SLUČAJ LUCY LETBY

Medicinska sestra koja je ubila 7 beba osuđena na doživotni zatvor, ali Britanci nisu sretni: ‘Mijenjajte to!‘

Letby je tek četvrta žena koju su britanski sudovi osudili na cjelovitu životnu kaznu zatvora, no nije bila u sudnici kada joj je izrečena kazna

Lucy Letby

 Cheshire Constabulary/AFP

Britanska medicinska sestra Lucy Letby (33), koja je proglašena krivom za smrt sedam novorođenčadi i pokušaj ubojstva njih još šestero, ostatak će svog života provesti u zatvoru, piše Daily Mail.

Letby je tek četvrta žena koju su britanski sudovi osudili na cjelovitu životnu kaznu zatvora.

Letby nije bila u sudnici kada joj je izrečena kazna. Medicinska je sestra zbog toga prozvana kukavicom, a javnost je ponovno britanske vlasti pozvala da promjene zakone i natjeraju osuđene da dođu na izricanje kazni.

Obitelji djece koje je Letby usmrtila rekli su da im je medicinska sestra uništila živote te joj poručili da je "nitko i ništa".

Sudac Justice Goss rekao je da je Letby bila "fascinirana ozbiljno bolesnom djecom" te im nanosila bol dok su se borila za život.

Goss je rekao da će joj njegovo obrazloženje i svjedočanstva obitelji njezinih žrtava biti poslana. Sudac je dodao da samo Letby zna zašto se upustila u ubijanje djece na izuzetno okrutan način te da nije preuzela odgovornost za svoja djela.

Istragom je, naime, utvrđeno kako su bebe umirale pod nerazjašnjenim okolnostima i u Liverpoolu, u kojem je Letby započela svoju karijeru, no tada su smrti bile pripisane "prirodnim uzrocima" te nije učinjena obdukcija. No, ovaj slučaj je istražitelje motivirao da prošire istragu, zbog čega bi Letby mogla kasnije odgovarati i za smrt još desetak beba.

Monstruozna je sestra novorođenčad trovala inzulinom, na njih je fizički nasrtala ili im je injekcijom ubrizgavala zrak u krvotok. U jednom je slučaju bebu usmrtila tako da ju je prehranila mlijekom.

- Izgubiti dijete toliko je beskrajno bolno iskustvo da niti jedan roditelj nikada ne bi trebao prolaziti kroz taj užas, ali izgubiti dijete na ovakav način je zaseban nezamislivi horor - stoji u zajedničkom priopćenju roditelja žrtava, čije je identitete sud dobro sakrio od javnosti tijekom održavanja ovog procesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:11