu ubio 1400 ljudi i odveo više od 200 talaca.

Izraelska vojska prošli je tjedan započela s kopnenim operacijama u Gazi.

Na pitanje novinara umiru li stanovnici, osim od bombardiranja i od ostalih komplikacija koje prate ovakve situacije, Lindmeier odgovorio potvrdno.

Glasnogovornik UNICEF-a James Elder upozorio je na opasnost od smrti dojenčadi zbog dehidracije.

"Dakle, sve veću prijetnju predstavlja smrt djece, osobito dojenčadi od dehidracije", rekao je, dodavši i da se mnoga djeca razbolijevaju jer piju slanu vodu.

U Gazi se nestalima smatra oko 940 djece, kazao je Elder, dodavši kako upućeni misle da su neka među njima ostala zaglavljena pod ruševinama.

Dio djece pati od trauma ili težeg oblika stresa, poput, kako je Elder ispripovijedao, četverogodišnje kćeri jednoga njegovog kolege iz UNICEF-a koja se počela samoozljeđivati ​​čupanjem kose i grebanjem bedara dok ne prokrvare.

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova ranije je u utorak izvijestio da je opskrba vodom u južnome pojasu Gaze u ponedjeljak prekinuta "iz nepoznatih razloga".

Lindmeier je pozvao da se u Gazu omogući doprema goriva jer se samo tako može omogućiti nastavak rata postrojenja za desalinizaciju vode.

Izrael je blokirao Pojas Gaze i odbija dopustiti dopremu zaliha goriva, uz objašnjenje da bi ih Hamas mogao koristiti u vojne svrhe.

15:36

U sukobu u Gazi poginuo najmanje 31 novinar

Najmanje 31 novinar poginuo je do sada u ratu u Pojasu Gaze, objavila je u utorak nevladina organizacija Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Među njima je 26 Palestinaca, četvero Izraelaca i jedan libanonski novinar, po CPJ-u, čije je sjedište u SAD-u.

Ozlijeđeno je osmero novinara, a devetero se smatra nestalima ili su zatočeni.

Ima i nepotvrđenih izvješća o još poginulih i nestalih novinara, prijetnji novinarima i materijalnoj šteti na medijskim uredima i boravištima novinara.

"Novinari u regiji jako se žrtvuju kako bi pokrili ovaj sukob koji slama srca", priopćio je CPJ.

"Osobito oni u Gazi platili su i plaćaju i dalje nezapamćenu cijenu i suočeni su s eksponencijalnim prijetnjama. Mnogi su izgubili kolege, obitelji i medijske zgrade i bježali su na sigurno kada sigurnog ili izlaza nije bilo."

Organizacija je objavila popis imena novinara koji su poginuli i ozlijeđeni, uključujući zaposlenike novinskih portala i agencija te radijskih i televizijskih postaja.

Izraelska vojska upozorila je ranije novinske agencije Reuters i AFP da im ne može jamčiti sigurnost njihovih novinara u Pojasu Gaze. Obje agencije zatražile su jamstva da njihovi novinari neće biti mete izraelskih napada.

11:31

IDF objavio snimku kopnene operacije

Izraelske obrambene snage, IDF, objavile su snimke koje navodno prikazuju njihovu kopnenu operaciju u Gazi.

Uz snimke koje su objavljene na društvenim mrežama pišu da su izraelske snage u posljednja 24 sata pogodile 300 meta.

- Pogođeni su lanseri protutenkovskih projektili, druga lansirna mjesta i vojni objekti unutar podzemnih tunela, objavio je IDF.

11:28

Izraelske snage uništile kuću višeg čelnika Hamasa na Zapadnoj obali

Izraelske trupe su danas uništile obiteljsku kuću Saleha al-Arourija, prognanog zapovjednika Hamasa na okupiranoj Zapadnoj obali, a njihove su snage sigurnosti nastavile s obračunom s vođama te skupine koja je 7. listopada pokrenula napad u Izraelu.

Arouri, stariji vođa Hamasa, koji je proveo 17 godina u izraelskim zatvorima, zamjenik je čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha.

