UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Medvjedev bijesan: ‘Odmah treba eliminirati Zelenskog!‘; Amerikanci Kijevu šalju oružje koje im nužno treba

Ključne događaje u ratu u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Ukrajinski vojnik na položaju kod Bahmuta

 Aa/abaca/Abaca Press/Profime/Aa/abaca/abaca Press/profime

Ključni događaji:

- Ukrajina: Nemamo ništa s napadom na Kremlj

- Kremlj: Ukrajinci su pokušali ubiti Putina

- Zelenski u iznenadnom posjetu Finskoj

- Zelenski: SAD nam nije javio ništa o curenju podataka

- U ruskom granatiranju Hersonske oblasti 16 mrtvih


Zelenski o 21 civilnih žrtava u Hersonu, najavio protuofenzivu

Ruski projektili ostavili su krvavi trag u Hersonu usmrtivši 21 civila, a ranili su 48, objavio je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i najavio skori početak protuofenzive protiv ruskih snaga te zatražio borbene avione.

Zelenski je izrazio uvjerenje da će zapad uskoro isporučiti Ukrajini moderne borbene avione ako bude uspješna na bojnom polju te je podsjetio na dosadašnje primjere kada se takav scenarij odigrao pa je njegova zemlja primala novu vojnu pomoć.

"Zato sam siguran da ćemo uskoro imati borbene zrakoplove. Zato što ćemo uskoro povesti ofenzivu i siguran sam da će nam dati avione", rekao je Zelenski.

"Više bih volio da to bude drugačije, jer bi nama bilo lakše, no tako je kako je i zahvalni smo za sve", rekao je pa naglasio "Trebamo ih (avione). Doista ih trebamo".

Na aplikaciji Telegram u večernjim satima Zelenski je izvijestio da je broj civilnih žrtava u Hersonu narastao na 21, a ranjenih je 48.

Ukrajinski izvori ranije su izvijestili o 16 pa ubrzo 18 žrtava ruskog bombardiranja u Hersonu i obližnjim selima.

"Sve su to civili. U samo jednoj regiji", napisao je ukrajinski predsjednik. Ciljeve je opisao kao "krvavi trag koji Rusija ostavlja svojim projektilima".

Zelenski je u srijedu nenajavljeno stigao u Finsku, jednu od rijetkih zemalja koje je posjetio od početka ruske invazije počete u veljači 2022.

Ponovio je cilj svoje zemlje da postane punopravna članica NATO-a po uzoru na Finsku koja je prošli mjesec postala 31. članica vojnopolitičkog zapadnog saveza i na taj se korak odlučila upravo nakon ruske invazije.

"Trebamo sigurnosna jamstva danas, dok još nismo u NATO-u", rekao je Zelenskij.

"U svakom slučaju naš cilj je biti punopravna članica. Zato sam ovdje danas. Drugi razlog, da bude iskren jest prioritet, jačati našu vojsku", rekaoje.

Zelenski je još kazao da Rusija nije zainteresirana produljiti sporazum o izvozu žita preko crnomorskih luka, no Kijev je fokusiran na to da s partnerima dogovori nastavak tog sporazuma kadai istekne 18. svibnja.


Washington šalje dodatne količine streljiva za ukrajinsko topništvo

Bijela kuća je najavila u srijedu novu pošiljku vojne pomoći Ukrajini, većinom topničkog streljiva.

Ukrajinska vojska će dobiti rakete za Himars, sofisticirane pokretne sustave koje su joj poslale Sjedinjene Države, dodala je Karine Jean-Pierre, glasnogovornica američke administracije.

Rekla je da je to 37. paket pomoći koji je odobrio predsjednik Joe Biden.

Ova vijest "dolazi nakon pojačanih nastojanja američke vlade da odgovori na ukrajinske zahtjeve prije planirane protuofenzive", rekla je glasnogovornica.


Zelenski: ‘Nismo napali Putina‘

Predsjednik Volodimir Zelenski demantirao je u srijedu da je Ukrajina napala ruskog predsjednika Vladimira Putina, pošto je Moskva ustvrdila da je srušila dvije bespilotne letjelice lansirane na Kremlj u Moskvi.

"Nismo napali Putina. Neka se sud bavi njime. Mi se borimo za naš teritorij, branimo naša sela i gradove", rekao je ukrajinski predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Helsinkiju u društvu sa čelnicima sjeverne Europe.

"Mi ne napadamo ni Putina ni Moskvu. Nemamo dovoljno oružja za to", dodao je.

Rusija je rekla da je srušila dvije ukrajinske bespilotne letjelice lansirane na Kremlj u Moskvi, ocijenivši "te akcije kao pokušaj terorističkog napada i napad na život predsjednika" Vladimira Putina.

