‘ISKREN RAZGOVOR‘

Lavrov američkom državnom tajniku rekao pod kojim uvjetima će završiti rat; SAD ih pritišće oko razmjene zatočenika

‘Ruska strana se snažno zalaže za povratak prakse da se to rješava na profesionalan način i uz korištenje ‘tihe diplomacije‘‘

Antony Blinken i Sergej Lavrov snimljeni 1. veljače u Ženevi

 Alex Brandon/Afp

Američki državni tajnik Antony Blinken u petak je rekao da je telefonom razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i izvršio pritisak na Kremlj da prihvati ‘značajan prijedlog‘ Washingtona kako bi se osiguralo oslobađanje dvoje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, piše Reuters.

U svom prvom takvom razgovoru od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, dvije su strane nastojale ostati pri svojim dosadašnjim stavovima, stoji u izvješću o razgovoru Blinkena i ruskog ministarstva vanjskih poslova.

‘Vodili smo iskren i izravan razgovor‘, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u State Departmentu. ‘Pritisnuo sam Kremlj da prihvati prijedlog koji smo iznijeli o oslobađanju Paula Whelana i Brittney Griner‘, rekao je.

Lavrov je predložio Blinkenu da se dvije strane vrate tihoj diplomaciji kad je u pitanju razmjena zarobljenika.

‘Što se tiče moguće razmjene zatvorenih ruskih i američkih državljana, ruska strana se snažno zalaže za povratak prakse da se to rješava na profesionalan način i uz korištenje ‘tihe diplomacije‘, umjesto objavljivanja spekulativnih informacija‘, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

SAD je objavio da je prije nekoliko tjedana ponudio Rusiji da oslobodi zvijezdu američke košarke Brittney Griner i bivšeg američkog marinca Paula Whelana, ali nisu otkrili što nude zauzvrat.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je da je Washington kao dio dogovora spreman razmijeniti ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u.

Obitelji Amerikanaca pritvorenih u inozemstvu, vrše sve veći pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena, kao nedavno u slučaju osvajačice dvostruke zlatne olimpijske medalje, košarkašice Griner, koja je pod optužbama za posjedovanje droge uhićena u zračnoj luci u Moskvi 17. veljače i mogla bi dobiti do 10 godina zatvora.

Lavrov je na konferenciji za medije rekao da se o razmjeni zatvorenika razgovara još od samita u Ženevi prošle godine na kojem su se predsjednik Vladimir Putin i Biden složili imenovati dužnosnike koji će se baviti tim pitanjem.

Blinken je također Lavrovu rekao da svijet očekuje da će Rusija ispuniti svoje obveze prema sporazumu s Ukrajinom postignutom u Turskoj o izvozu žitarica i gnojiva koje je bio blokirano zbog rata, a što je produbilo svjetsku krizu s hranom.

Lavrov je rekao Blinkenu da su upravo američke sankcije zakomplicirale globalnu situaciju s hranom.

Blinken je također upozorio Lavrova da obustavi planove za daljnjom aneksijom dijelova Ukrajine. ‘Svijet neće priznati aneksije. Nametnut ćemo dodatne značajne sankcije Rusiji ako nastavi sa svojim planovima‘, rekao je.

Lavrov je rekao da će Rusija ispuniti ciljeve svoje ‘specijalne vojne operacije‘ u Ukrajini - termin koji Moskva koristi kad govori o invaziji za koju, pak, kaže da je pokrenuta zbog samoobrane. Ukrajina i njezini saveznici kažu da ruski napad nije ničim izazvan.

Lavrov je također rekao Blinkenu da ‘kontinuirano slanje oružja SAD-a i NATO-a Ukrajini samo produžava agoniju režima u Kijevu, produžava sukob i povećava žrtve‘, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:59