Reuters javlja da je njegova kuća, za koju lokalni stanovnici kažu da je prazna, bila predviđena za rušenje još od prošlog tjedna te da su je sigurnosne snage Izraela digle u zrak rano jutros.

IDF je na društvenim mrežama objavio video snimku koja navodno prikazuje to rušenje.

- IDF i Shin Bet rade protiv terorističke organizacije Hamas diljem Judeje i Samarije. Uhićeno je 38 osoba za kojima se tragalo, a oružje im je oduzeto. Snage sigurnosti uništile su kuću Salaha Arourija, zamjenika šefa političkog biroa i odgovornog za djelovanje Hamasa u Judeji i Samariji, stoji u objavi IDF-a.

09:54

Broj talaca u Gazi narastao na 240

Broj talaca za koje se vjeruje da ih drži Hamas u Gazi je narastao na 240, rekao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari.

Dodao je i da je od Hamasovog napada 7. listopada poginulo 315 vojnika IDF-a.

09:29

IDF: Zračni upad u Crveno more ne predstavlja rizik za civile

Izraelske obrambene snage priopćile su da nema prijetnje ni rizika za civile nakon zračnog upada u Crveno more. Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se u gradu Eilatu na Crvenom moru, a izraelska vojska je rekla da je jutros oborila zračnu metu koja se približavala.

Nakon početnog upozorenja o mogućem 'upadu neprijateljskog zrakoplova', IDF je rekao da su njihovi sustavi identificirali zračni cilj koji se približava izraelskom teritoriju.

09:24

Izrael se bori protiv militanata Hamasa unutar tunela u Gazi

Izrael je u utorak objavio da su njegove snage napale naoružane pripadnike Hamasa unutar goleme mreže tunela islamista ispod Gaze, nakon što je premijer Benjamin Netanyahu odbacio pozive na prekid borbi kako bi se ublažila humanitarna kriza u palestinskoj enklavi.

Tuneli su ključni cilj za Izrael dok širi kopnene operacije unutar Gaze kako bi uništio vladajući pokret Hamas nakon njegova oružanog napada prije tri tjedna u kojemu je, prema izraelskim vlastima, ubijeno više od 1400 ljudi.

"Tijekom prošlog dana izraelske obrambene snage (IDF) pogodile su približno 300 ciljeva, uključujući lansirne protutenkovske i raketne lokacije ispod zemlje, kao i vojne komplekse unutar podzemnih tunela koji pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas", objavio je IDF.

Militanti su odgovorili protutenkovskim projektilima i vatrom iz mitraljeza, dodaje se.

"Vojnici su ubili teroriste i usmjerili zračne snage na napade na mete i terorističku infrastrukturu u stvarnom vremenu", rekao je IDF.

Svjedoci su rekli da su izraelske snage u ponedjeljak gađale glavnu cestu Gaze koja ide u smjeru sjever-jug i napale grad Gazu iz dva smjera. Izrael je rekao da su njegove snage oslobodile vojnikinju iz zarobljeništva Hamasa.

Hamas, naoružana islamistička skupina koja upravlja Gazom, dosad je oslobodila četiri civila od 239 talaca za koje Izrael kaže da su zarobljeni 7. listopada. Vjeruje se da su mnogi taoci u Hamasovoj mreži tunela.

Brigade al-Kasama, oružano krilo Hamasa, priopćile su da su se militanti sukobili rano u utorak s izraelskim snagama koje su "napale južnu osovinu Gaze, (uključujući) mitraljezima i gađali četiri vozila projektilima al-Jassin 105", lokalno proizvedenim protutenkovskim raketama.

Reuters nije mogao potvrditi izvješća o borbama.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je 8306 ljudi, uključujući 3457 maloljetnika, ubijeno u izraelskim napadima od 7. listopada. Dužnosnici UN-a kažu da je više od 1,4 milijuna civilnog stanovništva Gaze od oko 2,3 milijuna ostalo bez krova nad glavom.

