NEONACIZAM U KANADI

Mračna tajna Kluba zaljubljenika u fitness: ‘Lijepe nacističke plakate, regrutiraju mlade vojnike‘

Dokazi upućuju na to da je ovo zapravo policija u sjeni - kažu o Aktivnom klubu iz američke policije

Neonacisti na njemačkim ulicama

 /Profimedia

Istražujući članove, ikonografiju i okupljanja organizacije Aktivni klub kanadskih zaljubljenika u borilačke sportove i fitness, portal Vice News kanadsko-američkog medijskog koncerna Vice Grupa došao je do zaključka da se radi o neonacističkoj mreži kojom rukovodi 25-godišnjak iz Ontarija Kristoffer Nippak.

- Sastajući se nekoliko puta mjesečno, članovi desetak poluautonomnih ćelija Aktivnog kluba treniraju borilačke vještine, lijepe rasističke plakate i regrutiraju mlade bijelce kojima je lako manipulirati za svoju stvar – navodi Vice News, dodajući u prilog svojoj tvrdnji fotografije s okupljanja članova Aktivnog kluba na kojima članovi nose ‘fantomke‘, dijelove vojnih uniformi i drže zastave Aktivnog kluba.

Ulogu Kristoffera Nippaka spomenuti portal utvrdio je u razgovorima s, kako navodi, sudionicima neonacističke scene u Kanadi koji su svoja saznanja ponudili pod uvjetom da im se ne navodi identitet. Temeljem tako prikupljenih informacija Vice News tvrdi da je Nippak jedan od osnivača grupe Atomwaffen koja je u Kanadi proglašena terorističkom organizacijom nakon što je ustanovljena povezanost Atomwaffena s pet ubojstava u toj državi.

Jedan od anonimnih sugovornika Vice Newsa kaže da je Nippak opsjednut širenjem neonacizma.

- To je njegov život, to je ono što on radi – prenosi portal ocjene anonimnog sugovornika o Kristofforu Nippaku. Pozivajući se na spomenute izvore, Vice News tvrdi da Nippak obilazi ćelije Aktivnog kluba u Kanadi, ali i neonacističke organizacije u Skandinaviji.

- Nippak je putovao u Skandinaviju, gdje se rado družio i borio sa švedskim skinheadima i neonacistima – navodi portal.

Osim s anonimnim sudionicima neonacističke scene u Kanadi, Vice News razgovarao je o Aktivnom klubu i s policijskim službenicima. Alexander Ritzmann, viši savjetnik Projekta za borbu protiv ekstremizma u SAD-u, kojeg portal predstavlja kao vodećeg stručnjaka za aktivne klubove i njihovo međunarodno širenje, rekao je za Vice News kako se čini da Aktivni klubovi u SAD-u grade ‘policiju koja izgleda kao mreža borilačkih sportova‘.

- Postoji mnogo dokaza koji upućuju na to da je ovo zapravo policija u sjeni koja trenira i priprema se za scenarij ‘dana X‘, za dan koji je trenutno nedefiniran. To bi moglo biti nešto poput 6. siječnja, a moglo bi biti nešto drugo - rekao je Ritzmann. Za tog sugovornika Vice Newsa, ‘vrlo je relevantno kada neki od vodstva imaju prošlost članstva u vanjskim, nasilnim organizacijama‘.

Portal je pokušao razgovarati s Kristofferom Nippakom i članovima njegove obitelji preko naloga koji oni imaju na društvenim mrežama, no, navodi Vice News, svi su pogasili naloge kada su shvatili o čemu Vice želi razgovarati. S druge strane, napominje portal, Kristoffor Nippak bio je vrlo aktivan na Telegram nalogu prije kontaktiranja Vice Newsa, stavljajući objave i po nekoliko puta dnevno.

Portal primjećuje kako je vrlo znakovito da se Kristoffera Nippaka uopće ne spominje u objavama Aktivnog kluba, kao i u objavama članova njegove obitelji. Dodaje kako su ostali neodgovoreni i upiti redakcije prema kanadskom Aktivnom klubu o Nippaku je li njihov član i da li sudjeluje u aktivnostima kluba.

- Ono što se o Nippaku može pronaći na internetu ili je datiralo prije njegovog angažmana u pokretu ili su ga podijelile vanjske grupe. Jedna fotografija koju je objavila škola estonskog jezika u kojoj se on pojavljuje, primjerice, sve na fotografiji naziva punim imenom, a Nippaka samo inicijalima. Čak ni na fotografijama objavljenim na osobnim stranicama članova obitelji na društvenim mrežama, Nippak nikada nije imenovan – upozorava portal nazivajući Kristoffera Nipaka, unatoč zavjetrini u koju se sklonio, ‘poduzetnikom mržnje‘.

Pojašnjavajući Nippakov put od Atomwaffena do Aktivnog kluba, Vice News napominje kako su se članovi Atomwaffena nakon optužbe da se radi o terorističkoj organizaciji povukli u sjenu. Iz te sjene, zaključuje portal, Nippak radi na razvoju Aktivnog kluba. Pritom portal podsjeća da je Aktivni klub osnovao stanoviti Robert Rundo, nazivajući ga američkim bijelim rasistom. Rundo je, dodaje se, nedavno izručen iz Rumunjske u SAD kako bi se suočio s optužbama za nasilne sukobe s antifašistima 2017..

- Rundo je rekao da je bio inspiriran europskom neonacističkom borbenom scenom koju je htio oponašati u Sjevernoj Americi – napominje Vice News.

Portal Nippaku stavlja na teret i suradnju s Patrickom Gordonom MacDonaldom. Potonjeg je Vice News 2021. razotkrio kao jednog od suosnivača kanadske ćelije Atomwaffena.

- Koristeći pseudonim ‘Dark Foreigner‘, MacDonald je igrao ključnu ulogu u proizvodnji neonacističke propagande za grupu i njegovanju sotonističke estetike za grupu i druge slične njoj. Kao i Nippak, pridružio se sceni Aktivnog kluba nakon što je Atomwaffen raspušten – tvrdi isti izvor.

MacDonald je nedavno optužen za sudjelovanje u aktivnostima terorističke skupine, omogućavanje terorističkih aktivnosti i namjerno promicanje mržnje. Njegov slučaj jedna je od prvih optužbi za terorizam ove vrste podignutih u Kanadi, podsjeća Vice News, dodajući kako je ‘MacDonald neonacistički propagandist pušten uz jamčevinu‘.

Provjeravajući da li se Kristoffer Nippak nalazi pod istragom kanadske RCMP policije zbog veza s MacDonaldom, Vice News je dobio službeno očitovanje RCMP-a da se informacije o tome provodi li se istraga nad nekim ne mogu dati sve dok protiv dotičnog nije podnesena kaznena prijava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:02