SVI ODLAZE

Nakon Kurza, i Alexander Schallenberg iznenada odlučio dati ostavku na mjesto kancelara

Rekao je kako misli ‘da bi obje pozicije - šefa vlade i čelnika najveće austrijske stranke - trebala obnašati ista osoba‘

Alexander Schallenberg

 Joe Klamar/AFP

Alexander Schallenberg objavio je da podnosi ostavku na mjesto kancelara Austrije, samo dva mjeseca nakon što je preuzeo dužnost.

Rekao je da će ostati na toj funkciji sve dok njegova stranka ne dogovori novog čelnika nakon odlaska Sebastiana Kurza.

Samo nekoliko sati ranije, Schallenbergov prethodnik i čelnik Austrijske narodne stranke (ÖVP) Kurz rekao je da napušta politiku i da će službeno odstupiti s mjesta predsjednika stranke u petak.

U priopćenju od četvrtka, Schallenberg je rekao kako vjeruje 'da bi obje pozicije - šefa vlade i čelnika najveće austrijske stranke - uskoro ponovno trebala obnašati ista osoba'.

'Stoga svoju poziciju kancelara stavljam na raspolaganje čim se unutar stranke izabere novo vodstvo', kazao je Schallenberg.

Schallenberg je stupio na mjesto kancelara u listopadu nakon što je Kurz napustio dužnost zbog optužbi za korupciju. Mnogi su očekivali da će se Kurz vratiti, no on je u četvrtak najavio potpuno povlačenje iz politike, inzistirajući da to nije priznanje krivnje, već osobna odluka potaknuta, između ostalog, i rođenjem prvog djeteta.

Kada je 2017. preuzeo dužnost austrijskog kancelara, tada tridesetjednogodišnji Kurz bio je najmlađi predsjednik vlade na svijetu.

Konzervativni austrijski političar u listopadu se već povukao s kancelarskog položaja nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje u korupciju tijekom predizborne kampanje 2017. koja je prethodila izbornoj pobjedi ÖVP-a i dolasku Kurza na položaj kancelara. Navodno je u pitanju bilo medijsko lažiranje predizbornih anketa uoči izbora.

Prva vlada Sebastiana Kurza se raspala nakon uplitanja koalicijskog partnera Slobodarska stranke Austrije (FPÖ) u tzv. Ibiza skandal.

Nakon pokretanja istrage protiv Kurza, aktualni koalicijski partner narodnjaka, stranka Zeleni, opstanak koalicije uvjetovala je Kurzovim povlačenjem s dužnosti. Nakon toga je funkciju austrijskog kancelara preuzeo političar Narodne stranke Alexander Schallenberg.

Kurz je po povlačenju s mjesta kancelara preuzeo dužnost šefa zastupničkog kluba narodnjaka u parlamentu i ostao na čelu ÖVP-a.

Kako javljaju austrijski mediji, novi predsjednik ÖVP-a bi trebao postati aktualni ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 17:56