KATASTROFA U SLOVENIJI

Najmanje troje mrtvih, evakuirano na tisuće ljudi: ‘Stanje na terenu je užasno, šteta će biti najveća u povijesti‘

Ogroman broj područja je pod vodom, ceste su poplavljene, mostovi srušeni...

Poplave u Sloveniji

 /Neurje.si/facebook//DELO

Ključni događaji:

- Izvanredno stanje zbog velikih poplava širom Slovenije, vlasti potvrdile da ima i mrtvih

- Meteorolog: ‘Nikad toliko oborina nije palo u jednom danu. Posljedice su strašne‘

- Ogroman broj područja pod vodom, ceste su poplavljene, mostovi srušeni

- Ljude helikopterima evakuiraju pripadnici slovenske vojske

- Vojska je na terenu, a aktiviran je i akcijski plan Vihra

- Zatvorene su mnoge ceste, među njima i neke autoceste

- Meteorolozi upozoravaju: rekordne padaline nisu ni blizu kraja

- Glavnina najjačih pljuskova ide uz granicu s Hrvatskom prema sjeveroistoku

- Zatvorena je Štajerska autocesta između Žaleca i Šentruperta u oba smjera

- Rijeka Savinja izlila se u Celju



>>> NOVO - 20:40 >>> Pojedine rijeke u Slovenije izlile su se zbog obilnih padalina koje su počele pada u četvrtak navečer. Cijela naselja su poplavljena, stvorilo se nekoliko klizišta, a oborinske su vode poplavile brojne zgrade i stambene objekte, pišu Slovenske novice.

Općina Laško na istoku Slovenije rekla da je "odsječena" od svijeta te da se suočavaju s dosad neviđenim vremenskim prilikama. Nekoliko osoba evakuirano je iz štićenih stanova i s poplavljenog područja u Rimskim Toplicama. Ceste su neprohodne. U toplicama Laško i Thermani bazeni su poplavljeni, vode ima u blagovaonici. Unatoč tome, voda iz javnog vodoopskrbnog sustava i dalje je čista i pitka.

Koruška i Gornja Savinjska dolina također su nepristupačne.

Današnja katastrofa uzrokovala je vjerojatno najveću štetu koju je neka elementarna nepogoda učinila u povijesti samostalne Slovenije, rekao je u petak premijer Robert Golob nakon što je katastrofalno nevrijeme odnijelo najmanje tri života u toj zemlji.

Golob je rekao da je situacija trenutno izuzetno ozbiljna te da su sve raspoložive jedinice na terenu. Trenutno je na raspolaganju do 500 vojnika, no nisu svi aktivirani jer nije moguć pristup nekim mjestima, prenosi slovenska agencija STA.

Slovenska vlada na izvanrednoj će sjednici donijeti amandman na zakon o elementarnim nepogodama kako bi „pomoć što brže došla“ pogođenim stanovnicima. Ljubljana će prihvatiti i ponuđenu pomoć iz inozemstva, rekao je Golob na konferenciji za medije.

„Situacija je doista katastrofalna i ispravno je da prihvatimo pomoć koja nam je na raspolaganju“, naglasio je. Ljubljana će koristiti i pomoć iz europskog mehanizma, dodaje se.

Golob je za subotu sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se objedinilo djelovanje svih službi i maksimizirala učinkovitost odgovora na katastrofu.

Slovenski premijer i ministar obrane Marjan Šarec pozvali su građane da ne obavljaju poslove koji nisu od životne važnosti.

“Time bismo ugrozili ne samo sebe, nego i interventne ekipe”, naglasio je premijer.

"Sustav funkcionira, budite strpljivi", istaknuo je Šarec, dodavši da broj 112 treba zvati samo u iznimno hitnim slučajevima.

Nevrijeme i rekordne oborine koje su u petak pogodile Sloveniju odnijele su najmanje tri života. Poplavljena su naselja, nastala su klizišta, prometnice su zatvorene te je došlo do goleme štete infrastrukture.

Ministar Šarec dodao je da 500 vojnika spremno za uključenje u sanaciju, ali da još nisu aktivirani jer se ne može pristupiti onim mjestima na kojima su potrebni.

Hidrolog Janez Polajnar rekao je da se očekuje da će se hidrološke početi smirivati tijekom subote.