Sve veći broj poginulih rezultirao je pozivima SAD-a, najvećeg saveznika Izraela, drugih zemalja i UN-a na pauzu u borbama kako bi se omogućilo da više humanitarne pomoći stigne u enklavu.

Netanyahu je kasno u ponedjeljak rekao da Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava s Hamasom u Gazi i da će nastaviti sa svojim planovima za uništavanje te skupine.

"Pozivi na prekid vatre su pozivi Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda barbarstvu. To se neće dogoditi", rekao je Netanyahu u televizijskom obraćanju.

Vojni stručnjaci rekli su da se izraelske snage sporo kreću u kopnenoj ofenzivi djelomično kako bi zadržale otvorenom mogućnost da Hamasovi militanti pregovaraju o oslobađanju talaca.

Relativni oprez s kojim su izraelske trupe zauzele i osigurale dijelove teritorija u prvim danima kontinuiranih kopnenih operacija u Gazi u suprotnosti je s neprekidnim zračnim napadima na sredozemnu enklavu u posljednja tri tjedna, kao i s prethodnim kopnenim ofenzivama Izraela.

Izraelska vojska je rekla da je pogodila više od 600 militantnih ciljeva posljednjih dana u Gazi, gdje palestinskim civilima očajnički trebaju gorivo, hrana i čista voda.

Humanitarni ured UN-a (OCHA) priopćio je da je opskrba vodom kroz cjevovod iz Izraela u južnu Gazu prekinuta u ponedjeljak "iz nepoznatih razloga", a da najavljeni popravak još jednog cjevovoda u središnju Gazu nije održan.

"U vrijeme pisanja ovog teksta, Gaza ne dobiva vodu iz Izraela", objavio je ured na svojoj web stranici.

Znatno manje kamiona s humanitarnom pomoći stiglo je do opkoljene enklave nego što je potrebno, rekli su dužnosnici UN-a, a javni red je narušen upadanjem ljudi u skladišta UN-a u potrazi za hranom.

Zbog toga su četiri UN-ova centra za distribuciju pomoći i jedno skladište prestali raditi, objavila je u ponedjeljak Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA).

"To je katastrofa povrh katastrofe. Zdravstvene potrebe rastu i naša sposobnost da zadovoljimo te potrebe brzo pada", rekao je regionalni šef Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve Rick Brennan, ponavljajući međunarodne pozive na prekid vatre kako bi se omogućila veća humanitarna operacija.

Tone pomoći gomilaju se na graničnom prijelazu Rafah, koji odvaja Egipat od Gaze, čekajući inspekciju Izraela, prema američkom dužnosniku koji je želio ostati anoniman.

Prema UN-u samo 117 kamiona s pomoći stiglo je od 21. listopada do ponedjeljka ujutro u Gazu, koja je pod izraelskom blokadom od 2007. kada je Hamas preuzeo vlast.

Izraelsko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da je još 39 kamiona stiglo tijekom ponedjeljka.

Sukob je doveo do prosvjeda diljem svijeta u znak potpore Palestincima te antisemitskih i islamofobnih incidenata.

09:08

Izrael tvrdi da je ubio zapovjednika Hamasa koji je režirao masakr 7. listopada

Izraelske obrambene snage (IDF) i Izraelska uprava za vrijednosne papire (ISA) tvrde da su u zajedničkoj operaciji ubili zapovjednika Hamasa. Priopćili su da se radi o militantu Nasimu Abu Ajinu, zapovjedniku Hamasovog bataljuna Beir Lahia. Tvrde i da je on osoba koja je režirala masakr 7. listopada u kibucima Erez i Moshav Netiv HaAsara. On je također sudjelovao u razvoju dronova za Hamas.

- Njegova eliminacija znatno šteti naporima Hamasa da prekinu kopnene aktivnosti IDF-a, zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, borci Hamasa ubili su stotine Izraelaca dok su 7. listopada harali jugom zemlje i zarobili više od 200 ljudi. Nakon toga je Izrael odgovorio bombardiranjem Gaze zračnim napadima, provođenjem kopnenih operacija i blokiranjem vitalnih zaliha.