Ukrajinsku odgovornost odbacio je ranije u srijedu i savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak poručivši da takvim akcijama Kijev ništa ne postiže na bojištu nego bi samo izazvao Rusiju na radikalniju akciju.

"Naravno, Ukrajina nema ništa s napadima dronovima na Kremlj. Ne napadamo Kremlj jer, prije svega, time se ne rješava ikakva vojna zadaća", rekao je Podoljak.


Medvjedev poziva na "eliminaciju" Zelenskog

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev pozvao je u srijedu da se "eliminira" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao odgovor na navodni napad dronovima na Kremlj za koji Moskva optužuje Kijev, koji pak niječe bilo kakvu umiješanost.

"Nakon današnjeg terorističkog napada, ne preostaje nam ništa do fizička eliminacija Zelenskog i njegove klike", napisao je na Telegramu Medvjedev, drugi čovjek ruskog Vijeća sigurnosti kojemu nisu strane ovakve oštre izjave.

Rusija je u srijedu optužila Ukrajinu da je tijekom noći napala Kremlj bespilotnim letjelicama u neuspješnom pokušaju atentata na predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj je priopćio da napad smatra "planiranom terorističkom akcijom" i kao pokušaj atentata na predsjednika uoči Dana pobjede, Parade 9. svibnja" te zato zadržava pravo na odmazdu-

U navodnom napadu na Putinovu rezidenciju u Kremlju korištena su dva drona, ali ih je ruska obrana onesposobila te Putin nije ozlijeđen niti je na zgradama pričinjena materijalna šteta, navodi Kremlj.

Nepotvrđeni video koji kruži ruskim društvenim medijima, uključujući kanal vojne novinske kuće Zvezde, prikazuje dim koji se diže iza glavne palače Kremlja nakon navodnog incidenta.


Washington oprezno primio navode Moskve o ukrajinskom napadu na Kremlj

Sjedinjene Države s mnogo su opreza primile izjave Moskve da je njezina obrana srušila dva ukrajinska drona koja su ciljala Kremlj, rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken.

"Vidio sam te informacije. Ne mogu ih potvrditi", rekao je šef američke diplomacije i dodao "Međutim, sve što dolazi iz Kremlja primio bih s mnogo opreza".

Blinken, koji je izjavu dao na konferenciji o slobodi medija u organizaciji dnevnika Washington Posta odbio je nagađati jer nije upoznat s "činjenicama".

Aktivisti, koji su bili u dvorani nakratko su prekinuli razgovor tražeći slobodu za utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea koji je već četiri godine u zatvoru u Londonu i čeka pravorijek suda pošto se žalio na odluku britanskog suda da ga izruči Washingtonu zbog otkrivanja povjerljivih dokumenata.

Blinken je u srijedu pozvao ponovno na oslobađanje američkog dopisnika Wall Street Journala Evana Gershkovicha, koji je uhićen u Rusiji pod optužbom za špijunažu.

Državni tajnik pritom je optužio Moskvu da "nepravedno" zatvara američke građane kako bi imao sredstvo pritiska, što je "neprihvatljivo", a posljedica takvih akcija je da "Rusija postaje time dodatno izoliranija".

Osim toga je konstatirao da više nema američkih novinara u Rusiji.

Blinken je ponovno izrazio žaljenje zbog curenja tajnih američkih dokumenata o ukrajinskom otporu ruskoj agresiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u intervjuu za Washington Post objavljenom u utorak da je o curenju dokumenata doznao iz medija, a ne od službenog Washingtona.

"Izrazio sam mu žaljenje zbog neovlaštene objave tih dokumenata čemu pristupamo jako ozbiljno", ustvrdio je Blinken i odbio govoriti o sadržaju dokumenata.


Prigožin: Ukrajinska protuofenziva je počela, aktivna faza idućih dana

Šef ruske plaćeničke privatne vojske Wagner, Jevgenij Prigožin, kaže kako vjeruje da je ukrajinska protuofenziva počela, nakon što je primijetio više aktivnosti duž linije bojišta.

U izjavi koju je njegova tiskovna služba objavila na Telegramu, Prigožin je rekao da će "aktivna faza" protuofenzive započeti idućih dana, prenosi The Guardian agenciju Reuters.


Ukrajina negira umiješanost u navodni napad na Kremlj: ‘Možda planiraju teroristički napad‘

Ukrajina je zanijekala umiješanost u navodni napad dronom na Kremlj, za koji Rusija tvrdi da je bio pokušaj atentata na Vladimira Putina.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Kijev nema nikakve veze s napadom i da takav potez ne bi koristio Ukrajini na bojnom polju, prenosi Sky News.