"Rijeka Drava više ne bi trebala rasti. Iz Austrije su najavili da će malo smanjiti dotok u Sloveniju. Rijeka Mura će još malo porasti, nadamo se da će nasipi izdržati. Uvjeti visokih voda iz već pogođenih područja sada se sele u srednje i donje dijelove riječnih korita. Protok Save već je dosegao rekordni protok u okolici Ljubljane. Rijeka Savinja ni večeras neće značajnije opadati", rekao je Polajnar.

Nuklearna elektrana Krško izvijestila je Upravu za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije da je u 18:30 sati proglasila izvanredni događaj zbog velikog protoka i visokog vodostaja rijeke Save. Nuklearna elektrana radi sigurno i stabilno na snazi. Za nekoliko sati očekuje se smanjenje protoka i vodostaja rijeke Save.

Događaj prati stručna skupina Uprave za nuklearnu sigurnost Republike Slovenije koja će obavještavati javnost o daljnjem razvoju događaja.


19:10 Prema pisanju slovenskog portala Neurje.si, koji se pak poziva na podatke švicarskog meteorološkog servisa Meteologix, na par će lokacija u Sloveniji do subote u 19 sati pasti i preko 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Portal Neurje.si objavio je i da će obilna kiša padati do kraja petka te da je moguće da će je biti u subotu ujutro. Poplave bi mogle izbiti na jugu i jugoistoku Slovenije, a i na istoku i sjeveroistoku. Portal je dodao da će vodni val iz Slovenije krenuti prema Hrvatskoj. "Izdrži, Slovenijo. Susjedi, čuvajte se", napisao je portal.


18:35 Četiri tisuće Celjana napustilo je svoje domove zbog izrazito loše hidrološke prognoze i velike vjerojatnosti izlijevanja rijeke Savinje. U tijeku je evakuacija cijelog područja Lišća na desnoj obali te Trubarjeve, Malgajeve do Ljubljanske ulice i cijele stare gradske jezgre na lijevoj obali, pišu Slovenske novice.

Kako je priopćeno iz Općine Celje, u završnoj je fazi evakuacija Lisca, Špice, Otoka, stare gradske jezgre, Brega i donjeg Polula. U tim su područjima isključeni struja i plin. Evakuirani su zbrinuti su privremenim prihvatilištima.

Šmartinsko jezero za sada nije ugroženo, a pritoke Koprivnica, Voglajna i Hudinja također su sada u normalnom stanju zbog protupoplavnih mjera. Svi ostali pritoci već su u poplavnom području. Poplavljen je Medlog, dio Špice, gradski park i obje obale Polula. Zatvoreni su svi mostovi u Celju.

Voda za piće i pripremu hrane na području Celja, Štora i Vojnika mora se prokuhati prije upotrebe. Mjera prokuhavanja na snazi je i u Žalcu, Vrbnom, Zlateču pri Šentjurju, Prosenišku o Šentjuru.


17:05 Ako je suditi prema videozapisu objavljenom na Facebook stranici Neurje.si koju vodi "Oluja", grupa entuzijasta koji objavljuju informacije o vremenskim prilikama u Sloveniji, selo Kresnice na desno obali Save također je poplavljeno. Selo se nalazi u općini Litiji u središtu Slovenije.


16:16 - Zatvorena je Štajerska autocesta između Žaleca i Šentruperta u oba smjera. Zastoj je iz smjera Ljubljane od Blagovice dalje, a iz smjera Maribora od Celja dalje. Očekuje se da će biti otvorena tek sutra.


15:51 - Rijeka Savinja izlila se u Celju. Policija poziva ljude koji žive u blizini rijeke da odmah napuste to područje.


14:56 Slovenski ministar obrane Marjan Šarec preko Twittera je uputio apel slovenskim građanima.

- Svi vi koji ne morate hitno na put, ostanite gdje jeste. Svako prisustvo na prometnici dodatno otežava rad spasilačkih ekipa - rekao je Šarec.


14:27 Kako je rekao zapovjednik slovenske Civilne zaštite Srečko Šestan, pristup ugroženim područjima je na mnogim mjestima blokiran, problemi su i s vezama, što otežava komunikaciju. Repetitori padaju, a nemaju svi korisnici radiostanice. Slovenska vojska će stoga uspostaviti komunikacijsko središte. Zbog obilnih oborina, osobito na sjeveru i zapadu, dolazi i do poremećaja u radu telekomunikacijskih usluga. Ekipe operatera su na terenu i pokušavaju otkloniti probleme, no ponegdje je situacija još uvijek prezahtjevna, javlja Telekom Slovenije.


