VUČIĆ U PARIZU

Macron poslao poruku Srbiji: Ne treba sumnjati u namjeru Europe da uđete u naše okrilje, ali znate što morate raditi

Macron je rekao da redovitost kontakata svjedoči o bilateralnim vezama i važnosti koju pridaje odnosima Srbije i Francuske

Aleksandar Vučić i Emmanuel Macron

 Sarah Meyssonnier/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je u ponedjeljak kako Srbija ne treba sumnjati u namjeru Europe da je primi u svoje okrilje, ali i podsjetio na obveze Beograda u dijalogu s Prištinom, obećavši podršku Francuske da sve obveze preuzete Briselskim sporazumom prije godinu dana budu ispunjene.

Macron je, u zajedničkom obraćanju sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem istaknuo važnost da Srbija nastavi s konkretiziranjem svog izbora i europskog puta, usklađujući svoja stajališta s europskim.

Vučić boravi u dvodnevnom posjetu Francuskoj, a večerašnjem razgovoru s Macronom prethodilo je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između srbijanske vlade i francuske elektroenergetskog sustava kojim se stvaraju uvjeti za strateško partnerstvo u procjeni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

Macron je rekao da redovitost kontakata svjedoči o bilateralnim vezama i važnosti koju pridaje odnosima Srbije i Francuske.

U srcu našeg partnerstva je pristupanje Srbije EU i uloga Francuske u Uniji. Dok ukrajinski rat ulazi u treću godinu, mi pokušavamo ujediniti našu Europu i članstvo Srbije je u našem interesu, rekao je Macron, naglasivši da to "nije nametnut proces, već slobodan izbor".

image

Aleksandar Vučić i Emmanuel Macron

Sarah Meyssonnier/Afp

Francuski šef države se osvrnuo i na pitanje Kosova, istaknuvši da je to "obećanje i zalog za budućnost regije", te da se sve ono što je sadržano u Briselskom sporazumu, postignutom prije godinu dana uz posredovanje EU-a, mora ispuniti.

Istodobno, Macron je naglasio kako je važno i da svi sudionici napada u Banjskoj koncem prošle godine, kada je ubijen jedan kosovski policajac i trojica Srba iz paravojne postrojbe, budu privedeni pravdi.

Vučić je, uzvraćajući Macronu, rekao da je Francuska Srbiji "uvijek bila najbliža u Europi" i da se na nju uvijek računalo, te da se uvijek mogla osloniti na Francusku i njezina predsjednika Macrona kada je "imala neku muku" jer je uvijek bio spreman saslušati "iako često nije bio suglasan s tim što bi čuo".

On je zahvalio ne samo na velikoj podršci na evropskom putu, već i na zaštiti "kad to nije bilo lako".

Osvrnuvši se na Macronovu ocjenu u vezi dijaloga s Kosovo da su "obje strane ponešto učinile", ali da to nije dovoljno, Vučić je rekao da jedna strana u dijalogu Beograda i Prištine "nije učinila ništa" i da ne samo što nije ispunila nijednu točku prvog ni drugog Briselskog, kao ni Ohridskog sporazuma, već je organizirala izbore s izlaznošću 3,4 posto, provela eksproprijaciju zemljišta i zabranila uporabu dinara na Kosovu.

Govoreći o ekonomskoj suradnji s Fraancuskom, Vučić je istaknuo da je u proteklih pet godina udvostručena trgovinska razmjena, te da trenutno 339 francuskih investitora posluje u Srbiji i zapošljava 11.125 radnika.

Vučić u utorak nastavlja posjet Francuskoj, a jedna od tema je i vojno-tehnička suradnja u okviru koje, prema najavama posjeta, Vučić očekuje dogovor o kupnji 12 boorbenih zrakopova Rafale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 23:25