To bi, kako je rekao, služilo samo daljnjoj promociji Rusije.

Tvrdnja Moskve da Ukrajina stoji iza napada može značiti da Rusija planira "teroristički" napad na Ukrajinu u nadolazećim danima, rekao je Podoljak.


Kremlj: Ukrajinci su pokušali ubiti Putina

Kijev je u srijedu tijekom noći pokušao dronovima napasti rezidenciju Vladimira Putina u Kremlju, izvijestio je ured ruskog predsjednika, piše ruski državni medij RIA Novosti.

‘Dvije bespilotne letjelice bile su usmjerene prema Kremlju. Zahvaljujući radarima i pravodobnim radnjama koje su poduzele vojska i specijalne službe, uređaji su onesposobljeni‘, navodi se u izvješću.

Pojavile su se i snimke navodnog napada. Više doznajte OVDJE.


Najmanje troje mrtvih u ruskom napadu na supermarket u Hersonu

Ukrajinska državna televizija Suspilne objavila je da su najmanje tri osobe ubijene, a petero ranjeno u napadu na supermarket u Hersonu.

" Danas, oko 11 sati ruska vojska napala je hipermarket u Hersonu. Trenutačno se zna da je troje mrtvih i petero ranjenih. Oni su zaposlenici i posjetitelji", objavio je državni kanal na Telegramu, pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova.


FSB: Na Krimu uhiićeno sedam ukrajinskih agenata, planirali su napade

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) priopćila je u srijedu da je uhitila sedam osoba povezanih s ukrajinskom obavještajnom službom i optužila ih za planiranje "niza visokoprofilnih sabotaža i terorističkih postupaka‘‘ na Krimu koji je Rusija anektirala.

FSB je u priopćenju rekao da je skupina planirala napade na dužnosnike postavljene u Rusiji, uključujući lokalnog guvernera Sergeja Aksjonova.

Tvrde da su zaplijenili eksplozive identične onima koji su korišteni za napad na željeznice na poluotoku u veljači.

Aksjonov je u izjavi rekao da ista skupina stoji iza oba navodna incidenta. Rekao je, bez pružanja dokaza, da nema sumnje da iza njih stoji ukrajinska vlada.

Rusija je preotela Krim od Ukrajine 2014. i iskoristila ga kao jedno od polazišnih točki za invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Dodatno su u srijedu ruske službe za hitne slučajeve okrivile pad drona za veliki požar u skladištu goriva na poluotoku Taman, koji graniči s Krimom preko Kerčkog tjesnaca.

Skladište goriva zapalilo se u noći na srijedu u selu Volna, a nema vijesti o poginulima ili ranjenima, niti prijetnji za stanovnike, objavili su službeni izvori.

Po izvoru iz službi sigurnosti, kojeg navodi TASS, požar je uzrokovao "pad drona".

Posljednjih dana Rusija i Krim mete su serije napada za koje odgovornost nije preuzeo Kijev, koji je ipak nedavno rekao da se pripreme za vojnu ofenzivu približavaju kraju.


Zelenski stigao u nenajavljeni posjet Finskoj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u srijedu u nenajavljeni posjet Finskoj, na sastanke s nordijskim čelnicima kako bi razgovarali o ratu s Rusijom i o odnosima Ukrajine s EU-om i NATO-om, priopćile su vlade nekoliko zemalja u regiji.

"Tema samita je agresorski rat Rusije protiv Ukrajine, kontinuirana podrška nordijskih zemalja Ukrajini, odnos Ukrajine s EU-om i NATO-om te ukrajinska inicijativa za pravedan mir", objavila je švedska vlada.

Zelenski će se sastati s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom, kao i s premijerima Švedske, Norveške, Danske i Islanda, prema izjavama iz tih vlada.


Ukrajina: Dnjipro je pogođen u posljednjim ruskim udarima

Ruski dron pogodio je zgradu u regiji Dnjipropetrovsk dok Moskva pojačava napade na svog susjeda.

Zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga priopćilo je da su njihove snage uništile 21 od 26 bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje koje je lansirala Rusija, dok su kijevski dužnosnici rekli da su sustavi protuzračne obrane eliminirali one koje su poslane iznad grada, bez početnih izvješća o žrtvama ili razaranju.

Jedan od dronova u srijedu pogodio je upravnu zgradu u Dnjipru, administrativnom središtu regije Dnjipropetrovsk, rekao je njen guverner Serhij Lisak na Telegramu, i zapalio je, iako je požar ugašen do jutra.

Jedinice protuzračne obrane oborile su sedam dronova iznad regije, dodao je.


