ODJECI KRIZE

Kremlj upozorava armenskog premijera: ‘Približavanje Zapadu i antiruska histerija su vam golema greška‘

Pašinjan je u nedjelju rekao da je Rusija iznevjerila Armeniju jer nije pružila više pomoći kako bi se izbjegao poraz u Nagorno-Karabahu

Nikol Pašinjan i Vladimir Putin

 Dmitry Azarov/Afp

Rusija je u ponedjeljak poručila armenskom premijeru Nikolu Pašinjanu da je on sam kriv za pobjedu Azerbajdžana u Nagorno-Karabahu jer je inzistirao na približavanju Zapadu umjesto da je s Moskvom i Bakuom radio na miru.

Pašinjan je u obraćanju u nedjelju rekao da je Rusija iznevjerila Armeniju time što joj nije pružila više pomoći kako bi se izbjegao poraz u toj većinski armenskoj regiji koja je međunarodno priznati dio Azerbajdžana. Armenski premijer najavio je da će morati izmijeniti sigurnosne saveze svoje zemlje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova žestoko mu je odgovorilo. "Uvjereni smo da vodstvo u Erevanu čini ogromnu grešku namjerno pokušavajući uništiti višestruke i stoljeća stare veze s Rusijom, istovremeno čineći državu taocem geopolitičkih igara Zapada", priopćilo je.

Azerbajdžan je prošli tjedan kratkom, učinkovitom ofenzivom primorao Armence Karabaha da pristanu na prekid vatre po uvjetima Bakua. Od tada su regiju napustile tisuće etničkih Armenaca. Baku je obećao zaštiti prava njih gotovo 120 tisuća koliko je živjelo u Nagorno-Karabahu, no oni strahuju od etničkog čišćenja.

image

Nikol Pašinjan

Handout/Afp

Rusija na tom području ima oko dvije tisuće mirotvoraca te tvrdi da Pašinjan sad pokušava izbjeći odgovornosti za poraz usmjeravajući "krivnju za neuspjehe u domaćoj i međunarodnoj politici na Moskvu".

Pašinjanova izjava o promjeni savezništava pokazuje da on priprema napuštanje saveza s Moskvom i potpuno okretanje Zapadu, priopćilo je rusko ministarstvo. Moskva smatra kako su vlasti u Erevanu pokrenule "antirusku histeriju" u armenskim medijima te odbacuje da stoji iza prosvjeda protiv Pašinjanove vlade.

"Čelnik armenske vlade mora dobro znati da Moskva ne sudjeluje u takvim stvarima, za razliku od Zapada koji je prilično vješt u organizaciji ‘obojenih revolucija‘", stoji u priopćenju.

Ilham Alijev obećao ‘zajamčena prava‘ Armenaca u Nagorno-Karabahu

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev u ponedjeljak je na sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom rekao da će prava Armenaca u Nagorno-Karabahu biti "zajamčena", dok turski predsjednik pobjedu Azerbajdžana vidi kao mogućnost za normalizaciju stanja u regiji.

"Stanovnici Nagorno-Karabaha, bez obzira na etničku pripadnost, državljani su Azerbajdžana. Njihova prava jamči azerbajdžanska država," kazao je Alijev na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s turskim predsjednikom Erdoganom u Nahičevanu, predjelu smještenom između Armenije i Irana, koji je priključen Azerbajdžanu početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Turski predsjednik je rekao kako smatra da je pobjeda Azerbajdžana u Karabahu prilika za regionalnu stabilnost i da je otvorila mogućnost za normalizaciju stanja u regiji. Erdogan je rekao i kako se nada da će Armenija poduzeti odgovarajuće poteze da bi iskoristila ovu priliku za postizanje stabilnosti i mira u regiji.

Dodao je da uspjeh Azerbajdžana u operaciji u Karabahu predstavlja ponos za Tursku te je čestitao azerbajdžanskoj vojsci jer je pokazala "osjetljivost" prema civilima u regiji.

Istodobno je njemačka vlada vrlo zabrinuta zbog situacije u kojoj su se našli etnički Armenci u odcijepljenoj regiji Nagorno-Karabaha, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare glasnogovornik je rekao kako je na Azerbajdžanu, koji je prošli tjedan porazio separatističke snage u munjevitoj vojnoj operaciji, odgovornost da zaštiti etničke Armence u Karabahu, jednako kao i njihova ljudska prava.

Najmanje je 6.650 ljudi prešlo u ponedjeljak do sredine dana iz Gorskog Karabaha u Armeniju, navela je agencija Sputnik Armenia pozivajući se na izbore iz armenske vlade.

Armenci u Karabahu, teritoriju koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, bili su prisiljeni na prekid vatre prošli tjedan nakon 24-satne vojne operacije mnogo brojnije azerbajdžanske vojske. Vodstvo 120.000 Armenaca koji Karabah nazivaju domom reklo je Reutersu u nedjelju da ne žele živjeti u sastavu Azerbajdžana i da će otići u Armeniju jer se boje progona i etničkog čišćenja.

Vodstvo je u ponedjeljak priopćilo da su nastale prometne gužve iz smjera Karabaha prema Armeniji i da će onima koji žele otići biti osigurano besplatno gorivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:24