SJEĆANJE NA ŽRTVE

Macronova izjava izazvat će Vučićev bijes: ‘Poduprijet ćemo rezoluciju o Srebrenici, ne zaboravljamo patnju‘

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je kako će njegova zemlja poduprijeti rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić

 Ludovic Marin/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je kako će njegova zemlja poduprijeti rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici koja bi se trebala naći pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, čemu se pak oštro protive srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

U video poruci francuskog predsjednika, koju je u petak na svom profilu na društvenoj mreži X prenio Memorijalni centar Srebrenica, Macron je kazao kako će Francuska zauvijek pamtiti patnje kroz koje je BiH prošla tijekom rata 90-ih godina, a posebice srebrenički genocid iz srpnja 1995., kojega je opisao kao jednu od najgorih tragedija u suvremenoj povijesti.

- Francuska nije zaboravila više od osam tisuća žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni. S dubokim emocijama pozdravljam preživjele žrtve genocida i njihove obitelji i izražavam iskrenu sućut, izjavio je Macron.

Njegova poruka, kojom je ujedno potvrdio kako se Francuska pridružuje državama koje predlažu i žele podržati usvajanje rezolucije o Srebrenici u najvišem tijelu UN, objavljena je samo dva dana nakon što je Vučić boravio u Parizu i tamo razgovarao s Macronom.

Vučić je tada izjavio kako je sretan zbog rezultata razgovora koje je vodio s francuskim predsjednikom.

- Predsjednik Macron razumije što je ono o čemu smo pričali i što smo se dogovorili, izjavio je Vučić novinarima u Parizu. Srbijanski predsjednik najavljenu raspravu i očekivano usvajanje rezolucije o Srebrenici opisuje kao veliku urotu Zapada protiv Srbije i Republike Srpske.

To je kazao i u četvrtak, nakon što se u Beogradu sastao s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, a obojica su pritom najavili dramatične dane koji će uslijediti ako većina država-članica UN podupre rezoluciju kojom se u biti podsjeća na genocid u kojemu su u srpnju 1995. pripadnici vojske i policije bosanskih Srba pobili više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Rezolucija ne implicira nikakvu kolektivnu krivnju

U radnoj verziji rezolucije koju su prenijeli mediji poziva se sve članice UN da odbace pokušaje nijekanja karaktera tog zločina, da se 11. srpnja proglasi danom sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, počinitelji koji su još na slobodi kazne te da se pronađu posmrtni ostaci još oko tisuću ubijenih za kojima se još traga. Također se osuđuje svako veličanje osuđenih za ratne zločine i zločin genocida.

U tekstu predložene rezolucije nigdje se izrijekom ne spominje Srbija ili Republika Srpska niti se ikome od njih, kao ni srpskom narodu, ne pripisuje kolektivna krivnja, kako to pogrešno tvrde Vučić i Dodik.

Formalni inicijatori rezolucije su Njemačka i Ruanda, a njima se pridružilo još 15 uglavnom najutjecajnijih zapadnih država te Turska, koje sada zajednički stoje iza tog dokumenta koji je u formi prijedloga upućen na raspravu, a odlučivanje o prihvaćanju očekuje se 2. svibnja. Od država regije u predlaganje rezolucije uključila se Slovenija.

Vučić je u četvrtak nakon sastanka s Dodikom od toga pred novinarima napravio pravu dramu priznajući kako nema posebnih izgleda spriječiti usvajanje rezolucije.

- Srbija će se sama političkim, a ne vojnim, sredstvima suprotstaviti svim NATO zemljama, od Turske do Njemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne, kazao je Vučić. Dodik je pak ponovo posegnuo za svojom omiljenom temom proglašavanja samostalnosti RS kao odgovora na rezoluciju kojom bi se u biti samo podsjetilo na već dokazane činjenice iz presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojima je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid.

- Ne vidim nikakav smisao da RS (nakon usvajanja rezolucije) ostane u sastavu BiH, kazao je Dodik, uz naznaku kako će učiniti sve da Vučić podupre RS "u teškim odlukama" koje će ona donijeti nakon 5. svibnja.

Vučić je sa svoje strane istaknuo kako je ‘molio ljude u Republici Srpskoj‘ da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:55