09:01

Izraelski predstavnik s Davidovom zvijezdom, palestinski govorio o paklu na Zemlji

Izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima stavio je u ponedjeljak u Vijeću sigurnosti UN-a žutu zvijezdu na sako, poručivši da će je nositi dok Vijeće sigurnosti ne osudi Hamasove zločine, a palestinski predstavnik poručio je da je Gaza sada "pakao na Zemlji" pozivajući na spašavanje stanovnika.

Gilad Erdan i njegovo osoblje zakačili su žute Davidove zvijezde s natpisom "Nikada više" na rever dok su prisustvovali sastanku najmoćnijeg tijela UN-a.

Takve su zvijezde bili prisiljeni nositi Židovi tijekom nacističke diktature.

"Baš kao i moji djedovi i bake i djedovi milijuna Židova, od sada ćemo moj tim i ja nositi žute zvijezde. Nosit ćemo zvijezde dok ne osudite zločine Hamasa. I zahtijevat ćemo hitno oslobađanje naših talaca", kazao je Erdan.

"Neki od vas nisu naučili ništa u proteklih 80 godina. Neki od vas su zaboravili zašto je ovo tijelo osnovano", rekao je Erdan osuđujući Vijeće sigurnosti što šuti o smrtonosnim napadima palestinskih militanata Hamasa na Izrael 7. listopada.

Duboko podijeljeno vijeće od 15 članova nije usvojilo niti jednu rezoluciju o trotjednom ratu između Izraela i Hamasa.

Neke rezolucije blokirale su Sjedinjene Američke Države, bliski saveznik Izraela, jer se u njima ne spominje pravo Izraela na obranu.

Rezoluciju koju je podnio SAD posebno su osudile Rusija i Kina jer ne poziva jasno na primirje.

"Dakle, podsjetit ću vas. Od ovog dana svaki put kada me pogledate sjetit ćete se što znači šutjeti pred zlom", rekao je veleposlanik.

Erdan je u svom govoru usporedio izraelsku kopnenu ofenzivu u Pojasu Gaze sa savezničkim iskrcavanjem u Normandiji 1944.

Ismijao je Vijeće sigurnosti UN-a, poručivši da bi se 6. lipnja 1944. (Dan D), da je tada postojalo to tijelo, vjerojatno također vodila žestoka rasprava o tome koliko električne energije i goriva građani Muenchena još imaju.

Naglasio je da je usporedba broja poginulih na obje strane nakon razornog masakra koji je 7. listopada u Izraelu počinio islamistički Hamas jednako nedopustiva kao i usporedba njemačkih i britanskih žrtava u Drugom svjetskom ratu.

Usporedio je zahtjev za prekidom vatre na Bliskom istoku sa zahtjevom za prekidom vatre pred rusko zauzimanje Staljingrada 1943.

Tijekom sastanka Vijeća sigurnosti u ponedjeljak, nekoliko je govornika, osuđujući napade Hamasa, istaknulo cijenu koju su platili stanovnici Gaze, gdje zdravstveni dužnosnici kažu da je više od 8300 ljudi poginulo u izraelskim napadima.

Philippe Lazzarini, čelnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), rekao je da je opsada Gaze jednaka kolektivnom kažnjavanju njezinih stanovnika.

Palestinski predstavnik u Ujedinjenim narodima opisao je patnje stanovništva u Pojasu Gaze kao "pakao na zemlji".

Govoreći na izvanrednom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, Rijad Mansur citirao je bivšeg glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda, koji je 1954. rekao: "Ujedinjeni narodi nisu stvoreni da nas dovedu u raj, već da nas spase od pakla."

"Gaza je sada pakao na Zemlji", dodao je Mansur.

Diplomat je rekao da je do danas ubijeno više od 8.000 Palestinaca, uključujući preko 3.000 na jugu Gaze, gdje je Izrael "prisilno prebacio stotine tisuća ljudi".

"Gotovo svi naši ljudi u Gazi su beskućnici, raseljeni, sele se iz jedne obiteljske kuće u drugu", rekao je.

