OTKRILI RUSI

Misterioznu palaču Vladimira Putina u najvećoj je tajnosti obnavljala tvrtka kontroverznog Hrvata!

Putin je Filipoviću 2017. uručio počasnu povelju u znak zahvalnosti za njegov rad

Krešimir Filipović i ‘Kompleks‘

 Screenshot Youtube/

Neovisna ruska medijska platforma Proekt objavila je veliko istraživanje i film o izgradnji i uređenju palače u crnomorskom gradu Gelendžik koja je navodno u vlasništvu Vladimira Putina.

Dio koji je nama najzanimljiviji u ovom istraživanju odnosi se na tvrtku Velestroj koja je navodno zadužena za renovaciju. Riječ je o tvrtki u vlasništvu hrvatskog državljanina Krešimira Filipovića.

Mediji su ranije izvijestili da je Velestroj povezan s palačom kao zakupac nekih prostorija, ali dosad nije bilo poznato da je ta tvrtka glavni izvođač radova. U radnoj dokumentaciji kojom Proekt raspolaže, naziv ove tvrtke stoji na prvoj stranici, na kojoj se obično navodi generalni izvođač ili glavni projektant (Proektov izvor tvrdi da je tvrtka bila generalni izvođač), a iz financijskih evidencija Kompleksa, što je kodno ime za ovaj grandiozni građevinski projekt, stoji da su od 2019. dobili više od 400 milijuna rubalja za građevinske i instalacijske radove.

Stvarni vlasnik Velestroja ne pojavljuje se u ruskom Jedinstvenom državnom registru pravnih osoba (USRLE) od listopada 2023., kako ga je klasificirala država. No, još 2022. godine 85 posto je bilo u vlasništvu Krešimira Filipovića. Mediji su ranije tvrdili da Filipovića na Balkanu zovu ‘Putinov novčanik’, a međunarodni konzorcij istraživačkih novinara je Velestroj osumnjičio za navodno izvlačenje milijuna dolara primljenih od državnog Transnefta kao i njihovo pranje. Sobesednik je 2019. tvrdio da je Filipović izvanbračni suprug zamjenice gradonačelnice Moskve Anastasije Rakove i da dolazi na sastanke s mnogim visokim dužnosnicima. Inače, Putin je Filipoviću 2017. uručio počasnu povelju u znak zahvalnosti za njegov rad.

Krešimir Filipović, o kojem je Jutarnji list već pisao, prošao je put od anonimnog inženjera iz zagrebačke Mamutice do moćnog ruskog industrijalca, a više o liku i djelu 48-godišnjeg rusko-hrvatskog poduzetnika pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 23:05