14:10 Na Facebook stranici Neurje.si objavljene su nove fotografije i snimke iz Slovenije.


14:05 Stižu nam nove fotografije iz Slovenije, pogledajte ih u nastavku.

image

Ljubljana

Blaz Samec/DELO/CROPIX
image

Ljubljana

Blaz Samec/DELO/CROPIX
image

Ljubljana

Blaz Samec/DELO/CROPIX
image

Ljubljana

Blaz Samec/DELO/CROPIX
image

Ljubljana

Blaz Samec/DELO/CROPIX
image

Medvode

Voranc Vogel/DELO/CROPIX
image

Medvode

Voranc Vogel/DELO/CROPIX
image

Medvode

Voranc Vogel/DELO/CROPIX
image
Voranc Vogel/DELO/CROPIX
image
Voranc Vogel/DELO/CROPIX
image
Voranc Vogel/DELO/CROPIX
image
Voranc Vogel/DELO/CROPIX

13:51 Najmanje troje ljudi poginulo je od posljedica nevremena i katastrofalnih poplava koje su zahvatile Sloveniju, objavila je slovenska novinska agencija STA.

Slovenac je smrtno stradao na području Kamnika, a dvoje Nizozemaca u planinama na području Kranja.

Okolnosti smrti još se utvrđuju, rekla je policija agenciji.

"Čini se da je u Kamniku smrt posljedica poplava, a da je u planinama uzrokovana udarom groma. Još se utvrđuju okolnosti smrti", izjavila je Maja Adlešič Ciperle iz policije.


13:47 Dobrovoljno vatrogasno društvo iz grada Mengeša u središnjoj Sloveniji, sjeverno od Ljubljane, u petak je objavilo dramatične fotografije spašavanja mališana iz dječjeg vrtića Gobica.

- Obavještavamo roditelje da smo uspješno evakuirali svih 22 djece u objekt Sonček - napisali su na društvenoj mreži.

Opširnije pročitajte OVDJE


12:42 I Ljubljanu je poharalo nevrijeme. U nekim dijelovima grada oglasile su se sirene. Na području Ljubljane već je u tijeku nekoliko intervencija, sve raspoložive snage vatrogasne postrojbe su na terenu. Sava u Tacnu i Gradaščica u gornjem toku poplavljuju. Trenutno su najugroženija područja Kozarje, Vič, Dolgi most i Tacen, javlja 24ur.

Fotografije i snimke preuzete s Facebooka Neurje.si


12:40 Sastaje se Republički stožer civilne zaštite, gdje će se odlučiti o daljnjim koracima. Situacija je ozbiljna, upozorio je ministar obrane Marjan Šarec, vojska je na terenu, a aktiviran je i akcijski plan Vihra. Time je predviđeno aktiviranje snaga Slovenske vojske u slučaju elementarnih nepogoda većih razmjera i osigurana pomoć vojnika Slovenske vojske sustavu zaštite od prirodnih i drugih nesreća. “Ako ne bude išlo drugačije, spašavat ćemo i blindiranim vozilima hitne pomoći”, rekao je.

Sutra će se sastati i Vijeće za nacionalnu sigurnost, navodi 24ur.


12:00 Rekordne padaline koje su uglavnom uzrokovale poplave u sjevernom dijelu Slovenije nisu ni blizu kraja, upozorio je u petak meteorolog Brane Gregorčič iz Slovenske agencije za okoliš (Arso). Glavnina najjačih pljuskova premjestit će se prema jugoistoku zemlje, a zatim uz granicu s Hrvatskom prema sjeveroistoku.

"Vrijeme je učinilo svoje", rekao je Gregorčič na današnjoj konferenciji za novinare. Prema njegovim riječima, količina oborina koja je pala u 12 sati bila je i veća od najvjerojatnijih scenarija, ponegdje je palo oko 200 milimetara oborine po četvornom metru.

Počele su plaviti bujice i vodotoci, a očekuju se i poplave Krke, Save, Drave i Dravinje, rekao je hidrolog Janez Polajnar.

