IZGRADNJA MOSTA

Meloni želi oživjeti ‘faraonski‘ projekt od kojega je odustao Berlusconi: ‘Povezat ćemo kopno sa Sicilijom‘

Most koji bi trebao stajati oko 6 milijarda eura, bit će dug gotovo 3,7 km, na visini od 64 m iznad mora.

Giorgia Meloni

 Adek Berry/Afp

Nova talijanska vlada koju vodi Giorgia Meloni planira obnoviti ‘faraonski‘ projekt izgradnje mosta preko Mesinskog tjesnaca koji bi Siciliju povezao s kontinentalnom Italijom, od kojega se odustalo 2011. za mandata Silvija Berlusconija.

Na prijedlog ministra prometa i infrastrukture Mattea Salvinija, ministarsko vijeće je u ponedjeljak navečer odobrilo reaktiviranje tvrtke "Stretto di Messina" ("Mesinski tjesnac") zadužene za realizaciju projekta i zatvorene u stečajnom postupku 2013.

"Ovo nije sicilijanska ni kalabrijska infrastruktura", ovaj most "može i mora biti biser na planetarnoj razini", istaknuo je Salvini u srijedu na internetskoj konferenciji na tu temu.

"Tehnički to neće biti jednostavno, gospodarski i financijski plan moraju se izmijeniti, a projekt aktualizirati", rekao je, ocijenivši da bi radovi mogli početi za dvije godine.

Čelnik Lige (antiimigracijske) rekao je da postoje dvije mogućnosti: nastavak starog projekta ili raspisivanje novog javnog natječaja.

Berlusconijeva vlada koja je zbog financijske krize morala provoditi drakonske mjere štednje, 2011. je odustala od planirane izgradnje mosta.

Most koji bi trebao stajati oko 6 milijarda eura, bit će dug gotovo 3,7 km, na visini od 64 m iznad mora.

Europska komisija je u listopadu 2005. pokrenula postupak protiv Italije pod optužbom da nije izradila "studiju utjecaja na okoliš" jer je područje oko tjesnaca stanište tristotinjak ptica grabljivica.

Geolozi upozoravaju da je potencijalno gradilište na veoma trusnom području i da je nedaleko od mosta jedini aktivni europski vulkan Etna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:40