IZVJEŠĆE ISTRAŽITELJA

Kontejnerski brod koji se zabio u most u Baltimoreu prije nesreće je nekoliko puta ostao bez struje

Posljednji nestanak struje dogodio se na oko 320 metara od mosta, to je zaustavilo sve tri pumpe za upravljanje pa posada nije mogla pomaknuti kormilo

U ponedjeljak su u Baltimoreu pokrenule su kontrolirane eksplozije kako bi se omogućilo uklanjanje dijela mosta s pramca broda Dali

 Roberto Schmidt/AFP

Kontejnerski brod Dali ostao je bez struje nekoliko puta prije nego što se u ožujku zabio u most Francis Scott Key u Baltimoreu usmrtivši šestero ljudi i paralizirajući glavnu prometnu arteriju na Istočnoj obali SAD-a.

Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) rekao je u preliminarnom izvješću da je oko 10 sati prije isplovljavanja iz Baltimorea na brodu Dali nestalo struje tijekom održavanja u luci i kratko prije sudara.

Odbor je rekao da je kontejnerski brod imao i drugih prekida struje, uključujući i onaj oko četiri minute prije nesreće kada su se električni prekidači na brodu neočekivano aktivirali uzrokujući gubitak struje za svu brodsku rasvjetu i većinu opreme kada je brod bio kilometar od mosta.

Posada broda vratila je struju, ali se dogodio još jedan nestanak struje na oko 320 metara od mosta, što je zaustavilo sve tri pumpe za upravljanje pa posada nije mogla pomaknuti kormilo.

NTSB je rekao da "još uvijek istražuje električnu konfiguraciju nakon prvog nestanka struje u luci i potencijalne utjecaje na događaje tijekom nesretnog putovanja."

Izvješće uključuje prve objavljene nalaze istraživanja otkako je potpuno natovareni kontejnerski brod Dali prouzročio rušenje mosta u rijeku Patapsco. Predsjednica NTSB-a Jennifer Homendy svjedočit će u srijedu pred odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa o federalnoj reakciji na taj kolaps.

U izvješću nisu pronađeni problemi s kvalitetom goriva u brodu.

U travnju je FBI otvorio kaznenu istragu zbog urušavanja mosta a istražitelji zaduženi za sigurnst otkrili su brodsku "crnu kutiju" koja daje podatke o položaju, brzini, smjeru, radaru te audio i radio komunikaciji na mostu, kao i alarme.

Osiguravatelj mosta izvijestio je ovog mjeseca da se priprema platiti 350 milijuna dolara državi Maryland, što bi mogla biti prva veća isplata povezana s urušavanjem mosta.

U ponedjeljak su u Baltimoreu pokrenule su kontrolirane eksplozije kako bi se omogućilo uklanjanje dijela mosta s pramca broda Dali. To će spasilačkim ekipama omogućiti da izvuku iskrivljenu metalnu olupinu pomoću dizalica i teglenica, rekao je Inženjerski zbor američke vojske.

Od nesreće, četiri privremena kanala su otvorena, čime je dopušten nastavak dijela prometa. Cilj je obnoviti pristup luci u cijelosti do kraja svibnja.

Maryland procjenjuje da će ponovna izgradnja mosta koštati 1,7 do 1,9 milijardi dolara, a očekuje da radovi budu gotovi do jeseni 2028.

Rano ujutro 26. ožujka, Dali je izgubio struju i zabio se u potporanj mosta. Jedan dio konstrukcije mosta pao je u rijeku Patapsco, a veliki dio završio je na pramcu Dalija.

Šest građevinskih radnika izgubilo je život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:29