Oborine će se nastaviti i tijekom dana, teški uvjeti danas se očekuju na jugoistoku Slovenije, osobito na području Kočevskog, na području Kupe i Bele krajine uz hrvatsku granicu. Sutra će tijekom dana oborine slabiti, a u noći na nedjelju prestati, rekao je Gregorčič.

Zapovjednik Civilne zaštite Srečko Šestan rekao je da je na mnogim mjestima onemogućen pristup ugroženim područjima. Iz kampa Menina nekoliko je ljudi moralo biti spašavano helikopterom, a problema ima i s komunikacijama. Policija je izvijestila o nekoliko smrtnih slučajeva, ali još nemaju konkretnih informacija o okolnostima.

Najteže je stanje u Koruškoj, ponegdje i kaotično, rekao je za STA pokrajinski zapovjednik civilne zaštite Alan Matijević.

Nabujala ijeka Mislinja srušila je most na magistralnoj cesti Dravograd-Slovenj Gradec u Otiškom Vrhu, neprohodno je i još nekoliko cesta, mnoga područja su poplavljena, a ponegdje nema ni pitke vode ni signala za mobitele.

"Situacija se ne popravlja, još uvijek imamo izvanredno stanje, imamo ogroman broj područja pod vodom, ceste su prekinute i poplavljene, mostovi srušeni", rekao je Matijević. Prema trenutnim podacima, dosta infrastrukture u regiji je uništeno i poplavljeno.

Zbog nabujalih rijeka Meže i Mislinje te bujica ima mnogo zahtjeva za evakuaciju ljudi, no aktualni problem su neprohodne prometnice, ali i pogoršanje vremena, što bi onemogućilo traženu helikoptersku pomoć, rekao je Matijević.

Regija je tražila i dodatne protupoplavne vreće, no trenutno ih ne mogu dobiti zbog prekinutih prometnih veza između Koruške i ostalih dijelova Slovenije.

Zbog poplava i odrona zatvorene su mnoge ceste, među njima i neke veće. Prema podacima Prometno-informativnog centra za državne ceste, zatvorena su na nekim dijelovima magistralne ceste Dravograd-Maribor, Dravograd-Ravne na Koroškem i cesta Dravograd-Slovenj Gradec.

Zbog lošeg vremena i poplava, komunalna poduzeća u zapadnom i sjevernom dijelu zemlje pozivaju stanovnike da prokuhavaju ili koriste flaširanu vodu. Mjere se trenutno odnose na velik dio Gorenjske, kao i na pojedina područja Primorske, Koruške, Savinjske doline i središnje Slovenije.


11:51 Slovenski meteorolog Brane Gregorčič rekao je za RTV Slo: "Nažalost, najgori mogući scenariji su se ostvarili. Količina oborine u 12 sati bila je i veća od najizglednijih scenarija. U nešto više od 12 sati ponegdje je palo 200 milimetara oborine. Kod Ljubljane Zračna luka Brnik, izmjereno je 200 mm. Nikad toliko oborina nije palo u jednom danu. Posljedice su strašne".

Vodeći hidrolog na Arsu Janez Polajnar procijenio je da imamo poplave slične onima iz 1990., 1998. i 2004. godine.

Najjači pljuskovi bili su na području južnog podnožja Julijskih Alpa te na području između Idrijskog Hribovja prema Gorenjskoj i Koroškoj, rekao je Gregorčič. Ovo je mjesečna količina padalina. Razlike u Sloveniji su jako velike. Težište oborina pomicat će se od zapada prema istoku.

Polajnar je također naglasio da će se poplave premjestiti prema južnim i jugoistočnim krajevima, prema rijekama Krki i Savi s pritocima u Posavju, Slovenskim goricama i Dravinji.

"Voda koja se izlila u korita lagano se kreće prema hrvatskoj granici. Sava je kod Tacna dosegla protok od 2000 kubika u sekundi, što je jedan od najvećih do sada. Kad izađe iz zemlje, očekujte protok koji će biti blizu rekordnih vrijednosti", najavio je.

"Savinja je već ostavila destrukciju iza sebe, sada se seli u donji dio pa očekujemo probleme u Celju i Laškom. Austrijanci će povećati protok Drave pa u donjem dijelu očekujemo protok oko 2000 kubika metara u sekundi, što je slično uvjetima iz 2012. godine. U poslijepodnevnim i noćnim satima također očekujemo jake bujične reakcije u okolici Bele krajine, Gorjanaca, Zasavja i Posavja“, rekao je Polajnar, dodavši kako očekuje smirivanje situacije tek u nedjelju.

