KONFERENCIJA

Marshallov plan za Ukrajinu: G7 i Europska komisija pozvali stručnjake na konferenciju o obnovi

Presudno je zajedno krenuti u ovaj veliki pothvat. O tome je postignut dogovor u skupini G7 i europskim institucijama

Ursula von der Leyen, ukrajinski premijer Denis Šmihal i Olaf Scholz

 John Macdougall/Afp

Ukrajinci su pokazali neopisivu hrabrost otkako je Rusija napala njihovu državu, a podjednako je impresivna njihova otpornost i postojanost s obzirom na ovo brutalno kršenje međunarodnog prava. Naposljetku, zbog hrabrosti koju je pokazala Ukrajina okupili smo se 25. listopada u Berlinu kako bismo sa stručnjacima razgovarali o najboljim načinima da međunarodna zajednica pomogne Ukrajini i podupre je u obnovi.

Upravo će obnova odrediti kakva će država biti Ukrajina u budućnosti. Hoće li to biti država utemeljena na vladavini prava, sa snažnim institucijama? Hoće li imati dinamično i moderno gospodarstvo? Hoće li to biti dinamična demokracija koja je dio Europe? Iako uvijek trebamo biti oprezni kada radimo povijesne usporedbe, ovdje doista govorimo o izradi novog Marshallova plana za 21. stoljeće. Taj će zadatak trajati više generacija, a mora početi sada.

Što mi i naši ukrajinski partneri možemo zaključiti iz nekih prošlih iskustava s obnovom? Kako organizirati i financirati tako golem dugoročni projekt? Kako osigurati potrebnu transparentnost, kao i ono ključno - povjerenje ulagača? Ovo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo u Berlinu, sa stručnjacima i predstavnicima iz Europe, iz skupine G7, skupine G20, iz međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva i, prije svega, iz Ukrajine.

Patnja Ukrajinaca je nemjerljiva, brojne su njihove svakodnevne žrtve, a Putinov rat snažno utječe na živote milijuna Ukrajinaca. Ono što kao zajednica možemo i od prvog dana rata činimo jest aktivno i pouzdano podupirati Ukrajinu. Rusiji smo nametnuli stroge sankcije. Isporučili smo oružje, poduprli ukrajinsko gospodarstvo i pomogli ljudima u svakodnevnom životu. Olakšali smo pristup našem unutarnjem tržištu za ukrajinski izvoz i ukinuli uvozne carine.

Trenutačno je više od osam milijuna Ukrajinaca pronašlo utočište i zaštitu od Putinovih bombi i raketa u Europi. Europa im je omogućila neposredan pristup tržištu rada, školama, zdravstvenoj skrbi i stanovanju. U skupini G7 i s partnerima u skupini G20 borimo se protiv globalnih posljedica rata, uključujući glad, energetske i gospodarske krize diljem svijeta.

Međunarodna zajednica pružila je znatnu financijsku potporu. Zemlje skupine G7, Europska unija i njezine članice dosad su samo za Ukrajinu osigurale više od 35 milijardi eura hitne pomoći. Tim se novcem želi pomoći Ukrajini da ispuni svoje neposredne financijske potrebe kako bi njezina uprava mogla nastaviti funkcionirati unatoč ratu te kako bi se nastavnicima, policiji, liječnicima i vojnicima moglo plaćati te nastaviti pružati liječničku skrb.

Osim ove hitne pomoći, danas moramo početi razmišljati o obnovi ove zemlje, iako se čini da je još dug put do mira. Već sada moramo početi s ponovnom izgradnjom uništenih domova, škola, cesta, mostova i infrastrukture te obnovom opskrbe električnom energijom da bi se Ukrajina mogla brzo vratiti na noge. Ukrajina mora moći pokrenuti gospodarstvo čim rat završi.

Presudno je zajedno krenuti u ovaj veliki pothvat. O tome je postignut dogovor u skupini G7 i europskim institucijama. Riječ je o zaista zahtjevnoj zadaći. Svjetska banka procjenjuje da dosadašnja šteta uzrokovana ratom iznosi 350 milijardi eura. Uništavanje se nastavlja, kao što pokazuju najnoviji napadi u posljednjih nekoliko dana.

Ni Ukrajina, a ni pojedinačni partneri neće moći sami pokriti račun. Svi moramo pomoći: EU, skupina G7 i ostali naši partneri. Naravno, međunarodne financijske institucije i vodeće međunarodne organizacije moraju biti uključene. Dugoročno će biti važno da i privatni ulagači i poduzeća investiraju u obnovu Ukrajine.

Što je upotreba novca jasnija i transparentnija, to će biti veća spremnost na pomoć. Zato ćemo se s našim ukrajinskim prijateljima pobrinuti da potpora stigne do onih mjesta gdje je najpotrebnija. Zajedno s partnerima iz skupine G7 i drugim državama, uz potporu međunarodnih organizacija i same Ukrajine, namjeravamo postaviti temelje za uključivu donatorsku platformu.

Svrha platforme je koordinacija procesa trenutačne obnove uništene infrastrukture i pokretanje dugoročne obnove. Zajednička platforma bit će glavni instrument za suradnju i koordinaciju europske i međunarodne potpore. Riječ je o pokretanju velikih projekata obnove i pružanju tehničke pomoći. Pritom ćemo postaviti najviše standarde za transparentnost, učinkovitost, reviziju i praćenje projekata.

Europska unija u ovome ima važnu ulogu. Ukrajina od ljeta ima status države kandidatkinje za članstvo u EU. Stoga je put prema obnovi istodobno put Ukrajine prema Europskoj uniji. To istovremeno znači učiniti ukrajinsko gospodarstvo održivijim i digitaliziranijim - jer ovdje govorimo o gospodarstvu budućnosti. Ovo znači i provedbu najviših standarda vladavine prava i uspostavu učinkovitih tijela za borbu protiv korupcije. Jer to su vrijednosti za koje se Europa zalaže i koje će poduprijeti, a pomoći će i u stjecanju povjerenja ulagača i donatora.

Svi se slažemo da potpora Ukrajini nije samo dobra stvar već je i u našem interesu. Ukrajina se bori ne samo zbog vlastite suverenosti i teritorijalne cjelovitosti nego i protiv Putinova pokušaja da silom premjesti granice i potakne rat i razaranje svojih susjeda. Ukrajina također brani međunarodni poredak utemeljen na pravilima, temelj našeg mirnog suživota i blagostanja diljem svijeta. Pružanjem potpore Ukrajini gradimo vlastitu budućnost i budućnost naše zajedničke Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:12