Rusija pokrenula neuspješne udare na Kijev

Rusija je pokrenula treću noćnu rundu napada na Kijev u šest dana, rekle su gradske vlasti rano u srijedu, ali sustavi protuzračne obrane uništili su sve njezine bespilotne letjelice, bez izravnih izvješća o žrtvama ili razaranju.

Sirene za zračnu uzbunu zavijale su nekoliko sati u Kijevu, okolnoj regiji i većem dijelu istočne Ukrajine, a nebo se razvedrilo tek u zoru.

"Svi neprijateljski ciljevi identificirani su i oboreni u zračnom prostoru oko glavnog grada", objavila je vojna uprava Kijeva u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, navodeći prve detalje.

Rusija je u napadima koristila dronove Shahed iranske proizvodnje, dodaje se. Nije bilo odmah poznato koliko je dronova oboreno.


Zelenski: Nisu nam javili o curenju obavještajnih podataka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ga Bijela kuća nije obavijestila o curenju visoko povjerljivih američkih obavještajnih dokumenata koji su prošlog mjeseca privukli široku pozornost diljem svijeta.

"Nisam unaprijed dobio informacije od Bijele kuće ili Pentagona", rekao je Zelenski u intervjuu za Washington Post objavljenom u utorak.

"To nije korisno za ugled Bijele kuće, a vjerujem da nije korisno ni za ugled Sjedinjenih Država."

Upitan je li povjerenje između SAD-a i Ukrajine narušeno curenjem informacija iz Pentagona, koje je pokazalo da je Washington navodno špijunirao više ukrajinske dužnosnike, uključujući Zelenskog, rekao je: "Ne mogu riskirati našu državu" i sugerirao da nije vrijedno narušavanja potpore SAD-a. “Tamo gdje mogu govoriti iskreno, to i činim. Ali postoje visoki rizici”, dodao je.

“Da je to moj rat protiv (Vladimira) Putina, a da smo nas dvojica na bojnom polju, svima bih rekao što mislim o njima. Ali ovdje je priča malo drugačija. Svi smo odgovorni.”


Gori rusko skladište goriva

Skladište goriva u blizini ključnog mosta u ruskoj jugozapadnoj regiji Krasnodaru gorjelo je u ranim jutarnjim satima u srijedu, rekao je regionalni guverner, ali nije bilo prvih izvješća o žrtvama, prenosi Reuters.

Plamen i crni dim nadvili su se iznad velikih spremnika ukrašenih crvenim upozorenjima "Zapaljivo" u videozapisima objavljenim na ruskim društvenim mrežama, iako Reuters nije mogao neovisno provjeriti ni izvješća o požaru ni videozapise.

"Požar je klasificiran kao najviši stupanj težine", napisao je Veniamin Kondratjev, guverner Krasnodara, koji se nalazi s druge strane Azovskog mora od Ukrajine, na aplikaciji Telegram.

Požar je izbio u selu Volna, u administrativnom okrugu Temrjuk, rekao je. Nalazi se u blizini Krimskog mosta ili mosta u Kerčkom tjesnacu koji povezuje rusko kopno s poluotokom Krim koji je 2014. anektirala od Ukrajine.

"Ulažu se svi napori da se spriječi daljnje širenje požara", dodao je Kondratjev. “Nema opasnosti za stanovnike sela.”

Incident se dogodio nakon što je rano u subotu u napadu bespilotne letjelice zapalio rusko skladište goriva u krimskoj luci Sevastopolj, što je Moskva rekla kao ukrajinski napad.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade u Rusiji i na teritoriju pod ruskom kontrolom.


U ruskom granatiranju Hersonske oblasti 16 mrtvih

Najmanje 16 civila poginulo je u srijedu u žestokom ruskom granatiranju Hersonske oblasti gdje su pogođeni hipermarket, željeznička postaja i stambene zgrade, rekli su ukrajinski dužnosnici.

U gradu Hersonu poginulo je 12 ljudi kada je pogođen hipermarket, a eksplozije su raznijele i željezničku postaju.

Ranjeno je 22 ljudi, objavilo je tužiteljstvo.

Još četvero ljudi poginulo je u selima izvan grada u napadima iz područja Hersonske oblasti koja su još pod ruskom okupacijom.

Među njima su trojica inženjera koji su pokušavali popraviti štetu na elektroenergetskoj mreži od ranijeg ruskog bombardiranja.

Rusija nije komentirala napade na Herson, jednu od četiri regije koje je anektirala u rujnu.

Rusija je zadnjih dana pojačala zračne napade na Ukrajinu u očekivanju ukrajinske protuofenzive.

Ukrajinske snage oslobodile su grad Herson u studenom nakon gotovo osam mjeseci okupacije, no ruske snage povukle su se samo na suprotnu stranu rijeke Dnipro odakle sada granatiraju grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:07