Gregorčič je također prognozirao da će oborine početi slabiti tek u subotu, prestat će u noći na nedjelju, a u nedjelju će proći još jedna brza fronta, no tada ne bi trebalo biti većih problema, rekao je.


11:40 Zbog jakog nevremena koje je zahvatilo Sloveniju zatvorene su mnoge dionice cesta i autocesta diljem zemlje. Na pojedinim dijelovima autoceste iznimno je dopuštena vožnja bez vinjete, javlja 24ur.

Trenutačno je zbog poplava i velikog broja zatvorenih cesta gorenjevskom autocestom između Kranja i čvora Ljubljana Brod promet dopušten i za vozila bez vinjete.

DARS javlja kako je štajerska autocesta zatvorena između Žalca i Šentruperta prema Ljubljani te od Vranskog do Žalca prema Celju. Poplavljene su i obilaznice. "Ne putujte ako nije prijeko potrebno! Na fotografiji je područje Šempetera priključak na AC Arja vas-Šentrupert", poručuju iz DARS-a (Društvo za autoceste u Republici Sloveniji).


11:32 Obilna kiša, koja je od četvrtka navečer do petka ujutro izazvala potpuni kaos u Sloveniji, poplavila je mnoge prometnice, uključujući i ceste Mežica - Prevalje te Holmec - Prevalje u mjestu Poljana u regiji Koruška u sjevernoj Sloveniji, blizu granice s Austrijom.

Ondje je spašena i vozačica, čiji je automobil zahvatila podivljala bujica.

Opširnije pročitajte OVDJE


11:48 Gotovo sve općine u Koruškoj bore se s visokim vodama, vatrogasci ispumpavaju oborinske vode. Mnoge su ceste zatvorene za promet, javlja RTV Slo.

Novinarka Duška Lah javila se za TV Slovenija: "Situacija je katastrofalna. Koruška je potpuno odsječena od svijeta sa slovenske strane, nema veze, pa se javljam iz okolice Velenja. Drava poplavljuje kuće, ljudi spašava vojni helikopter, srušeni su svi mostovi prema Dravogradu."

Radijska dopisnica Metka Pirc također je naglasila da je u Koruškoj izvanredno stanje: "Kažu ljudi da tako nije bilo ni devedesetih godina kada su bile zaista iznimne poplave. Stanje u Koruškoj je sve gore, a ne bolje. Cijelo vrijeme potrebne su nove evakuacije."

Protok Drave na granici s Austrijom posljednjih je sati naglo porastao, a protok Meže prije ušća u Dravograd iznosi oko 350 kubnih metara u sekundi.


Od četvrtka navečer do petka ujutro u Sloveniji je pala enormna količina oborina - najveći pljuskovi zabilježeni su na području južnog podnožja Julijskih Alpa te između Idrijskog pobrđa prema Gorenjskoj i Koroškoj. Opširnije pročitajte OVDJE

Ondje je već tijekom noći palo između 100 i 200 litara po četvornom metru.

- To je količina oborina za cijeli mjesec, dok na moru i u Beloj krajini (područje u jugoistočnoj Sloveniji uz granicu s Hrvatskom) nije pala niti kap. Razlike u Sloveniji jako su velike, negdje imamo ozbiljne probleme, a drugdje pak smatraju da je upozorenje izdano neopravdano - rekao je za Radio Sloveniju meteorolog Brane Gregorčič, a prenosi RTV Slo.

- Za petak smo pooštrili upozorenje pa je za sjeverno područje Slovenije sad upaljen crveni meteoalarm, do noći se očekuju jači pljuskovi. Težište oborina prenijet će se sa zapada na istok - dodao je.

Prema njegovim riječima, oborine će početi slabiti tek u subotu, a prestat će u noći na nedjelju, kad se očekuje prolazak još jedne brze fronte, no ista ne bi trebala izazvati veće probleme.

