PORUKA IZ MOSKVE

Medvedev odbrusio kancelaru Scholzu: ‘Starkelja se čudi što ima problema s plinom‘

Potpredsjednik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije rekao je da se Njemačka ponaša kao "neprijatelj Rusije"

Dmitrij Medvedev

 Ekaterina Shtukina/Sputnik/Sputnik via AFP

Nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz u nedjelju za gospodarske teškoće s kojima se suočava Njemačka okrivio predsjednik Ruske Federacije Vladimira Putina te ustvrdio da Rusija "više nije pouzdan dobavljač energije", potpredsjednik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije i bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da se "Njemačka ponaša kao neprijatelj Rusije".

- "Rusija više nije pouzdani dobavljač energije", rekao je njemački kancelar Scholz s oduševljenjem. Evo ih na! Opet uvrijeđen... Njemačka: a) neprijateljska zemlja, b) uvela je sankcije protiv cijele ruske ekonomije i njenih građana, c) opskrbljuje Ukrajinu smrtonosnim oružjem koje je usmjereno protiv naših oružanih snaga. Drugim riječima, Rusiji je objavila hibridni rat. Posljedično, Njemačka se ponaša kao NEPRIJATELJ RUSIJE. A ovaj se starkelja čudi što Nijemci imaju nekih sitnih problema s plinom. Baš kao u dječjem vicu: "I još se kunu da sam čačkao nos..." - napisao je Medvedev na komunikacijskih platformi Telegram.

Scholz je u nedjelju rekao i da je Rusija već neko vrijeme ne ispunjava obveze o isporukama te izrazio empatiju za Nijemce koji strahuju od rasta cijena. "Prebrodit ćemo zimu", rekao je jer se Berlin za to dugo pripremao.

Protok plina koji isporučuje ruska energetska tvrtka Gazprom smanjivanje zadnjih mjeseci, a u petak je objavila da se prekida na neodređeno vrijeme zbog curenja ulja u kompresorskoj stanici.

Njemačka vlada u nedjelju je objavila da će osigurati više od 65 milijardi eura vrijedan paket pomoći svojim građanima kako bi se lakše nosili s povećanim troškovima energenata i inflacijom općenito.

Kremlj je za obustavu isporuke plina plinovodom Sjeverni tok 1 do Europe u nedjelju okrivio Europsku uniju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Europljane da donose "apsurdne odluke". "Ako Europljani donose apsolutno apsurdne odluke, bilo da odbiju održavati svoje sustave ili sustave Gazproma, onda krivnja ne leži na Gazpromu već na političarima koji su odlučili primijeniti sankcije", rekao je.

Europljani su ugovorom obvezani održavati sustave ruskog energetskog diva Gazprom, dodao je Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:28