STRAVIČAN SLUČAJ

Medicinskoj sestri sudi se za ubojstvo 7 beba: Sudnica u šoku nakon što su isplivale fotografije iz njene spavaće sobe

Optužena je rekla da je prvi put došla na neonatalni odjel u bolnici 2010. godine tijekom sveučilišne prakse
 Elizabeth Cook/Pa Images/Profimedia/Elizabeth Cook/pa Images/profimedia

Lucy Letby, medicinska sestra iz Hereforda, danas je započela sa svjedočenjem u svoju obranu. Optužbe da je ubila sedam beba i pokušala ubiti njih još deset je zanijekala, dodala je da je davala sve od sebe da brine za bebe, prenosi Daily Mail.

Sedam mjeseci nakon početka suđenja, 33-godišnjakinja je ovog utorka iznijela obranu. Lucy se tereti da je od lipnja 2015. do lipnja 2016. ubila pet dječaka i dvije djevojčice te pokušala ubiti još 10 beba.

- Samo sam davala sve od sebe. Nikad nisam povrijedila djecu o kojoj sam brinula, to je protiv svega što znači biti medicinska sestra. Ja sam tu da pomognem i brinem o djeci, rekla je Letby dok je plakala na sudu.

image
Elizabeth Cook/Pa Images/Profimedia/Elizabeth Cook/pa Images/profimedia

Tužitelji tvrde da je koristila različita sredstva za ubijanje dojenčadi, primjerice ubrizgavanje zraka u krvotok i trovanje inzulinom. Njezini roditelji John (76) i Susan (62) suđenje su promatrali zajedno s članovima obitelji žrtava koji su sjedili s druge strane galerije.

Sudu u Manchesteru prethodno su pokazane fotografije njezine spavaće sobe i izvadci iz dnevnika iz 2016. godine koji joj ne idu u prilog. Porotnici su vidjeli brojne bilješke ispisane na zelenim samoljepljivim papirićima s tekstovima kao što je: ‘Zla sam, učinila sam to‘.

Kad je upitana zašto je to napisala, odgovorila je da se u to vrijeme osjećala kao grozna osoba kad bi napravila nešto loše.

- Osjećala sam se nekako nesposobno i kao da sam učinila nešto što je loše utjecalo na bebe. Znala sam da nekako moram biti odgovorna, to je bio jedini način da izrazim ono što nisam mogla nikome reći, rekla je optuženica.

Prvi put okrivljena je za smrt dojenčadi u pismu Kraljevskog koledža za medicinske sestre u rujnu 2016. Kad ju je branitelj Ben Myers upitao kako se osjećala kad je primila pismo, odgovorila je da joj je bilo mučno i da je to najgore za što je mogla biti optužena. Ispričala je kako ju je policija tri puta uhitila pod sumnjom za ubojstvo i pokušaj ubojstva beba. Optužena je uhićenje opisala kao najgoru stvar koju je ikad proživjela te tvrdi da joj je isto uzrokovalo PTSP.

Letby je sestrinstvo studirala na Sveučilištu u Chesteru i bila je prva u obitelji koja je pohađala sveučilište, a svoje obrazovanje završila je u rujnu 2011. godine. U razdoblju za koje se sumnja da je počinila zločine brinula se za više od 100 beba. Kad joj je pristiglo pismo, počelo joj se pogoršavati psihičko zdravlje zbog čega joj je liječnik opće prakse propisao antidepresive koji i danas koristi.

image
Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

- Bilo je trenutaka kad nisam htjela živjeti i mislila sam se ubiti zbog onoga što se o meni pretpostavlja. Posao je bio moj život. Cijeli svijet mi se zaustavio, a svi planovi koje sam imala za budućnost su nestali, rekla je Letsby.

Myers ju je upitao zašto je napisala: ‘Namjerno sam ih ubila jer nisam dovoljno dobra‘, odgovorila je da je to napisala jer su joj drugi nametnuli to mišljenje.

Optužena je rekla da je prvi put došla na neonatalni odjel u bolnici 2010. godine tijekom sveučilišne prakse. Dvije godine kasnije, ondje se zaposlila na puno radno vrijeme i odlazila na sva usavršavanja da bi svoj posao što bolje obavljala. U ožujku 2015. stekla je kvalifikacije za rad s bebama na intenzivnoj njezi.

Suđenje će se nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:32