ŠUTNJA JE ZLATO

Kineskog dužnosnika pitali o olakšavanju covid mjera, njegova reakcija je frapirala sve

Visoki je dužnosnik na konferenciji za novinare bizarno reagirao na pitanje o tome hoće li Kina preispitati svoju politiku nula covida

Zhao Lijian

 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia/Kyodo/newscom/newscom/Profimedia

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Zhao Lijian, zašutio je na dugo vremena kada ga je novinar upitao hoće li Kina preispitati svoju politiku nula covida s obzirom na proključali ‘bijes i frustraciju‘ ljudi, koji su diljem kineskih gradova izašli na ulične prosvjede.

Lijian je potom zatražio da se pitanje ponovi, a zatim je ponovno zašutio te napokon odgovorio da to ‘ne odražava ono što se zapravo dogodilo‘. Rekao je da Kina slijedi ‘dinamičnu politiku nulte covida‘ te iznio sruge više-manje uobičajene fraze kineskih dužnosnika u obranu ove, najblaže rečeno, kontroverzne politike.

Povod valu prosvjeda u Kini bio je požar koji je u četvrtak izbio u stambenoj zgradi u Urumqiju, glavnom gradu pokrajine Xinjiang. U požaru je poginulo najmanje deset ljudi, a devet ih je ozlijeđeno jer zbog restriktivnih mjera stanari nisu mogli izaći iz zgrade i spasiti se od vatrene stihije.

Veliki dijelovi regije Xinjiang i njezin glavni grad bili su u karanteni više od sto dana. Prosvjedi su počeli u Urumqiju gdje su stanovnici marširali do vladine zgrade i zahtijevali kraj karantene.

Ljudi su izašli na ulice najvećih kineskih gradova, tražeći ukidanje drakonskih mjera politike nula covida, a uzviču parole kakve se donedavno u Kini nisu mogle ni zamisliti, poput "Dolje Komunistička partija!" ili "Dolje Xi Jinping!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:24