IZBORI SVIH IZBORA

Najopasniji prostor svijeta: Bilo kakav sukob ondje otvorio bi vrata kaosa puno goreg od Ukrajine i Gaze!

Izbori će odrediti hoće li Tajvan podržati demokraciju i slobodu ili će sklopiti kompromis s autoritarnim snagama

Vježbe tajvanske vojske

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Za tjedan dana, 13. siječnja, održat će se prvi u nizu brojnih važnih izbora ove godine koji bi mogli presložiti svijet u trenutku kad traje definiranje novog globalnog poretka.

Na birališta izlazi Republika Kina na Tajvanu, država koju većina svijeta smatra dijelom Narodne Republike Kine, u skladu s politikom “jedne Kine”, a neovisnom je priznaje 13 država, mahom malih među kojim se ističe Sveta Stolica.

Država je to koja u središtu globalnog interesa jer njezina tvrtka TSMC proizvodi najbolje poluvodiče na svijetu pa bi bilo kakva kriza mogla dovesti u pitanje globalnu opskrbu. Kad su, zbog posljedica pandemije nastala zagušenja u opskrbnim lancima, europska automobilska industrija je trpjela negativne posljedice zbog manjka tajvanskih čipova.

Najopasniji geostrategijski prostor na svijetu

Predizborno je ozračje kompleksno, u petak je Demokratska Narodna Republika Koreja, sjeverna, spalila je više od 200 topničkih granata u more blizu morske granice s Republikom Korejom, a čelnik ove zatvorene države već dulje vrijeme prijeti ratom. RK na Tajvanu je 1500 kilometara udaljena od Republike Koreje, riječ je o jedinstvenom geostrategijskom prostoru od posebne važnosti za NR Kinu, Japan, Republiku Koreju, SAD, ali i Rusiju. Ukratko, najopasniji prostor na globalnoj razini pa bi bilo kakav sukob imao katastrofalne posljedice. Da, daleko opasniji od rata u Ukrajini, čak i od mogućeg prelijevanja sukoba iz pojasa Gaze na širu bliskoistočnu regiju.

image

Kampanja je bila živopisna, kako to u Aziji uvijek i bude

I-hwa Cheng/Afp

Beijing/Peking je pomno pratio kampanju, a Taipei najavio da će nakon izbora objaviti sve oblike uplitanja s kontinenta. Nikkei Asia u četvrtak objavljuje da su nad otočnom zemljom dva dana letjeli kineski baloni. Prije godinu dana takvi su baloni izazvali tenzije u odnosima Beijinga i Washingtona. NR Kina smatra da su izbori isključivo unutarnje kinesko pitanje.

Kad je krajem prošlog stoljeća počelo kinesko otvaranje, na otoku se, potaknuto britanskom predajom Hong Konga NR Kini, razvilo pozitivno ozračje pa je stranka Kuomintang (KMT), koja je vladala Tajvanom na koji je pobjegla kineska vlada pred komunističkom revolucijom Mao Zedonga veći dio vremena, smatrala da bi opcija “jedna zemlja, dva sustava” mogao biti model ujedinjenja.

Demokratska progresivna stranka (DPP) je oduvijek bila skeptičnija, a sve agresivnije ponašanje Beijinga na pacifičkom prostoru davalo im je za pravo. Dolazak Xi Jinpinga na vlast bila je konačna potvrda da Partija ne želi dva sustava što je potvrđeno potpunim uništenjem samouprave Hong Konga. Analitička tvrtka Stratfor u listopadu objavljuje da je od 1996. do 2023. godine udio Tajvanaca koji žele zadržati de facto neovisnost od Kine porastao s 46% na 61%, onih koji traže de iure (tj. ustavnu) neovisnost porastao s 14% na 26%, a onih koji traže ujedinjenje s Kinom pao s 22% na 7%. KMT je zbog toga korigirao politike čiji je cilj sada, pojednostavljeno, što aktivnija ekonomska suradnja s kontinentom i smanjenje tenzija. DPP je jedno vrijeme bio sklon proglašenju neovisnosti, ali je, dijelom i zbog konzultacija sa SAD-om, odustao od te politike. Platforma je sačuvati status quo. Njihov predsjednički kandidat Lai Ching-te je rekao: “Izbori su vrlo važni. Odredit će hoće li Tajvan podržati demokraciju i slobodu ili će sklopiti kompromis s autoritarnim snagama i vratiti se na stari put ‘Jedne Kine’”. Lai prema “anketi svih anketa”, koju objavljuje Taiwan News, vodi s 35% glasova uz trend rasta od kraja prosinca.

image

Lai Ching-te, predsjednički kandidat stranke DPP, sin rudara, sadašnji potpredsjednik

Sam Yeh/Afp

Hou Yu-ih, kandidat KMT-a, je najavio: “Vlada mora pomoći mladima da ostvare snove i ne smije ih odvesti u rat. Mora pomno voditi računa o odnosima [Kine i Tajvana] i spriječiti rat. Istodobno, treba integrirati gospodarstvo i industriju s međunarodnim standardima i donijeti više mogućnosti mladim ljudima." Laijev rast u anketama je prouzročio Houov pad pa je, prema Taiwan Timesu, bio na 28%.

image

Hou Yu-ih, predsjednički kandidat stranke Kuomintang, bivši policajac

I-hwa Cheng/Afp

Kandidat trećeg puta

U igri je i treći lik, Ko Wen-je iz Tajvanske narodne stranke (TPP) koji se predstavlja “trećim putem”, opcijom koja bi nudila alternativu otočnom stanovništvu: napada DPP da ugrožava Tajvan jer je "za rat", a KMT kritizira zbog "previše poštovanja" prema kontinentu. Jedno se vrijeme smatralo da bi mogao razbiti dosadašnji duopol na vlasti, ali je, protekom vremena, pao na treće mjesto s 24% glasova. Vremena još ima, svaki od kandidata je imao uspona i padova, ali sve je više onih koji se otvoreno klade na pobjedu Laija.

Kako to i biva u zemljama predsjedničkog sustava, parlamentarni izbori padaju u drugi plan, a 13. siječnja bira se i zakonodavni Yuan. Prema anketama izgledno je da će DPP izgubiti većinu i sa 62 zastupnička mjesta, od ukupno 113, pasti na 46. KMT bi trebao biti veliki dobitnik te povećati broj ruku s 38 na 56, a TPP bi porasla s pet na osam.

Xi je novogodišnjom izjavom "ujedinjenje domovine je povijesno neizbježno" podigao tenzije na Tajvanu i vjerojatno pomogao Laiju. I njemu je bolje imati s druge strane oponenta, tako može opravdavati traženje nacionalnog jedinstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:31