SUSRET U PIVNICI

'Mislio sam da je bezazleni luđak s darom govora': Irski student opisao prvi susret s Hitlerom

 CC

Mladi irski student bio je jedan od prvih ljudi izvan Njemačke koji je prepoznao opasnost zapaljive govorničke vještine Adolfa Hitlera, otkriva njegova nova biografija.

Daniel Binchy, koji je bio irski ambasador u Berlinu između 1929. i 1932. godine, zapazio je Hitlerovu retoričku moć u jednoj pivnici u Münchenu 1921., kada je budući nacistički diktator bio tek vođa male 'stranke luđaka'.

U svom dnevniku o putu u pivnicu Bürgerbräukeller u studenom 1921., Binchy je opisao kako je zapazio muškarca s uredno pošišanim brkovima u obliku četkice koji je na prvi dojam izgledao beznačajno.

Hitler je u jednom trenutku ustao kako bi održao govor i tada je Binchy ostao šokiran njegovom transformacijom.

- Bio je rođeni govornik. Počeo je polako, gotovo oklijevajući i posrćući u rečeničnim konstrukcijama te ispravljajući svoj dijalekt. A onda se odjednom 'zapalio'. Njegov glas pobijedio je posrtanje, njegove oči sjajile sigurnošću u ono što govori, njegovo čitavo tijelo postalo je instrumentom čiste elokvencije.

- Kako je njegova uzbuđenost rasla, njegov glas se gotovo pretvorio u vrisak, a gestikulacija u pantomimu. Zapazio sam tada tragove pjene u kutovima njegovih usana.

- Govorio je toliko brzo i na takvom dijalektu da sam ga teško pratio, no iste fraze ponavljale su se kroz čitavo izlaganje kao neki motivi u simfoniji: 'marksistički izdajnici', 'kriminalci koji su pokrenuli revoluciju', 'njemačka vojska koja je ubodena nožem u leđa', i - najčešća - Židovi.

Hitlera su slušali gotovo svi, prisjeća se Binchy, usprkos pojedincima koji su negodovali.

- Njegov govor bio je pozdravljen glasnim povicima i aplauzom, a kad je napokon sjeo iscrpljen, u prostoriji se moglo svjedočiti sceni takvog histeričnog entuzijazma koji je teško opisati.

Nakon što smo otišli iz pivnice, moj prijatelj pitao me što mislim o novom vođi stranke. S arogancijom 21-godišnjaka odgovorio sam: 'Bezazleni luđak s darom govora'.

Još uvijek mogu čuti prijatelja kako mi je uzvratio: 'Nijedan luđak s darom govora nije bezazlen'.

Binchy se drugi put susreo s Hitlerom u Berlinu 1930., tada kao ambasador.

- U njegovom govoru nisam vidio promjene. Bila je to ista sila koju sam čuo nekoć u pivnici. Bilo je tu istih osuda, istih digresija i istog entuzijazma. Po završnoj riječi, gomila je navijala. Soboslikar je sada bio vođa druge najveće stranke u Njemačkoj.

Binchyjeva upozorenja o Hitleru 1921. i 1930. zapisana su u knjizi 'The Lives of Daniel Binchy: Irish Scholar, Diplomat, Public Intellectual', biografiji koju je napisao irski akademik Tom Garvin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:02