POVIJESNI POSJET

MERKEL PRVI PUT U 14 GODINA STIŽE U AUSCHWITZ Kao kancelarka još nije posjetila mjesto zloglasnog koncentracijskog logora

nacistički logor Auschwitz
 David Wootton / Alamy / Profimedia

Angela Merkel će u petak po prvi put u 14 godina na funkciji kancelarke posjetiti mjesto koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, a donijet će i 60 milijuna eura donacije kako bi se pomoglo u očuvanju tog mjesta sjećanja, objavio je tamošnji muzej.

Merkel se nije suzdržavala priznati njemačku odgovornost za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu, no ovim posjetom će nastaviti tradiciju posjeta bivših kancelara prije no što joj završi mandat. Ona je ranije posjećivala druga mjesta koncentracijskih logora, te se susrela s preživjelima iz Auschwitza.

„Auschwitz je muzej, ali i najveće groblje na svijetu. Sjećanje je ključno za izgradnju sadašnjosti i budućnosti“, rekao je direktor muzeja Piotr Cywinski uoči posjeta njemačke čelnice koji se odgađa na poziv zaklade Auschwitz.

Merkel će donaciju objaviti na 10. godišnjici uspostave zaklade Auschwitz-Birkenau. Polovica iznosa dolazi iz blagajne savezne, a polovica od regionalnih vlada.

Ta će sredstva učvrstiti položaj Njemačke kao najvećeg donatora zaklade koja financira očuvanje tog mjesta logora u Poljskoj koja je tada bila pod nacističkom okupacijom. Vjeruje se kako je u logoru živote izgubilo više od milijun ljudi.

Nacisti su ubili više od 3 milijuna od sveukupno 3,2 milijuna Židova u Poljskoj, što je oko polovice Židova ubijeno u holokaustu. Njemačka donacija će primjerice osigurati daljnje očuvanje 30 baraka u Birkenauu.

„Velik dio zgrada nije izgrađen da bi dugo trajao“, ističe Cywinski, dodavši kako zaklada treba između 4,2 do 4,7 milijuna eura godišnje za nastavak konzervacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:07