DVIJE GODINE INVAZIJE

Macron ima poruku za Putina, a Scholz za cijelu Europu: ‘Rusija uništava mir, moramo biti spremni na vojni napad!‘

‘Odvraćanje, obrambena spremnost - znam da su to neobične riječi koje mi u Njemačkoj nismo koristili toliko dugo‘

Emmanuel Macron, Olaf Scholz i Volodimir Zelenski

 Ukrainian Presidency/handout/Anadolu Via Afp

Europa mora ojačati svoju obranu i osigurati da može izdržati svaki vojni napad izvana, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u komentarima povodom dvogodišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

“Rusija ne napada samo Ukrajinu, ona također uništava mir u Europi”, rekao je Scholz dodavši da će Ukrajina biti podržana u samoobrani "koliko god bude potrebno".

"A mi, Njemačka i Europa, činimo više - i moramo učiniti još i više - kako bismo se mogli učinkovito braniti", istaknuo je njemački kancelar.

"Odvraćanje, obrambena spremnost - znam da su to neobične riječi koje dolaze od njemačkog kancelara. Riječi koje mi u Njemačkoj nismo koristili toliko dugo da su gotovo zaboravljene", rekao je Scholz u podcastu.

"Ali ove riječi označavaju vrlo važnu zadaću: zajedno s našim saveznicima moramo biti toliko jaki da nas se nitko ne usudi napasti", istaknuo je.

NATO je najbolje jamstvo obrane "s obje strane Atlantika", ustvrdio je Scholz.

On je ukazao na povećanje ulaganja u njemačku vojsku kao znak da ona ispunjava svoje obveze prema NATO-u navodeći da ove godine ulaganja u vojsku iznose 2 posto vrijednosti ukupne gospodarske proizvodnje, po prvi put u desetljećima. Tako će ostati i u nadolazećim godinama i desetljećima, najavio je Scholz.

"Konstantna" proizvodnja streljiva - koja je trenutno tema mnogih rasprava u Europi - ključni je element obrane, a europske zemlje trebale bi udružiti svoje narudžbe, rekao je njemački kancelar.

Njemačka također razgovara sa saveznicima Francuskom i Britanijom o razvoju preciznog oružja koje može doseći udaljenost kako bi osigurala da njezina strategija odvraćanja ostane vrhunska, navodi Reuters.

Sunak uz dvogodišnjicu: London čvrsto uz Kijev; Macron: podrška neće oslabjeti

Britanski premijer Rishi Sunak obećao je, povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, da će London stajati uz Kijev "koliko bude potrebno" i da "tiranija nikada neće trijumfirati".

"Na ovu mračnu obljetnicu, moramo obnoviti našu odlučnost", napisao je Rishi Sunak u izjavi, prenosi France Presse.

“Ovo je trenutak da pokažemo da tiranija nikada neće trijumfirati i da još jednom kažemo da ćemo stajati uz Ukrajinu danas i sutra”, dodaje šef britanske vlade.

"Spremni smo učiniti sve što je potrebno, koliko god je potrebno, dok (Ukrajina) ne pobijedi", dodao je.

London, koji je jedan od glavnih pobornika Kijeva, nedavno je najavio povećanje vojne pomoći Ukrajini, koja će za godinu 2024./2025. iznositi 2,5 milijardi funti sterlinga (2,9 milijardi eura).

Sredinom siječnja britanski je premijer tijekom posjeta Kijevu najavio potpisivanje desetogodišnjeg sigurnosnog sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine, koji je predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio kao sporazum "bez presedana".

Velika Britanija u četvrtak je najavila nove sankcije protiv Rusije i nove isporuke projektila Ukrajincima.

Sankcije su usmjerene na više od 50 osoba i tvrtki, posebno u sektorima koji ruskoj vojsci omogućuju opskrbu streljivom, projektilima i eksplozivima, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Također ciljaju na "ključne izvore prihoda za Rusiju", s trgovinom metalima, dijamantima i energetskim resursima, kako bi "sa svih mogućih strana presjekli financiranje Putinovog ilegalnog rata".

Podrška Francuske "neće oslabjeti", kaže Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u subotu svg ruskog kolegu Vladimira Putina da podrška Francuske Ukrajini neće "oslabjeti" i da "ne treba računati" na "umor Europljana".

"Dvije godine rata. Pogođena i izranjavana, ali još uvijek stoji. Ukrajina se bori za sebe, za svoje ideale, za našu Europu. Naša predanost njenoj strani neće oslabjeti", napisao je Macron u poruci koju je objavila Elizejska palača na društvenoj mreži X povodom druge godišnjice ruske invazije.

“Rusija predsjednika Putina ne smije računati na bilo kakav umor među Europljanima”, također upozorava francusko predsjedništvo u priopćenju za javnost na mreži X.

"Ishod ovog rata bit će odlučujući za europske interese, vrijednosti i sigurnost. Francuska jest i ostat će uz Ukrajinu i ukrajinski narod", dodaje se u priopćenju Elizejske palače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:46