VOJNI ANALITIČAR

‘Na pomolu je nova bitka na sjeveroistoku Ukrajine. Ruski gubici su veliki, ali nemojte da vas to zavara...‘

U Europu se, nakon nekoliko generacija, zapravo vratilo ratovanje na ‘industrijskoj razini‘

Napuštena ruska haubica u oblasti Harkiv

 Juan Barreto/Afp

Britanski analitičar za obranu i sigurnost, profesor Michael Clarke, za Sky News objašnjava kako su ruske snage nakon rapidne ukrajinske protuofenzive u Harkivskoj oblasti počele graditi novu liniju obrane.

Profesor Clarke tako upozorava da su se Rusi "ukopali" kod mjesta Svatove, istočno od rijeke Oskil. To je za Ruse vrlo važno budući da preko tog mjesta kontroliraju zadnju dobru opskrbnu rutu iz Belgoroda, kojom oružje dopremaju svojim snagama na pozicijama u Donbasu.

No, Ukrajinci su sada u dobroj poziciji da napadnu autocestu P66 koja od Svatove ide južno prema Kremini, koja je na "sjevernom ulazu" u regiju Donbas.

Zbog toga Rusi nastoje povratiti svoje položaje oko Kremine, jer ako im to ne uspije, tada bi Ukrajinci sa sjevera mogli okružiti gradove Lisičansk i Severodonjeck u Luhanskoj oblasti, a koje su Rusi nakon teških i iscrpljujućih borbi zauzeli početkom ljeta.

Stoga se, zaključuje, Clarke, naziru konture nove bitke na sjeveroistoku Ukrajine.

Na jugu zemlje se pak nastavlja bitka za Herson, strateški izuzetno važnu oblast koju Rusi žele zadržati. Profesor Clarke ističe kako Ukrajinci nastoje potisnutu ruske snage u toj oblasti u sam grad Herson, zbog čega su Rusi počeli intenzivnije napadati civilnu infrastrukturu, poput brane Krivi Rih.

Ako unište tu branu te rijeka Ingulec poplavi mogli bi uništiti neke od pontonskih mostova koje su preko nje uspostavili Ukrajinci. No, brana se brzo popravlja, a pontonski mostovi zamjenjuju, zbog čega je izgledno da će se ruski napadi nastaviti.

Profesor Clarke upućuje i na važnost logistike i opskrbe oružjem te napominje kako su ruske snage dosad, prema neovisnim izvorima, izgubile više od 6100 komada vojne tehnike, dok su Ukrajinci izgubili tek četvrtinu tog broja (riječ je samo o gubicima za koje postoje vizualni dokazi, stvarna brojka vrlo je vjerojatno veća, op.a.).

No, ti gubici su i dalje relativno mali u usporedbi s ukupnim brojem vojne tehnike koji je Rusima na raspolaganju, dok se kod Ukrajinaca ipak, proporcionalno na ukupni broj dostupnog oružja, radi o značajnijem gubitku.

To samo naglašava koliko je važno za Kijev da im Zapad nastavi slati oružje tijekom rata, a pokazuje i da se u Europu, nakon nekoliko generacija, zapravo vratilo ratovanje na "industrijskoj razini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:24