NIZ PRAVNIH PROCESA

Može li odluka Vrhovnog suda zaustaviti Trumpov pohod? Ovakav je omjer snaga...

Slabi su izgledi da Vrhovni sud glasa protiv Trumpove teze da nije odgovoran za napad na Kapitol

Donald Trump uvijek pazi da njegov javni nastup prate američke zastave

 Alon Skuy/Getty Images Via Afp

Vrhovni sud SAD-a u ponedjeljak je oborio odluku vrhovnog suda savezne države Colorado kojom je bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu zabranjena kandidatura na izborima zbog poticanja i podržavanja napada na Kapitol 6. siječnja 2021. godine.

Očekivana je to odluka za koju su glasale sve sutkinje i suci, njih 9, troje koji pripadaju liberalnoj taboru i ostali konzervativni od kojih je troje izabrao upravo Trump dok je bio predsjednik. Kako piše The Wall Street Journal, ova presuda obara takve odluke i drugih saveznih država, Illinois je bio posljednji s takvim zahtjevom.

“Ustav čini Kongres, a ne države, odgovornim za provedbu stavka 3 protiv saveznih dužnosnika i kandidata", stoji u odluci Suda, pozivajući se na odredbu o diskvalifikaciji koja je dio 14. amandmana. Spomenuti amandman predviđa da se osobama koje su sudjelovale u "pobuni" onemogući obavljanje javnih funkcija.

Troje liberalnih sudaca u odvojenom je mišljenju ustvrdilo da je “većina nepotrebno izolirala Trumpa od budućih kontroverzi". Amy Coney Barrett, sutkinja koju je imenovao Trump, složila se dijelom s troje liberalnih sudaca dodajući u reakciji da “nije vrijeme za pojačavanje neslaganja” hvaleći jednoglasnost kojom je “Sud riješio politički nabijeno pitanje u nestabilnoj sezoni predsjedničkih izbora”.

Savezna država Colorado je nezadovoljna odlukom, a Trump se oglasio u skladu s očekivanjima: "VELIKA POBJEDA ZA AMERIKU!!!", napisao je na svojoj društvenoj mreži (Truth Social) odmah nakon presude koju je zatim nazvao povijesnom, “nečim o čemu će se govoriti za 100 godina i za 200 godina”.

Dan prije ‘super utorka‘

Odluka je došla dan prije “super utorka” na kojem se očekuje da će Trump osvojiti većinu kandidata u 15 saveznih država i tako, vjerojatno, iz kampanje izbaciti Nikki Haley, bivšu guvernerku Južne Karoline i američku ambasadoricu u UN-u tijekom Trumpovog mandata. Trump je na predizborima u subotu osvojio 122 delegata udvostručivši broj koji je dotad imao, a Haley je ostala na 43: za osvajanje kandidature potrebno je 1215 glasova republikanskih delegata.

Bivša guvernerka tvrdi da 40 posto glasova koliko je dobila u New Hampshireu i u svojoj rodnoj državi Južnoj Karolini pokazuju da je stranka još uvijek podijeljena u pogledu Trumpove nominacije. Smatra da bi mogla imati daleko veće izglede pobijediti Bidena u studenome od Trumpa jer nitko ne želi dvoboj sedamdesetogodišnjaka i osamdesetogodišnjaka. Ovo potonje je točno, ali ne misle tako u svi u dvije stranke.

image

Nikki Haley gaji nadu da će ostati u kampanji unatoč Trumpovoj prednosti

Emil Lippe/Getty Images Via Afp

U krugovima koji i dalje vjeruju da se Trumpa može zaustaviti u osvajanju republikanske kandidature nade polažu u njegove godine i moguće zdravstvene probleme, ali to je teško očekivati budući da želja da se osvoji jedno od najmoćnijih mjesta na svijetu djeluje kao panaceja.

Druga, realnija nada leži u nizu pravosudnih procesa koji se nadvijaju nad bivšim predsjednikom. Tako će 25. ožujka u New Yorku početi sudski proces po optužnici u 34 točke koja ga tereti za krivotvorenje poslovne dokumentacije kako bi prikrio isplatu od 130.000 dolara porno zvijezdi Stormy Daniels prije izbora 2016. godine.

Pred njim su i sudski postupci u Georgiji zbog subverzije predsjedničkih izbora 2020. godine te na Floridi gdje je riječ o parnici u kojoj se po 37 točaka optužnice tereti za navodno zadržavanje povjerljivih vladinih dokumenata.

Sve su oči ipak uprte u još jednu odluku Vrhovnog suda koji je prošle srijede prihvatio zahtjev da odlučuje ima li Trump imunitet od kaznenog progona zbog optužbi za pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine. Savezni žalbeni sud Okruga Kolumbija odlučio je u utorak, 6. veljače, da Trump nema imunitet od optužbe da je potkopavao američku demokraciju i prijenos vlasti.

Tročlano sudsko vijeće Žalbenog suda odbilo je njegove argumente da ga se ne može goniti jer se optužbe odnose na njegove službene dužnosti predsjednika. "Zbog ovog kaznenog slučaja bivši predsjednik Trump postao je građanin Trump, sa svim argumentima obrane bilo kojeg drugog kaznenog optuženika", navodi se u jednoglasnoj odluci sudskog vijeća.

Bit će to vruće republikansko ljeto

Rasprava bi trebala početi oko 22. travnja, a taj rok dopušta donošenje odluke do kraja redovnog mandata suda u lipnju. Ako Vrhovni sud odbije njegovu žalbu i složi se da ga se može kazneno goniti, suđenje bi moglo biti pomaknuto za otprilike dva mjeseca, još uvijek prije predsjedničkih izbora u studenom. Takav bi rasplet predstavljao najveći udarac Trumpovoj kampanji jer je većina neopredijeljenih birača u anketama potvrdila da mu u tom slučaju ne bi dali glas.

Otvara se tada mogućnost da se na republikanskoj konvenciji, koja počinje 15. srpnja u Milwaukeeju, ne prihvati njegova nominacija. Razumljivo je da bi takva odluka izazvala burne reakcije njegovog lojalnog, fanatičnog biračkog tijela pa ne bi bili isključeni neredi koji bi se mogli preliti izvan konvencije.

Vjerojatnost da Vrhovni sud krajem proljeća glasa protiv Trumpa odgovara odnosu konzervativnih i liberalnih, dakle 6 ili 5 će izgledno biti na njegovoj strani. Sutkinja Barrett je u svojoj reakciji uz posljednju odluku Suda dala do znanja da se ne promišlja samo pravno nego i politički.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:36