SUMMIT

Kosovo apliciralo za članstvo u Europskoj uniji, Plenković čestitao i ponudio pomoć

Lideri Europske unije na ovom su summitu trebali formalno potvrditi i dodjelu statusa kandidata za članstvo Bosni i Hercegovini

Roberta Metsola, Petr Fiala i Ursula von der Leyen

 Olivier Hoslet/Afp

Brojne teme, ne samo one planirane nego i one koje su se same nametnule, bile su na stolu zadnjeg ovogodišnjeg summita Europske unije u Bruxellesu.

Nije bilo moguće izbjeći raspravu o korupcijskim skandalima u Europskom parlamentu, što već danima potresa Bruxelles. Priznala je to na sastanku s liderima zemalja članica i Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, koja je najavila žestoku borbu protiv korupcije unutar Parlamenta, za što je, kaže, dobila potporu država članica.

Ključne teme summita bile su nastavak pomoći Ukrajini, mjere za suočavanje s energetskom krizom te zaštita europskih proizvođača od moguće nelegalne konkurencije iz SAD-a zbog najave velikih poticaja Washingtona za američke kompanije u zelenoj tranziciji.

Novi paket sankcija Rusiji

O stanju u Ukrajini liderima je i na ovom summitu putem videoveze izravno govorio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Lideri EU izrazili su spremnost za nastavak pomoći u svakom obliku, pogotovo nakon uništavanja ukrajinske energetske infrastrukture. EU će nastaviti pružati ne samo financijsku, nego i humanitarnu i vojnu pomoć.

Na stolu lidera bio je paket makroekonomske pomoći od 18 milijardi eura za sljedeću godinu. Bilo je najava da će Poljska ovaj put blokirati tu odluku. Ali cilj Poljske je, kako je rekao njezin premijer Mateusz Morawiecki, spriječiti povezivanje pomoći Ukrajini s drugim temama u EU, kao što je porez za velika poduzeća. Poljskoj je bilo neprihvatljivo da se iz devetog paketa sankcija Rusiji izuzmu pojedini tajkuni jer je to odgovaralo nekim drugim zemljama članicama.

Iako je EU već pripremila i odluku o ograničenju cijene plina, nisu sve zemlje time zadovoljne jer traže da ta cijena bude niža. Među njima je i Hrvatska. O tome je u Bruxellesu govorio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Naravno da je naš cilj, kao i većine zemalja Unije, da se ta cijena limitira. Ono što je bilo predloženo od Komisije, u većini zemalja i prema našem mišljenju bilo je previsoko. Mislim da je jako važno koju poruku tržištima i špekulacijama upućujemo i trebamo ići prema tom nekakvom rasponu od 150 do 180 eura. Ako se može niže, još bolje - rekao je Plenković.

Kosovo je u četvrtak u Pragu češkom predsjedništvu EU, kao zadnja država regije, apliciralo za članstvo. Na tome je Kosovu čestitao i premijer Andrej Plenković i ponudio pomoć Hrvatske na putu prema europskim integracijama.

Potpora BiH

Lideri EU su na ovom summitu formalno potvrdili i dodjelu statusa kandidata za članstvo Bosni i Hercegovini. Suglasnost o tome postignuta je na sastanku Vijeća općih poslova u utorak u Bruxellesu.

Premijer Plenković je još jednom izrazio snažnu potporu Hrvatske Bosni i Hercegovini na putu u europske integracije te je o tome s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom uputio i pismo liderima EU prije ovog summita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:57