"Spavaju u svojim automobilima, spavaju na ulicama, a i dalje ih ubijaju gdje god stignu kako bi ih uvjerili da neće biti sigurno nigdje u Gazi", dodao je.

"Spašavanje čovječanstva od pakla danas za Ujedinjene narode znači spašavanje Palestinaca u Gazi", zaključio je.

Mansour je pred najmoćnijim tijelom UN-a zagovarao dostojanstven odnos prema palestinskom narodu i spašavanje Palestinaca u Gazi.

"Spasite ih. Gledajte na njih kao na ljudska bića", kazao je.

07:24

IDF spasio izraelsku vojnikinju koju je oteo Hamas 7. listopada

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je da se ratni planovi Izraela odvijaju rema planu te je iznio pojedinosti o oslobađanju izraelske vojnikinje Ori Megidish te se osvrnuo na video snimku talaca u Gazi koju je pustio Hamas.

Što se tiče situacije na bojišnici, rekao je da su protekloga dana snage IDF-a eliminirale na 'desetke terorista'.

Ponovio je retoriku premijera Netanyahua rekavši da rat nije ograničen na Izrael, već sada predstavlja "globalno pitanje".

"Prošle noći, vojnikinju Ori Megidish su spasile snage IDF-a u noćnoj kopnenoj operaciji nakon što je ona zarobljena u barbarskom iznenadnom napadu Hamasa", rekao je.

"Svi zapovjednici i vojnici IDF-a, pripadnici ISA-e, svi - svi smo predani i imamo moralnu obvezu učiniti sve", dodao je.

07:10

Vojnik IDF-a uhićen jer je ubio Palestinca koji je brao masline

Vojnik Izraelskih obrambenih snaga koji nije bio na dužnosti uhićen je pod sumnjom da je ubio Palestinca koji je navodno brao masline.

IDF je priopćio da je do sukoba došlo u blizini sela As-Sawiya na sjeveru Zapadne obale 'između nekoliko palestinskih i izraelskih civila'.

Rečeno je da se sumnja da je vojnik IDF-a upotrijebio vojno oružje i pucao u njega tijekom incidenta, uzrokojući smrt Palestinca.

Vojnik je jučer uhićen.

06:09

Netanyahu: Biblija kaže da postoji vrijeme za rat i vrijeme za mir. Sada je vrijeme za rat

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu isključio je u ponedjeljak bilo kakav prekid vatre u Pojasu Gaze, gdje izraelska vojska po njegovim riječima "metodično napreduje", više od tri tjedna nakon početka sukoba izazvanog krvavim napadom palestinskog islamističkog pokreta Hamas u Izraelu.

Od petka navečer, izraelske operacije su intenzivirane kako bi "uništili" Hamas i "doveli taoce kući" - više od 230 ljudi koji su držani od 7. listopada na palestinskom području. U ponedjeljak su snage sigurnosti objavile da je izraelska vojska oslobodila vojnikinju Ori Megidish tijekom kopnene operacije.

Rat, koji prijeti zahvatiti cijelu regiju, ostavio je tisuće mrtvih, uglavnom civila, te donosi patnju za 2,4 milijuna stanovnika Pojasa Gaze koji je od 9. listopada pod potpunom opsadom koja ih lišava vode, hrane i struje. Međunarodna pomoć stiže na kapaljke.

"Pozivi na prekid vatre su pozivi na predaju Hamasu. To se neće dogoditi", rekao je Netanyahu. "Biblija kaže da postoji vrijeme za rat i vrijeme za mir. Sada je vrijeme za rat."

Palestinski islamistički pokret tvrdi, u najnovijem izvješću, da je od 7. listopada u izraelskim bombardiranjima ubijeno 8306 ljudi, većinom civila.

U Izraelu je, prema podacima vlasti, od tog datuma poginulo više od 1400 ljudi, uglavnom civila ubijenih na dan napada Hamasa.

