SVJETONAZORSKI RAT

Konzervativci u Americi izgubili bitku da se zabrani široko korišteno sredstvo za pobačaj

To je najvažnija odluka od rušenja presude Roe protiv Wade čime je pobačaj prestao biti pravo prema Ustavu
 Getty images via AFP

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država presudio je u korist reproduktivnih prava žena i dopustio da široko korišteno sredstvo za pobačaj ostane na tržištu na neodređeno vrijeme.

Sa sedam glasova "za" i dva "protiv", suci Vrhovnog suda odlučili su da mifepriston, jedan od dva lijeka koja se koriste za medikamentozni prekid neželjene trudnoće, ostane dostupan za korištenje. Protiv te odluke glasali su konzervativni suci Clarence Thomas i Samuel Alito.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prodaju i korištenje mifepristona prije više od 20 godina, a danas se ta pilula koristi u više od polovice pobačaja u SAD-u. U slučajevima kad mifepriston nije dostupan, može se koristiti samo misoprostol. Međutim, pobačaji samo s misoprostolom rezultiraju uspješnim prekidom trudnoće u 88% slučajeva, s kompliciranijim nuspojavama i potrebom za naknadnom njegom.

Agencija za lijekove

Početkom travnja, savezni sudac u Teksasu suspendirao je FDA-ovo odobrenje lijeka, nakon što je skupina zdravstvenih stručnjaka protiv pobačaja tužila agenciju, tvrdeći da mifepriston nije siguran za korištenje. Bilo je to prvi put u povijesti SAD-a da je sud išao kontra odobrenja savezne agencije za stavljanje lijeka u promet.

Time je potencijalno postavljen opasan presedan koji bi mogao ostaviti ozbiljne posljedice po pacijente diljem SAD-a. Naime, američki zakon o hrani, lijekovima i kozmetici iz 1938. daje ovlast FDA-i da utvrdi jesu li lijekovi sigurni i učinkoviti. Sudovi su dosad po pitanju znanstvenih i medicinskih odluka bili usklađeni s Agencijom. Pravni stručnjaci upozoravaju da presuda otvara vrata potencijalnim zabranama drugim odobrenim lijekovima u SAD-u i da bi također mogla zaustaviti razvoj budućih lijekova.

U svojoj presudi, teksaški sudac Matthew Kacsmaryk rekao je da je FDA požurila s odobrenjem i da nije pravilno razmotrila nuspojave. Nekoliko minuta kasnije, savezni sudac u državi Washington donio je suprotnu presudu, naredivši FDA-i da ne mijenja dostupnost lijeka i da zadrži pristup mifepristonu u 17 američkih država i Distriktu Columbia.

Budući da su ove dvije presude bile u izravnoj suprotnosti jedna s drugom, Bidenova administracija uložila je žalbu Žalbenom sudu 5. okruga u New Orleansu i zatražila da sud stavi naredbu iz Teksasa na čekanje.

Prizivni sud pristao je zadržati lijek na tržištu - ali uz dodatna ograničenja, kao što je dostupnost za upotrebu samo u prvih sedam tjedana trudnoće, umjesto 10 tjedana i mogućnost dobivanja lijeka isključivo osobno od liječnika, umjesto poštom.

Prošli tjedan američko ministarstvo pravosuđa i Danco Laboratories, koji proizvodi mifepriston, pozvali su Vrhovni sud da intervenira. S tom presudom Vrhovnog suda, slučaj se sada vraća žalbenom sudu 5. okruga.

Zabrana u 13 država

Odluka o pristupu pilulama najznačajniji je slučaj koji se tiče prava na pobačaj u SAD-u, otkako je u lipnju 2022. godine Vrhovni sud poništio presudu Roe vs. Wade iz 1973., u kojem se navodi da žene na temelju ustavnog prava imaju kontrolu nad vlastitim tijelom. Trinaest saveznih država zabranilo je pobačaj u posljednjih devet mjeseci. Odluka Vrhovnog suda neće imati utjecaja u državama u kojima pilula nije legalno dostupna.

U Italiji pilula za dan poslije odsad besplatna za sve

Snažan udarac "kulturi abortusa" zadala je danas Italija posredstvom Talijanske agencije za lijekove (Aifa). Ta je Agencija odlučila, baš na Dan ženskog zdravlja, da pilule protiv začeća odsad budu besplatne za žene bilo koje dobi.

Problem s neželjenim začećima često proizlazi iz sebične nevoljkosti muškarca da koristi kondom, ali posljedice na svaki način snosi partnerica: bilo da dobije dijete za koje nije dobno, ekonomski, odnosno emotivno spremna, bilo da se odluči za iskustvo abortusa, traumatično fizički, a nerijetko i emotivno.

Kontraceptivna tableta također nije lišena svakog rizika, ali njezine eventualne neželjene nuspojave, osobito nakon mnogih desetljeća usavršavanja, po ženu su neusporedivo manje od rizika skopčanih s neželjenom trudnoćom.

Cijene tih tableta variraju u Italiji, ali u svakom slučaju mogu biti ekonomsko opterećenje nekim kategorijama žena, onima bez primanja, odnosno s primanjima niskima u usporedbi s neizbježnim troškovima. Aifa je tako, napokon, nakon više godina zahtijevanja i premišljanja, učinila važan korak u oslobađanju žena u Italiji.

O toj odluci javnost je izvijestila Giovanna Scroccaro, predsjednica agencije, u intervjuu za Quotidiano Sanità. Ona procjenjuje da će država za besplatne tablete protiv začeća plaćati godišnje oko 140 milijuna eura. (Inoslav Bešker)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:55