RAT U GAZI

Lijekovi iz Katra i Francuske stigli u Pojas Gaze; dopremljena 61 tona humanitarne pomoći

Hamas je za svaku kutiju lijekova namijenjenih taocima tražio tisuću kutija lijekova za palestinske civile

Dostava pomoći za Gazu

 -/Afp

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu navečer objavilo je da su lijekovi i druga pomoć iz te zemlje i Francuske stigli u Pojas Gaze.

„U posljednjih nekoliko sati lijekovi i pomoć ušli su u Pojas Gaze”, napisao je na platformi X Madžed al Ansari, glasnogovornik katarskog ministarstva.

Naglasio je da je riječ o implementaciji dogovora pod posredstvom Katara, objavljenog dan ranije, koji će pomoći civilima u Gazi, ali i taocima koje drži Hamas. Katar je objavio da je u dva zrakoplova stigla 61 tona humanitarne pomoći.

Ona je iz Francuske i Katra stigla u egipatski obalni grad al-Ariš u srijedu, da bi potom prošla kontrolu na graničnom prijelazu s Izraelom Kerem Šalom te bila konačno prebačena iz Egipta u Gazu, piše agencija dpa.

Al Jazeera prenosi tvrdnje francuskog ministarstva vanjskih poslova da će pomoć stići i do 45 izraelskih taoca zatočenih u Gazi, te da će oni s kroničnim bolestima imati lijekove za tri mjeseca tretmana. Izrael je objavio da trećina od preostalih 132 taoca pati od kroničnih bolesti.

Musa Abu Marzuk, jedan od političkih čelnika Hamasa, na društvenim je mrežama objavio nekoliko uvjeta tog militantnog pokreta kako bi pristao na dogovor pod posredstvom Katara.

Hamas je za svaku kutiju lijekova namijenjenih taocima tražio tisuću kutija lijekova za palestinske civile, prenosi dpa. Hamas je također tražio da pomoć ne pregledava izraelska vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:24