NEMOGUĆA META

Najveći problem SAD-a: ‘Saudijci su to Hutijima radili godinama. I znate što su postigli?‘

Na pitanje pronalaženja meta posredno su se noćas osvrnuli i američki dužnosnici

Britanski borbeni avion Eurofighter Typhoon polijeće s Cipra prema Jemenu

 Sgt Lee Goddard/Afp

SAD i Velika Britanija izvršile su tijekom noći s četvrtka na petak napad projektilima na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu, izjavila su četiri američka dužnosnika za Reuters u četvrtak.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran, a otkako je sredinom studenog prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Palestincima u Gazi i Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini.

Oni su zapravo iskoristili ‘priliku‘ koju im je pružio rat Izraela i Hamasa, kaže Farea al-Muslimi, stručnjak za Jemen u think-tanku Chatham House. - Oni doista vjeruju da im je stigla prava prilika da obrane Palestinu i ustanu protiv Izraela te da pokažu koliko su licemjerne druge arapske zemlje (što ne čine isto), ističe on, kako piše Financial Times. - Sve dok traje rat u Gazi, Huti će eskalirati situaciju u Crvenom moru, upozorava.

Utjecaj na trgovinu

Njihovi napadi su znatno smanjili, za oko 20 posto, međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa. Zbog toga se proteklih dana naveliko špekuliralo o potencijalom odgovoru Amerikanaca, Britanaca i nekih drugih zemalja koje su već ranije poslale ratne brodove ili drugu podršku prijevoznicima čiji brodovi prolaze kroz Crveno more. Između ostalog, SAD je s tim ciljem pokrenuo i operaciju "Prosperity Guardian" s tim da od samog početka nije bilo najjasnije tko i u kojem obujmu u njoj sudjeluje i koji je uopće mandat američkih ratnih brodova.

Prije dva dana Huti su izvršili najveći napad na brodove dosad, s više desetaka dronova i nekoliko projektila koje su američki i britanski brodovi uspješno oborili. No, to je očito bio trenutak u kojem je Bijeloj kući i Downing Streetu dojadilo te se dalo odobrenje za napada na same ciljeve u Jemenu.

Ti su napadi izvedeni sa zrakoplovima, brodovima i podmornicama, a potporu operaciji pružile su Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska. Ciljano je više od deset lokacija, među kojima i one u glavnom gradu Sani, kao i gradovima Saada i Zamar, poručili su sami Huti.

Svjedoci su za Reuters otkrili da su napadi bili usmjereni na vojnu bazu u blizini zračne luke glavnog grada, vojnu lokaciju u blizini zračne luke grada Taiz, pomorsku bazu u Al-Hudaidi i vojne lokacije u pokrajini Hadža.

Što uopće može SAD?

No, postavlja se pitanje što točno mogu SAD, UK ili neke druge zapadne zemlje zapravo gađati u Jemenu i to pogotovo u sjeverozapadnom i zapadnom dijelu zemlje koji kontroliraju Huti.

- Problem je u tome što su Huti vrlo dobro kamuflirani. Njihove pozicije za lansiranje raketa su doslovno ukopane u zemlju i otvaraju se samo za ispaljivanje. Vrlo teško ih je pronaći, bilo neposrednim sredstvima, bilo satelitima. Također imaju i lansere sa kamiona koji se vrlo brzo mogu premještati diljem zemlje, poručio je stručni sugovornik podcasta Prva linija Matija Blaće. Također je dodao da je vjerojatnost za neku kopnenu invaziju na Jemen skoro nikakva.

- To je planinska zemlja i za Amerikance bi to bio novi Afganistan, rekao je Blaće.

Abdulghani al-Iryani, jemenski analitičar u think tanku Sana‘a Center for Strategic Studies, također ističe da bi se Amerikanci mogli mučiti s pronalaženjem ciljeva kako bi njihove snage nanijele značajne štete.

- Mislim da su (vođe Hutija) sada već pod zemljom. Nitko neće ostati na jednom mjestu, rekao je Iryani.

Konačno, na pitanje pronalaženja meta posredno su se noćas osvrnuli i američki dužnosnici. Prema njima, ako već ne mogu odvratiti Hute napadom, mogu barem umanjiti njihove sposobnosti. Konkretno, kažu da će uništiti lokacije s kojih se lansiraju projektili, kao i zapovjedne centre iz kojih se napadi Huta usmjeravaju i koordiniraju.

No, čak su i Amerikanci priznali da su Huti itekako navikli na konstantno bombardiranje, čemu ih je godinama izlagala koalicija arapskih zemalja na čelu sa Saudijcima. I ne da ih nisu uspjeli uništiti, već su se Huti prilagodili tako da su svoje projektile preselili pod zemlju. Stoga se postavlja pitanje koliko će i ovo recentno raketiranje imati učinka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:25