06:02

Militanti Hamasa o napredovanju izraelskih tenkova u Gazi

Militanti Hamasa izvijestili su o sukobima na sjeverozapadu i jugu Pojasa Gaze, dok tenkovi i druga oklopna vozila napreduju prema glavnom gradu.

Brigade al-Qassam, oružano krilo Hamasa, priopćile su da su rano u utorak ispalile protutenkovske projektile na izraelske snage, dodajući da su trupe "napadale južnu osovinu Gaze". Hamas je rekao da je projektilima gađao i dva izraelska tenka i buldožera na sjeverozapadu Gaze.

Izrael je proširio kopnene operacije u Gazi posljednjih dana, napredujući prema gradu Gazi iz dva smjera, a tenkovi su navodno bili na glavnoj cesti sjever-jug u očitom pokušaju da presijeku pojas na dva dijela.

U zadnjih nekoliko sati Izrael je intenzivirao bombardiranje istočne strane grada Gaze. AL Jazeera javlja da tenkovi pokušavaju ući dublje u grad Gazu.

Kako javlja Al Jazeera, čini se da postoji snažna izraelska odlučnost da prijeđu s istočnog na zapadni dio grada Gaze kako bi preuzeli kontrolu nad obalnom linijom. Njihovo napredovanje, koje je dosad bilo sporo, naišlo je na otpor palestinskih boraca.

Za civile ne postoji siguran način da napuste grad Gazu.

05:58

Izraelska veleposlanica: UN i njegove agencije su "iznevjerili" Izrael

Izraelska veleposlanica pri Ujedinjenim narodima u Ženevi rekla je u ponedjeljak da je njenu zemlju "iznevjerio" UN, istaknuvši da šefovi agencija UN-a nisu učinili dovoljno da osude islamistički pokret Hamas i rastući antisemitizam.

"Moram reći, općenito, Ujedinjeni narodi su iznevjerili narod Izraela", rekla je izraelska veleposlanica Meirav Eilon Shahar novinarima, istaknuvši da neki šefovi agencija nisu osudili napade 7. listopada kada je Hamas ubio 1400 ljudi i uzeo više od 200 talaca.

"Što se događa kada ovdje u Ženevi imate organizaciju WHO, koja sljedeći dan, 8. listopada, počne govoriti o Gazi?", dodala je.

Čini se da se Eilon Shahar referirala na komentare čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa na X-u kojima on izražava zabrinutost zbog civilnih žrtava u Gazi dan nakon napada, najsmrtonosnijih u Izraelu od osnutka zemlje 1948.

Izrael je odgovorio zračnim napadima i kopnenom ofenzivom na upad Hamasa, pri čemu je poginulo više od osam tisuća Palestinaca, prema medicinskim vlastima u Gazi.

Zbog toga su i neki od najbližih podržavatelja Izraela pozvali barem na humanitarnu pauzu. Izrael je ranije kritizirao glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa da opravdava Hamasove napade na Izrael.

Guterres je odbacio optužbe Izraela, istaknuvši da je riječ o lažnom tumačenju.

Eilon Shahar također je rekla kako očekuje da će međunarodne organizacije osuditi rastući antisemitizam i Hamasove vojne operacije u Gazi, uključujući one za koje izraelska vojska kaže da se nalaze ispod glavne bolnice u Gazi.

"Dosta smo proširili informacije i očekujemo da će međunarodna zajednica i međunarodne organizacije, uključujući WHO, ali ne samo oni, osuditi Hamas za korištenje ovih zaštićenih objekata za vojnu upotrebu", rekla je.

05:51

IDF navodno uništio dom zamjenika šefa Hamasa na Zapadnoj obali

Izraelske obrambene snage su bobardirale kuću zamjenika šefa Hamasa Saleh al-Arouri na Zapadnoj obali. Na društvenim mrežama je objavljena i navodna snimka razaranja njegova doma.

Al-Arouri smatra se jednim od organizatora napada Hamasa 7. listopada. Kako javlja Al Jazeera, izraelske snage su zauzele njegovu kuću prije desetak dana, pa je razaranje više simbolički potez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 20:43