NE ZNA SE TKO

Lukašenko: ‘Traže od mene sklapanje pakta o nenapadanju, a oni nas destabiliziraju‘

Iz izjave bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka nejasno je jesu li Ukrajina ili Zapad dali navodnu ponudu za pakt

Aleksandar Lukašenko

 Maxim Guchek/Afp/Profimedia/Maxim Guchek/Afp/Profimedia

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko rekao je u utorak da je od njega zatraženo sklapanje pakta o nenapadanju s Ukrajinom, izvijestila je državna novinska agencija Belta, a prenosi Reuters.

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, objelodanio je navodnu ponudu na sastanku s dužnosnicima vlade i snaga sigurnosti, na kojemu je također optužio Ukrajinu da je dopustila Zapadu korištenje njezinog teritorija za obuku i naoružavanje militanata koji bi mogli destabilizirati situaciju u Bjelorusiji.

"Traže od nas da ni pod kojim uvjetima ne ulazimo u rat s Ukrajinom, da tamo ne premještamo svoje trupe. Predlažu da sklopimo pakt o nenapadanju", kazao je Lukašenko, navodi Belta.

Iz njegove je izjave nejasno jesu li Ukrajina ili Zapad dali navodnu ponudu, piše Reuters.

Kijev nije komentirao Lukašenkove navode, a ranije su ukrajinski dužnosnici upozoravali da bi Rusija opet mogla pokrenuti ofenzivu na sjever Ukrajine iz Bjelorusije.

‘Oštro ćemo odgovoriti na svaku prijetnju‘

Kremlj je odbio "za sada" komentirati hoće li Lukašenko s Putinom razgovarati o navodnoj ponudi.

Minsk je dopustio ruskoj vojsci korištenje bjeloruskog teritorija u pokretanju invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.

Međutim, bjeloruski vojnici za sada ne sudjeluju u ratu, ali je pojačana zajednička vojna obuka bjeloruskih postrojbi s ruskim snagama stacioniranima u Bjelorusiji.

Lukašenko je također optužio Ukrajinu u utorak da se na njezinom teritoriju nalaze militanti koji bi mogli sudjelovati u navodnom dugoročnom zapadnom planu destabilizacije Bjelorusije.

"Ne znam zašto to treba Ukrajincima", kazao je Lukašenko.

Dodao je da će bjeloruske snage oštro odgovoriti na bilo kakvu prijetnju redu u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:36