ZAUVIJEK MLAD

Mogul koji je zgranuo svijet svojim planom pomlađivanja potpuno pomahnitao: ‘Istina, ubrzigavam njegovu krv!‘

Bryan Johnson živi prema strogom režimu, a podvrgnuo se i mnogim neobičnim tretmanima kako bi zadržao mladost

Bryan Johnson

 /Patricia De Melo Moreira/afp; Kernel/cybin/ferrari/profimedia/screenshot Twitter

Ekscentrični tehnološki mogul koji silno želi biti i izgledati što je moguće mlađe, odvažio se na još jedan drastičan korak: primio je krvnu plazmu od svojeg oca i mladog sina, piše Daily Mail.

Bryan Johnson, poznati biohaker koji godišnje troši milijune dolara na liječnike i medicinske postupke koji će mu, navodno, osigurati mladost, već je ranije primao transfuziju krvi od zdravog, anonimnog darivatelja. Sada je otišao i korak dalje i prihvatio donaciju plazme od svog 70-godišnjeg oca Richarda i 17-godišnjeg sina Talmagea.

Njih trojica su podvrgnuti transfuziji u klinici u Dallasu. Johnsonovom ocu i sinu tinejdžeru izvađena je litra krvi iz koje je strojnim putem odvojena tekuća plazma, te zasebno serija crvenih krvnih stanica, bijelih krvnih stanica i krvnih pločica.

To je zatim ubrizgano u vene Bryana Johnsona kako bi ga se pomladilo i kako bi se popravila stanična oštećenja uzrokovana procesom starenja tako što će staru krv zamijeniti novom krvlju mladog darivatelja.

Johnson, američki tehnološki tajkun čije se bogatstvo procjenjuje na pola milijarde dolara, postao je prava maskota različitih drastičnih mjera za sprječavanje starenja.

Johnson i njegovi liječnici tvrde da je u dvije godine snizio svoju ukupnu biološku dob za više od pet godina te sada ima srce 37-godišnjaka, kožu 28-godišnjaka te kapacitet pluća i kondiciju 18-godišnjaka.

Nedavno je bio na zamjeni plazme. Prije nego što je to učinio sa svojim ocem i sinom, Johnson je primio transfuziji plazme od mladog, zdravog, anonimnog darivatelja kojeg je pažljivo pregledao i provjerio da ta osoba ima idealan indeks tjelesne mase, živi zdravim načinom života i nema bolesti.

Nakon što je plazma izvađena Talmageu, proces je ponovljen s Richardom, kojemu je izvađeno nešto njegove i dano nešto Bryanove krvi.

Transfuzije plazme nije česta praksa u pomlađivanju, a svoje korijene ima u eksperimentima s miševima.

Godine 2005. grupa znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta Berkeley došla je do šokantnog otkrića da spajanje mladih i starih miševa mijenja njihovu staničnu dob.

Nakon što su starog i mladog miša spojili tako da dijele krv i organe, promatrali su ih pet tjedana. Mišići starih miševa zacijelili su jednako brzo kao i mišići mladih miševa, dok su starim miševima nove stanice jetre rasle jednako brzo kao da se radi o mladim životinjama.

Jedna kasnija studija pokazala je da prijenos krvi sa starijeg miša na mlađeg, zapravo ubrzava proces starenja.

U ovom kontroverznom procesu, Johnsonov sin je prošao najgore, a Bryan najbolje jer je dobio krv koja će ga, na temelju ograničene studije, pomladiti iznutra na van.

Ipak, Richard će ovdje biti najveći pobjednik, jer je primio transfuziju krvi od jednog od najzdravijih ljudi na svijetu. Richard i Bryan nisu uvijek bili u dobrim odnosima, no Bryan sada na postupak transfuzije gleda kao na pomirenje obitelji i produbljivanje veze sa sinom.

‘Da, dobio sam na lutriji. Mora biti korisno dobiti ovoliko krvi od Bryana‘, kazao je Richard nakon postupka.

Kad je Bryanu izvađena plazma, primijetio je da ima lijepu žuto-zlatnu nijansu koja ukazuje na zdravu krv.

‘Hej, pogledajte ovo. Ovako možete znati jesam li prevarant ili ne. Boja je lijepa. Krv je netaknuta‘, rekao je oduševljeni Bryan.

U sklopu onoga što on naziva Project Blueprint, Johnson živi prema strogom režimu koji više izgleda kao posao s punim radnim vremenom, a podvrgnuo se i mnogim neobičnim tretmanima.

Dno zdjelice tretirao je elektromagnetskim impulsima kako bi poboljšao tonus mišića na teško dostupnim mjestima, dva sata prije nego ide spavati (i to svaki dan u točno isto vrijeme) nosi posebne naočale koje blokiraju plavu svjetlost.

Tvrdi da dnevno unosi točno 1977 kalorija, što mu omogućuje da mu postotak tjelesne masti ostane između 5 i 6 posto.

Projekt Blueprint također je pomogao Johnsonovom ocu Richardu, odvjetniku, da skine 22 kile i osjeća se mnogo energičnije.

Johnson kaže da mu je cilj osigurati da njegov mozak, jetra, bubrezi, zubi, koža, kosa, penis i rektum funkcioniraju kao kad je imao 18 godina.

Njegov životni stil i opsesivna predanost pokušajima da zaustavi starenje, mnogi kritiziraju, a neki medicinski stručnjaci kažu da je to samo manifestacija njegovog straha od smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:40