RAZARAJUĆE POSLJEDICE

Kineski obavještajci tvrde: ‘Neke organizacije mogle bi razviti genetsko oružje za napad na određenu rasu‘

Genetsko oružje je lakše sakriti, dugoročno je štetno, teško ga je spriječiti i izolirati i jeftino je, upozorilo je ministarstvo

Velika dvorana naroda u Pekingu

 Noel Celis/Afp

Glavna špijunska agencija u Kini upozorila je na prijetnju genetskog oružja koja je usmjerena na određenu rasu.

Ministarstvo državne sigurnosti (MSS) u objavi na WeChatu, kineskoj društvenoj mreži, objavilo je prijetnju da bi pojedinci ili organizacije sa skrivenim motivima mogle razviti genetsko oružje za napade na pojedince određene rase, piše Newsweek.

Posljednjih mjeseci ministarstvo je pozvalo Kineze da obavijeste organizacije za javnu sigurnost o svim sumnjivim aktivnostima koje "prijete nacionalnoj sigurnosti".

Ministarstvo je tvrdilo da druge države pokušavaju prikupiti genetske podatke o ljudima iz Kine, ne navodeći nijednu konkretnu zemlju. MSS je nadalje upozorio da genetsko oružje predstavlja veću prijetnju od tradicionalnog biološkog i kemijskog oružja jer se može lako sakriti.

MSS tvrdi da je prekomorska nevladina organizacija (NVO) regrutirala kineske državljane da prikupe "podatke i informacije o distribuciji bioloških vrsta na raznim mjestima" i natjerala ih da "učitaju prikupljene podatke putem aplikacije". Ministarstvo je dodalo da prijetnja dolazi od jedne nacionalne države, ne otkrivajući o kojoj se državi radi.

U objavi se navodi da su podaci preneseni izvan Kine i da su mogli ugroziti njezinu "biološku i ekološku sigurnost".

"U usporedbi s tradicionalnim biološkim oružjem i kemijskim oružjem, genetsko oružje je lakše sakriti, varljivo je, lako se širi i dugoročno je štetno, teško ga je spriječiti i izolirati i jeftino je. Ako bude upotrijebljeno u ratu, posljedice će biti razorne", napisao je MSS.

Podsjetimo, vezano za zabrinutost oko biosigurnosti bilo je pitanje podrijetla virusa covid, koje se u objavi MSS-a ne spominje. Kina je svojedobno odbacila pozive WHO-a da se napravi nova istraga o porijeklu virusa, koji je se pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Peking je postao osjetljiviji na prijenos podataka s kineskog na prekomorske teritorije.

Zadnjih tjedana su kineske agencije za provođenje zakona istraživale međunarodne financijske tvrtke sa sjedištem u zemlji zbog pristupa ekonomskim podacima o vlasništvu, koji mogu otkriti uvide u stanje gospodarstva.

U kolovozu su kineske vlasti odredile kaznu od 1,5 milijuna dolara američkoj tvrtki Mintz Group zbog prikupljanja statističkih podataka na "ilegalan način".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:58