EUROPA PROGLEDALA

‘Mislite da će se Putin zaustaviti na Ukrajini? Gospodo, ako pobijedi, kontrolirat će dvije najjače vojne sile u Europi!‘

Jasno je da Ruska vojska u Ukrajini nije opravdala svoj status vojne supersile, no bilo bi neoprezno podcijeniti vojni potencijal Moskve

Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/Afp

Pobijedi li Putin u Ukrajini, gotovo sigurno će proširiti rat na ostatak Europe te, u nastojanju da vrati ‘povijesne ruske teritorije‘, pokušati promijeniti sadašnji svjetski poredak.

Sve više europskih političara došlo je posljednjih mjeseci upravo do tog zaključka, što je pomoglo u organiziranju i slanju nove pomoći za Ukrajinu. Sve više šefova europskih država, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, otvoreno upozorava da Putin neće stati u Ukrajini te da će njegova eventualna pobjeda imati katastrofalne posljedice za Europu.

Dakako, u takav razvoj događaja nisu baš svi uvjereni. Mnogi ukazuju na iznenađujuće slabu izvedbu ruske vojske na početku invazije na Ukrajinu te kažu kako Putin nije u stanju upustiti se u daljnje vojne avanture. Prema njima, poteškoće ruske vojske u Ukrajini znače da ta zemlja nije baš tako velika prijetnja daleko većem i moćnijem vojnom savezu kao što je NATO. Štoviše, ima onih koji smatraju da bi svaki izravan napad na neku od članica NATO saveza, za Rusiju predstavljao samoubilačku misiju.

No taj je argument prilično kratkovidan jer zanemaruje duboki utjecaj koji bi vojni uspjeh u Ukrajini imao na sposobnost Kremlja da vodi rat, smatra Peter Dickinson, urednik servisa UkraineAlert na portalu Atlantic Council.

Uspjeh Rusije u Ukrajini stubokom bi promijenio geopolitičku situaciju, Rusiju osnažio vojno, ekonomski i strateški, dok bi zemlje Zapada bile znatno oslabljene. U takvim okolnostima, posve je pogrešno misliti da nakon uspjeha Putin ne bi krenuo dalje.

Jasno je da Ruska vojska u Ukrajini nije opravdala svoj status vojne supersile, no bilo bi neoprezno podcijeniti vojni potencijal Moskve.

Ruski su vojni zapovjednici tijekom ovog rata naučili nekoliko korisnih lekcija i stekli iskustvo s kojim se niti jedna druga vojna sila ne može mjeriti.

S vojskom očvrsnulom kroz borbe i koja se, k tome, ubrzano modernizira zahvaljujući vojnoj industriji koja radi dan i noć, Putin je sada nedvojbeno u jačoj poziciji u odnosu na svoje zapadne protivnike koji se naoružavaju bitno sporije od bilo kojeg ruskog vladara od 1945.

Pobjeda u Ukrajini dodatno bi produbila ovaj već sada alarmantan jaz u vojnim sposobnostima.

Kontrola ukrajinske vojne industrije

Ruska i ukrajinska vojska su u ovom trenutku dvije najveće i najmoćnije borbene snage u Europi. Ako Putin pobijedi u Ukrajini, kontrolirat će obje. I dok bi brojni ukrajinski vojnici nastavili voditi gerilski rat ili se pokušavali pregrupirati negdje izvan zemlje, ruska vojska bi bez sumnje, što je brže moguće, regrutirala tisuće Ukrajinaca u svoje redove, baš kao što je učinila u onim dijelovima Ukrajine koji su pod kontrolom Kremlja.

A osim tog velikog povećanja broja vojnog osoblja, Rusija bi došla u posjed golemih ukrajinskih zaliha vojne opreme među kojima je silna količina artiljerijske municije, dronova, tenkova i raketnih sistema koje je dopremio Zapad.

