PROPALO NA STARTU

Macron Zelenskom predložio ideju o ‘olimpijskom primirju‘, ovaj ju pokopao: ‘Emmanuele, reci mi samo jedno...‘

‘Nismo protiv primirja, ni protiv kraja rata. Ali želimo pravedan kraj rata. Protiv smo primirja koje bi išlo na ruku neprijatelju‘

Volodimir Zelenski i Emmanuel Macron

 Ukrainian Presidency/handout/Anadolu Via Afp

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski kazao je u petak u intervjuu za agenciju France presse da odbacuje ideju o "primirju" u ratu s Rusijom za vrijeme Olimpijskih igara u Parizu za čime je izrazio želju francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Rekao sam: Emmanuele, ne vjerujemo u to. Zamislimo na trenutak da postoji primirje. Prije svega, ne vjerujemo (Vladimiru) Putinu. Drugo, on neće povući svoje trupe. Treće, (...) reci mi Emmanuel, rekao sam, tko jamči da Rusija neće iskoristiti ovo da dovede svoje trupe na naš teritorij,” ispričao je Zelenskij.

"Nismo protiv primirja, nismo protiv kraja rata. Ali želimo pravedan kraj ovog rata. Mi smo protiv primirja koje bi išlo na ruku neprijatelju", dodao je.

Nekoliko sati ranije, ruski predsjednik koji je otputovao u Kinu implicirao je da se protivi olimpijskom primirju jer je njegovoj zemlji zabranjen pristup Olimpijskim igrama zbog invazije na Ukrajinu.

Macron je kazao da želi "učiniti sve" da za vrijeme Olimpijskih igara u cijelom svijetu vlada olimpijsko primirje. Rekao je da mu je predsjednik Xi Jinping dao podršku početkom svibnja.

Xi i Putin, koji su se u četvrtak sastali u Pekingu, nisu koliko se zna razgovarali o toj temi.

U intervjuu AFP-u Zelenskij je također kazao da Rusija nema sredstava da pokrene novi veliki napad na Kijev. "Nemaju snage za veliku ofenzivu na glavni grad kao što su učinili na početku invazije", rekao je Zelenskij, koji smatra da su Donbas na istoku i Harkiv na sjeveroistoku glavni ciljevi Kremlja.

Ukrajinski je predsjednik naglasio i da njegova zemlja ima samo četvrtinu protuzračnih sustava za obranu koji su joj potrebni i treba još 120 do 130 borbenih zrakoplova F-16 kako bi preotela Rusiji dominaciju u zraku.

Kazao je također kako bi želio da i Kina na neki način sudjeluje na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju Švicarska organizira u lipnju, bez Rusije.

"Želio bih vidjeti Kinu uključenu u mirovni samit", rekao je. "Globalni igrači" poput Kine "imaju utjecaj na Rusiju. I što više takvih zemalja imamo na svojoj strani, na strani okončanja rata, rekao bih, to će više Rusija morati računati s tim", dodao je Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 12:47