- Dobra vijest je ta što će se vrijeme u sljedećem tjednu stabilizirati, u ponedjeljak će u unutrašnjosti biti malo pljuskova, od utorka sunčano, a u drugoj polovici tjedna opet vruće, blizu 30 stupnjeva Celzija - prognozira Gregorčič.

image

Poplave u Sloveniji

Dejan Javornik/DELO/CROPIX
image

Poplave u Sloveniji

Dejan Javornik/DELO/CROPIX
image

Poplave u Sloveniji

Dejan Javornik/DELO/CROPIX

Kako smo već javljali, stotine vatrogasnih intervencija zabilježeno je u Sloveniji od četvrtka navečer zbog bujičnih poplava koje su uzrokovale obilne padaline. Tri kampa su evakuirana, a nekoliko sela odsječeno je od ostatka zemlje.

Poplave su zahvatile Gorenjsku, Korušku i Zgornjesavinjsku kotlinu.

U Koruškoj su mnoge ceste zatvorene za promet, rijeke su već prešle korita, poplavljene su mnoge kuće i podrumi, a pokrenula su se i brojna klizišta, rekli su danas za STA iz slovenske Uprave za zaštitu i spašavanje u Sloveniji.

Općina Solčava trenutno je odsječena od svijeta.

Kako su danas za STA rekli u spomenutoj upravi, situacija se mijenja iz minute u minutu, zatvoren je most kod Dravograda, vrlo je otežan prolazak do Prevalja i Črne na Koroškem. Mnogi Korušci zarobljeni su u svojim domovima i zovu pomoć jer ih voda poplavljuje.

U Slovenj Gradcu su već dva puta morali uključiti sirenu zbog izlijevanja rijeke Suhadolnice. U Črnoj na Koroškom vatrogasci pak jako teško dolaze do mještana jer je Meža poplavila središte grada, a vrlo je visok i vodostaj Drave u Dravogradu.

"Svima koji pozivaju broj 112 savjetujemo da ostanu u kućama, da po mogućnosti odu na više katove, kako bi se pobrinuli za vlastitu sigurnost", poručili su iz Regionalnog centra za zaštitu i spašavanje Slovenije.

Zapovjednik Civilne obrane Zapadne Štajerske Janez Melanšek izjavio je danas za STA da je većina cesta u Gornjoj Savinjskoj dolini neprohodna, a do Općine Solčava se uopće ne može doći. Rijeka Savinja izlila se iz korita, a tijekom dana očekuju se problemi s izlijevanjem rijeke na području Laškog, koje je navodno poplavljeno.

Regionalni centar za obavješćivanje Celje uključio je sirene zbog velike opasnosti od poplava.

Obilne oborine izazvale su izlijevanje vodotoka i odrone u mnogim područjima Gorenjske.

Zapovjednik Civilne zaštite za Gorenjsku Klemen Šmid za STA je pojasnio da je trenutačno najteže pogođeno škofjeloško područje sa Selškom i Poljanskom dolinom koje su odsječene zbog zatvorenih prometnica. Problema ima i u tržiškoj općini.

- Zapravo, cijela Gorenjska je pod vodom - kratko je sažeo situaciju Šmid.

Građanima se savjetuje da ne izlaze iz domova, pa ni na posao, osim u slučaju prijeke potrebe, jer su mnoge prometnice u općini, uključujući i prilaze Poljanskoj dolini iz smjera Škofje Loke, Cerkna i Žirova, neprohodne zbog poplava, srušenih stabala i klizišta. Također se preporučuje građanima da se udalje od vodotoka, prate vremenske uvjete te vode računa o vlastitoj sigurnosti i sigurnosti svojih najbližih.

Iz Žirova javljaju da je poplavljeno više od 100 objekata, među kojima je nekoliko tvrtki i gospodarskih objekata. Promet cestom trenutno je ograničen ili onemogućen, a sve raspoložive vatrogasne i druge interventne jedinice su na terenu.

Prema podacima Prometno-informativnog centra za državne ceste, u Gorenjskoj su zatvorene mnoge magistralne i regionalne ceste.

Unatoč pojačanom protoku Drave, noćna kiša na području Podravja još nije izazvala veće probleme, no sirena upozorenja već je uključena na području Općine Maribor te općina Duplek, Starše i Ptuj.

Kako je za STA izjavila voditeljica mariborske ispostave Uprave za zaštitu i spašavanje Ivanka Grilanc, u devet općina obavljeno je oko 40 intervencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 23:57