Pobjeda nad Ukrajinom Rusiji bi omogućila da u svoje snage reintegrira ogroman vojno-industrijski kompleks koji je unutar Crvene armije igrao tako važnu ulogu tijekom Hladnog rata. U sovjetskoj eri, Ukrajina je proizvodila značaj udio projektila, tenkova, aviona i ratnih brodova tadašnjeg SSSR-a. To kolosalno industrijsko naslijeđe je tijekom prvih 30 godina ukrajinske neovisnosti bilo prilično zanemareno i sada je u prilično lošem stanju, no bude li u Kijevu postavljena Kremlju odana marionetska vlada, oživljavanje vojne industrije bi svakako bio prioritet.

Povećana proizvodnja omogućila bi Rusiji da se brzo oporavi od teških gubitaka u trenutnom ratu u Ukrajini te da prevlada mnoge prepreke koje su donijele sankcije Zapada.

U ekonomskom smislu, osvajanje Ukrajine bi značajno poboljšalo ekonomsku poziciju Rusije i ojačalo sposobnost Moskve da oblikuje svjetske poslove. Rusija bi se domogla ogromnih ukrajinski energetskih zaliha kao i bilijune dolara vrijedna mineralna dobra.

U slučaju pobjede, globalni jug bi spremno čestitao Moskvi

S obzirom da je Ukrajina poznata kao žitnica Europe, Rusija bi praktički preko noći postala dominantna sila na međunarodnim poljoprivrednim tržištima. Putin je već pokazao da je spreman hranu koristiti kao oružje i ugroziti globalnu sigurnost hrane tako što je blokirao ukrajinske crnomorske luke. Kontrola nad ukrajinskom poljoprivrednom industrijom dala bi Kremlju nove moćne alate za nagrađivanje saveznika i kažnjavanje protivnika.

Mnogi na globalnom jugu, prisiljeni prijetnjom glađu, spremno bi priznali rusku pobjedu u Ukrajini i prepoznali je kao veliku geopolitičku prekretnicu te stali u red da čestitaju Moskvi. Diplomatsku neutralnost Afrike i Azije zamijenila bi borba za jačanje veza s Kremljom. Zemlje diljem globalnog juga počele bi isporučivati ​​oružje i druge vojne zalihe Moskvi, a Zapad više ne bi bio u stanju Rusiji nametnuti sankcije. Posvuda bi se samo govorilo o postzapadnoj eri u međunarodnim poslovima.

I gdje bi tako ohrabreni Putin najvjerojatnije sljedeće udario? Već sada je jasno dao do znanja da trenutni rat vidi kao imperijalnu potragu za povratkom ‘povijesnih ruskih zemalja‘. Osim Ukrajine, više je od desetak drugih zemalja, uključujući Finsku, Poljsku, baltičke države, Bjelorusiju i Moldaviju, koje su nekoć bile dio Ruskog Carstva pa su prema Putinovoj definiciji ‘povijesno ruske‘. Dok se krajem 2021. pripremao za invaziju na Ukrajinu, Putin je pozvao NATO da se povuče na granice bivšeg Varšavskog pakta čime je naglasio svoje ambicije. Razumno je pretpostaviti da bi ga uspjeh u Ukrajini učinio još ambicioznijim.

Nema baš puno naznaka da se Putin uplašio Zapada - upravo suprotno. Ruski vladar toliko uspješno zastrašuje svoje neprijatelja da, gotovo dvije i pol godine nakon najveće europske invazije od Drugog svjetskog rata, partneri Kijeva i dalje paze da ne dođe do eskalacije i Ukrajini nameću apsurdna ograničenja kad je riječ o sposobnosti oda se obrani.

Ako Rusija dalje proširi rat, zapadni čelnici ne mogu tvrditi da nisu bili upozoreni. Putin je cijelo rusko društvo postavio na ratne noge i otvoreno priprema cijelu svoju zemlju za dugotrajnu borbu protiv Zapada. Trenutna invazija je važan dio ove borbe, ali je samo početak. Ruska pobjeda u Ukrajini pripremila bi pozornicu za još odvažnije činove međunarodne agresije.

Ako uspije u Ukrajini, Putin bi značajno povećao svoj ratni stroj i bilo bi ga silno teško i skupo zaustaviti. Jedini način da se izbjegne ovaj katastrofalan scenarij je da se osigura da ruska invazija Ukrajine završi porazom, kaže na kraju svojeg teksta Peter Dickinson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 13:56