DIKTATOR PRIJETI

Lukašenko: ‘Ako nas netko napadne, imamo odgovor - rasporedili smo nuklearno oružje‘

Naveo je da je jučer imao telefonski razgovor s Prigožinom koji ga je, prema njegovim riječima, uvjerio da će nastaviti raditi za Rusiju.

Aleksandar Lukašenko

 Alexei Druzhinin/Sputnik/Profimedia/Alexei Druzhinin/sputnik/profimedia

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak da je šef paravojne skupine Wagner, Jevgenij Prigožin, u Rusiji, unatoč sporazumu koji predviđa njegov odlazak u Bjelorusiju nakon neuspjele pobune 24. lipnja, i da "pouzdano zna" da je slobodan.

"Što se tiče Prigožina, on je u Sankt Peterburgu. Gdje je jutros? Možda je otišao u Moskvu ili negdje drugdje, ali nije na bjeloruskom teritoriju", rekao je Lukašenko na konferenciji za novinare.

"Pouzdano znam da je slobodan", rekao je Lukašenko, navodeći da je "jučer" imao telefonski razgovor s Prigožinom koji ga je, prema njegovim riječima, uvjerio da će nastaviti raditi za Rusiju.

"Što će se sljedeće dogoditi s njim? Mislite li da je Putin ogorčen i da će ga sutra ubiti? Ne, to se neće dogoditi", rekao je bjeloruski predsjednik.

Lukašenko je dodao da namjerava o Prigožinu razgovarati na sastanku s Putinom.

Prema njegovim riječima, Wagnerovi borci su također "trenutno u svojim kampovima", a ne u Bjelorusiji.

"Ako (ruska vlada i Wagner grupa) smatraju potrebnim rasporediti određeni broj Wagnerovih boraca u Bjelorusiju na odmor ili obuku (...) tada ću primijeniti svoju odluku" da im poželim dobrodošlicu, rekao je dodavši da će u slučaju potrebe angažirati Wagnerove postrojbe za bjelorusku vladu.

‘Ne planiramo nikoga napasti nuklearnim oružjem‘

Što se tiče prijenosa ruskog nuklearnog oružja Bjelorusiji, rekao je da će ono biti korišteno samo u "obrambene svrhe". "Ne planiramo nikoga napasti nuklearnim oružjem", rekao je, naglasivši da je ono raspoređeno isključivo u obrambene svrhe. No istodobno obećao je "odmah" odgovor ako njegova zemlja bude napadnuta.

Ne mislim da će se Wagner pobuniti i okrenuti oružje protiv bjeloruske države, rekao je uz to Aleksandar Lukašenko.

Wagnerova pobuna, vođena 24. lipnja, uzdrmala je rusku moć, u jeku sukoba u Ukrajini.

Na nekoliko sati Wagnerovi borci zauzeli su stožer ruske vojske u Rostovu na Donu (jugozapad) i prešli nekoliko stotina kilometara prema Moskvi.

Pobuna je završila navečer 24. lipnja sporazumom koji je predviđao odlazak Prigožina u Bjelorusiju, ali mjesto boravka od tada nije poznato, a on sam nije javno govorio od 26. lipnja.

Jevgenij Prigožin uvjeravao je da njegov ustanak nije bio namijenjen rušenju vlasti, već spašavanju Wagnera od demontiranja od strane ruskog glavnog stožera, kojeg optužuje za nesposobnost u sukobu u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:10