DRSKA KRAĐA

Najteži dani Gine Lollobrigide: ‘Nasamario me moj vlastiti batler! Ostala sam bez svega vrijednog u svom domu‘

Tužitelji istražuju je li Piazzolla iskoristio poodmaklu dob bivše zvijezde (93) da bi je nagovorio na prodaju kolekcije
Gina Lollobrigida i njezin pomoćnik Andrea Piazzolla
 Marco Provvisionato/Ipa/Ipa/Profimedia

Talijanski tužitelji istražuju tvrdnje da je Gina Lollobrigida, bivša holivudska diva i jedno od najvećih imena talijanskog filma, prevarena od strane bivšeg pomoćnika i da su joj otuđene umjetnine i antikviteti vrijedni 300.000 eura, piše Telegraph.

Glumica koja se pojavila u holivudskim blockbusterima s Burtom Lancasterom, Humphreyjem Bogartom, Anthonyjem Quinnom i Frankom Sinatrom, tvrdi da je 350 njezinih umjetničkih djela, skulptura i komada namještaja stavljeno na aukciju bez njezina dopuštenja.

Kaže da ih je na prodaju stavio Andrea Piazzolla, njez 33-godišnji bivši pomoćnik.

Tužitelji istražuju je li on iskoristio poodmaklu dob bivše zvijezde - ona ima 93 godine - da bi je nagovorio na prodaju kolekcije.

Istražitelji tvrde da ju je nagovorio da potpiše tri ugovora kojima je pristala na prodaju predmeta, 'iskorištavajući njezino ranjivo stanje'.

Sumnjaju da je sudjelovao u onome što oni nazivaju 'grabežljivim ponašanjem' kako bi odnio umjetnine, antikvitete i namještaj iz njezina doma na Via Appia Antica, drevnoj rimskoj cesti prepunoj skupih vila.

Mladić se uspio 'postaviti kao jedina referentna točka između gospođe Lollobrigide i vanjskog svijeta', napisali su tužitelji u sudskim dokumentima.

Gospodin Piazzolla negirao je bilo kakva nedjela, rekavši da je raščišćavao kuću kako bi napravio prostor za radove na obnovi.

Predmeti koji su stavljeni na prodaju uključivali su starinske stolove, ogledala i ormare, kao i lustere, satove, podnožja za noge, tepihe, mramorne biste i slike.

Slika pod nazivom 'Venere e Amore', ulje na platnu francuskog umjetnika iz 18. stoljeća, prodana je za oko 14.000 eura.

'Da ste mi rekli da je sva moja cijenjena imovina na prodaju, osjetila bih veliku tugu', rekla je tužiteljima u Rimu glumica koja je Talijanima od milja poznata kao 'La Lollo'.

Predmeti koji su poslani na dražbu uključivali su 'mnoge svete ikone uz koje sam bila posebno vezana. Nikad ih ne bih prodala jer sam vjerovala da me štite', rekla je.

Uzbunu je u svibnju prošle godine prvi dignuo njezin sin jedinac s kojim glumica nije u prisnim odnosima, Andrea Milko Škofič, koji je za Guardia di Finanza, talijansku financijsku i carinsku policiju, rekao da se boji da je njegova majka iskorištena.

Inače, obitelj Gine Lollobrigide već je ranije optužila Piazzollu da je udaljio i izolirao glumicu od bližnjih kako bi joj ispraznio bankovne račune, no te je optužbe glumica negirala, tvrdeći da on radi sve u njezinu najboljem interesu.

Gospođa Lollobrigida bila je jedna od najvećih holivudskih zvijezda u 1950-ima i 1960-ima.

Svoj prvi hollywoodski film 'Pobijedi vraga' snimila je s Humphreyjem Bogartom 1953. godine, a glumila je i u 'Solomonu i Shebi' s Yulom Brynnerom.

Jedan od njezinih najvećih hitova bio je film 'La Donna Più Bella del Mondo' iz 1955. godine ili 'Najljepša žena na svijetu'. Također se pojavila s Anthonyjem Quinnom u 'The Hunchback of Notre Dame'.

Često su je uspoređivali s dvije druge raskošne talijanske glumice tog doba - Sophijom Loren i Claudiom Cardinale. Nakon povlačenja iz glume, ostvarila je karijeru kiparice i fotografkinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 06:38