NOVA DRAMA

NA KRIMU IZBILA OPĆA TUČNJAVA 'Prvo su ih mirno promatrali, a onda su ih napali bičevima'

(FILES)-- A file photo taken on February 9, 2014 shows Arseniy Yatsenyuk, one of the leaders of the opposition Batkivshchyna party, gesturing as he speaks during a Ukrainian opposition rally on Independence Square in Kiev. Ukraine's parliament on February 27, 2014 approved the nomination of pro-EU Arseniy Yatsenyuk as the crisis-hit country's new prime minister until presidential polls are held in May. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
 SERGEI SUPINSKY

>>> NOVO 13:25 Situacija na Krimu u nedjelju je ponovno eskalirala. U Sevastopolju je došlo do opće tučnjave između proukrajinskih i proruskih aktivista, pri čemu su proukrajinske grupe izvukle deblji kraj.

Kako javlja BBC, čiji se dopisnik našao na mjestu sukoba, proukrajinski aktivisti napadnuti su bičevima, a prizor je bio 'jako gadan'. Okupili su se, inače, kako bi obilježili 200. godišnjicu rođenja književnika Tarasa Ševčenka, jednog od simbola ukrajinske neovisnosti.

'Sve je počelo mirno. Ukrajinci - među kojima je bio veći broj sredovječnih žena - mahali su zastavama i pjevali su pjesme kako bi slavili 200. rođendan ukrajinskog pjesnika Tarasa Ševčenka, kojega smatraju ocem ukrajinskog jezika. No, do kraja skupa proruski demonstranti pokvarili su im proslavu. Skupina mlađih muškaraca i kozaka naoružanih bičevima isprva su stajali i promatrali skup. Napetost je rasla, a u jednom je trnutku izbila i prepirka. Jedna je strana drugoj počela govoriti da je Krim njihov', opisuje dramatične događaje dopisnika BBC-ja.

'Zatim je stvar postala gadna, jako ganda. Proruski demonstranti počeli su ganjati skupinu ljudi prema obližnjem parkiralištu. Prvo su se namjerili na vozača bijelog kombija, kojemu su razbili vjetrobransko staklo. On se pokušao provesti kroz gomilu, ali se zabio u drugo vozilo, nakon čega su ga ponovno napali. Još je jedna osoba odvučena u šumu gdje su je izudarali i izbičevali. I nama su prijetili, ali uspjeli smo pobjeći prije no što su nas napali. Bilo je jako zastrašujuće', navodi BBC-jev dopisnik Ben Brown.

Telegraph istovremeno javlja da su ruske snage na zapadu Krima okružile jednu kontrolnu točku i u njoj zarobile 30-ak graničnih čuvara odanih Kijevu. Za razliku od subotnje pucnjave na jedan ukrajinski izviđački zrakoplov, u ovom slučaju zasad nema ispaljenih metaka.

-----------------------------

KIJEV - Ukrajina neće ustupiti ni pedlja zemlje Rusiji čije su vojne snage krajem veljače okupirale ukrajinski poluotok Krim, rekao je u nedjelju ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

"To je naša zemlja i ne ustupamo ni jednog njezina pedlja. Želim da Rusija i njezin predsjednik to znaju", rekao je Jacenjuk tijekom okupljanja organiziranog u povodu obilježavanja 200. godišnjice rođenja ukrajinskoga pjesnika Tarasa Ševčenka, simbola ukrajinske neovisnosti.

"Učinit ćemo sve kako bismo riješili krizu na Krimu političkim i diplomatskim putem", rekao je. Jacenjuk smatra da će SAD i Velika Britanija učiniti sve što mogu da bi se neovisnost Ukrajine očuvala. "U ovom smo trenutku pred jednim od najvećih izazova u povijesti neovisne Ukrajine", istaknuo je.

Privremeni predsjednik zemlje Oleksander Turčinov rekao je kako je čuvena rečenica Tarasa Ševčenka "Borite se i pobijedit ćete" postala slogan novih ukrajinskih vlasti.

Ispred Ševčenkovljeve statue okupilo se više tisuća Kijevljana. Intonirana je državna himna, a potom je minutom šutnje odana počast desecima prosvjednika ubijenih u središtu Kijeva za vrijeme prosvjeda protiv proruski orijentiranog predsjednika Viktora Janukoviča koji je smijenjen nakon krvoprolića na glavnome kijevskom trgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:04