KONZULTANTSKE USLUGE

Mediji bruje: ‘Macronov tim pod istragom, sumnja se u muljanje s računima i pogodovanje‘

Prema pisanju medija, izborni tim francuskog predsjednika Emmanuela Macrona meta je dviju odvojenih financijskih istraga

Emmanuel Macron

 Michel Euler/AFP

Izbornu kampanju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona navodno istražuje francuski financijski tužitelj zbog korištenja usluga konzultantskih tvrtki za upravljanje. Iako u priopćenju Ureda nacionalnog financijskog tužitelja Macronova kampanja nije konkretno imenovana, smatra se da je njegov izborni tim glavna meta dviju odvojenih istraga, prenosi britanski The Telegraph.

U ožujku je istraga Senata otkrila da se javna potrošnja na savjetnike više nego udvostručila od 2018. do 2021. godine, odnosno tijekom prvog mandata Emmanuela Macrona. Ukupni izdaci dosegnuli su nešto više od milijardu eura prošle godine, što je brojka koju su često navodili Macronovi politički protivnici tijekom njegove, kako se pokazalo na kraju izbornog procesa, uspješne kandidature za drugi mandat u travnju.

Jedan službenik Elizejske palače rekao je kako je "upoznat s priopćenjem ureda financijskog tužitelja u vezi s otvaranjem dviju pravosudnih istraga... Na pravosudnom je sustavu da vodi istrage potpuno neovisno".

Problemi računovodstva i pogodovanja

Tužiteljstvo je priopćilo da su od listopada u tijeku dvije istrage o korištenju konzultantskih usluga tijekom izbora 2017. i 2022. godine. U tužiteljstvu namjeravaju istražiti optužbe koje se odnose na moguće lažno računovodstveno obračunavanje izborne kampanje i umanjivanje troškova kampanje, kao i moguće pogodovanje i udruživanje sa ciljem pogodovanja.

Tužitelji u pisanom priopćenju navode kako žele pojasniti stvari nakon što je list Le Parisien izvijestio da je u tijeku istraga u vezi s Macronovom kampanjom 2017. i vezama s američkom konzultantskom tvrtkom McKinsey & Company. U izjavi tužitelja, bez navođenja Macrona ili njegove stranke, navodi se da je 20. listopada otvorena sudska istraga o navodnim "nedosljednostima u računima kampanje" i "smanjenju računovodstvenih stavki" u vezi s konzultantskim tvrtkama koje su bile angažirane tijekom izbornih kampanja 2017. i 2022.

Idućeg dana, kako je navedeno, otvorena je još jedna istraga zbog navodnog pogodovanja kada su te kompanije u pitanju.

Le Parisien je, pozivajući se na anonimne izvore, prenio da se suci usredotočuju na uvjete pod kojima su sklopljeni neki veliki ugovori između McKinseyja i države nakon izbora Macrona za predsjednika.

Predstavnici McKinseyja u Francuskoj nisu željeli komentirati istragu.

Istraga dolazi nakon još jedne koju su u ožujku pokrenuli francuski tužitelji zbog sumnje na poreznu prijevaru od strane McKinseyja. Tvrtka je tada priopćila kako "poštuje francuska porezna pravila koja se na nju odnose". Macron je, pak, tada rekao kako je "šokiran" sumnjama u utaju poreza od strane konzultantskih tvrtki.

Stroga pravila financiranja kampanje

Tzv. "afera McKinsey" potaknula je kritike Macronovih suparnika uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, na kojima je osvojio svoj drugi predsjednički mandat.

Francuska ima vrlo stroga pravila o financiranju kampanje, kojima se postavljaju ograničenja što se tiče usluga koje kandidat smije koristiti. Za predsjedničke izbore 2022. godine svaki je kandidat imao na raspolaganju najviše 16,8 milijuna eura za prvi krug i 22,5 milijuna eura za drugi.

Tijekom godina je nekoliko francuskih političara osuđeno zbog prekomjernog trošenja ili pokušaja prikrivanja troškova kampanje, uključujući pokojnog bivšeg predsjednika Jacquesa Chiraca.

Bivši predsjednik Nicolas Sarkozy osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu u rujnu prošle godine zbog nezakonitog financiranja svoje kandidature za reizbor 2012. godine. Sud je zaključio da je Sarkozy potrošio gotovo dvostruko više od zakonskog ograničenja na svoju neuspješnu kandidaturu za drugi mandat, na što je bivši predsjednik uložio žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:47