BURA SE NE STIŠAVA

Najpoznatija Hrvatica u Australiji crveni se od srama: ‘Zgrožena sam ponašanjem mojih sunarodnjaka!‘

Navijači nogometnog kluba Sydney United na utakmici skandirali "Za dom spremni" i zviždali na tradicionalnu australsku pjesmu

Lucy Zelić

 Instagram/

Sydney United, nogometni klub hrvatskih iseljenika u Australiji, u subotu je poražen u finalu australskog kupa. Međutim, samu utakmicu zasjenilo je ponašanje navijača koji su skandirali "Za dom spremni", fašistički pozdravljali podignutom desnicom, a ono što je Australcima posebno zasmetalo je zviždanje na tradicionalnu pjesmu ‘Welcome to Country‘. O događaju se na svom Twitteru oglasila Lucy Zelić, sportska novinarka australskog SBS-a, inače jedna od najpoznatijih Hrvatica u Australiji koja je tijekom SP-a 2018. godine na najljepši način promovirala našu zemlju na drugom kraju svijeta.

- Ponosna sam Hrvatica. Odgojili su me imigranti koji su izgubili prijatelje i obitelj u ratu - moja teta Tereza preminula je nakon što je nagazila na minu u blizini svoje kuće. Naša povijest isprepletena je borbom, tugom, gubicima, ali i iznimnom otpornošću, napisala je Zelić na Twitteru.

Na početku utakmice između Sydney Uniteda, prethodno zvanog Sydney Croatia, i Macarthura, navijači Uniteda zviždali su na tradicionalnu pjesmu Welcome to Country (Dobrodošli u zemlju). Kasnije tijekom utakmice izvikivali su ustaški pozdrav "Za dom spremni" i pozdravljali podignutim desnicama, a snimke događaja preplavile su društvene mreže.

image
Speed Media/icon Sportswire/Newscom/Profimedia/Speed Media/icon Sportswire/Newscom/Profimedia

Zelić je rođena u 80-ima i, kako kaže, nije odgajana u duhu fašizma, rasizma ili antisemitizma. Zna kako je to kada te se tretira drugačije od ostalih zbog tvoga podrijetla, kao i kako je izgubiti voljene u besmislu rata.

- Često su mi govorili da odje*** natrag u Hrvatsku. Bila sam zbunjena jer je Australija moj dom na koji sam jako ponosna, kaže Zelić.

Ističe kako je šokirana, zgrožena i posramljena ponašanjem svojih sugrađana toliko da ne želi vjerovati da se to uopće dogodilo. Dodaje da uvjerenja i ponašanje navijača Sydney Uniteda nije vjerni prikaz Hrvata niti nogometnog kluba.

- Najgore je što se ispostavilo da su većina onih, koji su se neprimjereno ponašali, tinejdžeri koji ne znaju koliko daleko sežu korijeni onoga što su demonstrirali, piše novinarka.

image
Speed Media/Zuma Press/Profimedia/Speed Media/Zuma Press/Profimedia

Smatra da svi krivci zaslužuju doživotnu zabranu odlaska na utakmice i da bi trebali odgovarati zakonski. Nada se da će sportski savez i nadležne službe odraditi dobar posao.

- Za ovakvo ponašanje nema mjesta u nogometu niti u društvu. Treba im pokazati fotografije iz koncentracijskih logora u Auschwitzu i natjerati ih da slušaju priče preživjelih kako svoja uvjerenja ne bi prenijeli na svoju djecu. Promjena dolazi od prihvaćanja i razumijevanja, a ne možeš promijeniti ono što ne znaš, napisala je Zelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:12