KONTRA VEĆINE

Mračna prognoza jedne od najvećih investicijskih kompanija svijeta: ‘To će biti veliki šok za mnoge‘

Odbacuju ideju da bi se u sadašnjim uvjetima situacija u SAD-mogla pretvoriti u meko prizemljenje

Burza u New Yorku

 Timothy A. Clary/Afp/Profimedia/Timothy A. Clary/afp/profimedia

Dok većina analitičara na Wall Streetu sve više ublažava pa i odustaje od najave recesije u 2024., najveća britanska investicijska kompanija i jedna od najvećih na svijetu, Fidelity, upozorila je takvu situaciju treba uzeti s dozom opreza, piše Bloomberg.

Salman Ahmed, direktor globalnog makro i strateškog upravljanja imovinom objavio je da će američko gospodarstvo u 2024. godini ući u recesiju.

Ahmed odbacuje ideju da bi se u sadašnjim uvjetima situacija u SAD-mogla pretvoriti u meko prizemljenje. Ključan razlog za to je, navodi, to što središnja banka i dalje pooštrava monetarnu politiku, a u idućih pola godine očekuje se veliki val refinanciranja korporativnog duga.

- Krajnja točka takvog ciklusa je recesija, ako se FED u nekom trenutku ne povuče, svi će morati platiti te više realne stope - kaže Ahmed.

Pojašnjava da bi to moglo izazvati veliki šok u gospodarstvu SAD-u.

- Tvrtka koja se financirala s 2, 3 ili 4 posto kamata sada će se financirati s 10, 11 ili 12 posto kamata. To je veliki šok - upozorava Ahmed.

Ova prognoza slična je onima koje su se na zapadu mogle čuti prije nego se u Hrvatskoj trebao refinancirati korporativni dug velikog broja domaćih tvrtki, među inima i Agrokora. Upravo je previsoka cijena refinanciranja duga na kraju tada najveću kompaniju u Hrvatskoj gurnula u bankrot. Tržišna snaga i potencijal američkih kompanija mnogo su veći. Međutim, problemi s kojima će se suočiti u razdoblju visokih kamatnih stopa mogli bi biti ozbiljni.

Bloomberg pojašnjava da veći troškovi servisiranja dugova smanjuju snagu tvrtki da investiraju i plaćaju radnike. Visoke valuacije kompanija na burzama i niske kreditne marže, navodi američki medij, da recesiju ne bi trebalo još uvijek u potpunosti otpisati kao mogućnost.

Salman Ahmed iz Fidelityja navodi da su nakon pandemije, vremena lake zarade, korporacije nagomilale korporativne dugove koji će doći na naplatu sada u vrijeme viših kamatnih stopa.

- Zakašnjeli učinci pooštravanja središnje banke bit će ono što će konačno gurnuti gospodarstvo preko ruba - tvrdi Ahmed, koji unutar Fidelityja prati stanje imovine vrednije od 47 milijardi dolara.

Ahmedova turobna prognoza dolazi u trenutku kada mnogi ekonomisti na Wall Streetu odustaju od svojih poziva na recesiju. Za njega je snaga gospodarstva suočena s višim kamatnim stopama znak da zaostali učinci monetarne politike još uvijek prolaze kroz sustav, a ne preteča mekog prizemljenja.

Iako je iznenađujuća otpornost američkog tržišta potrošača i rada prisilila Ahmeda da pomakne svoje procjene nadolazećeg gospodarskog pada u sljedeću godinu i smanjila izglede svog tima za recesiju s 80 na 60 posto, pad ostaje Ahmedova osnovna procjena.

Njegovo razmišljanje potkrijepljeno je nedavnom studijom skupine dužnosnika FED-a. Povijesno gledano, tvrtkama je potrebno oko godinu dana da osjete pune učinke povećanja kamata do kojih je već došlo, bez obzira na buduća povećanja kamata, pokazalo je izvješće.

Pojavljuju se znakovi hlađenja gospodarstva s povjerenjem potrošača na najnižoj razini od 2021. Podaci objavljeni u petak pokazali su da su američki poslodavci u kolovozu zapošljavali čvrstim tempom, dok je rast plaća usporio, što je potaknulo oklade da bi FED mogao dodatno povećati kamatne stope.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:09