ŠOKANTNA ISPOVIJEST

‘Kina ima tajni zatvor u Dubaiju! Oteli su me i strpali u preuređenu vilu u kojoj drže i Ujgure‘

Wu je kazala da je bila oteta iz hotela u Dubaiju i privedena od strane kineskih službenika u vilu pretvorenu u zatvor
Wu Huan
 Screenshot/Youtube China Aid

Mlada Kineskinja tvrdi da je bila zadržana osam dana na 'crnoj lokaciji' koju vode Kinezi u Dubaiju. S njom je bilo još barem dvoje Ujgura. Ovo bi mogao biti prvi dokaz da Kina van svojih granica kontrolira tajnu lokaciju gdje drži zatvorenike.

Wu Huan (26) je bila u bijegu zbog prijetnje da će biti poslana nazad u domovinu zbog potpore svom zaručniku Wang Jingyuju, kineskom disidentu, piše agencija Associated Press.

Wu je za AP kazala da je bila oteta iz hotela u Dubaiju i privedena od strane kineskih službenika u vilu koja je pretvorena u zatvor, gdje je čula ili vidjela dvoje drugih zatvorenika, Ujgura.

Tamo su je ispitivali i prijetili joj na kineskom te je natjerali da potpiše dokumente koji njezina zaručnika optužuju da ju je maltretirao, kazala je. Napokon je oslobođena 8. lipnja i sad želi dobiti azil u Nizozemskoj.

Iako su 'crne lokacije' uobičajene u Kini, svjedočenje Wu Huan je jedino takvo dosad poznato koje bi dokazivalo da je Peking kreirao takvu lokaciju u nekoj drugoj državi. To pokazuje da Kina sve više koristi svoj globalni utjecaj da zatvori ili vrati nazad svoje odbjegle državljane, bez obzira radi li se o disidentima, osumnjičenicima za korupciju ili o etničkim manjinama poput Ujgura.

AP nije bio u mogućnosti samostalno potvrditi ili demantirati Wuino svjedočenje i ona nije mogla jasno odrediti lokaciju u Dubaiju na koju je odvedena. Međutim, novinari su vidjeli i čuli potkrepljujuće dokaze, među kojima su pečati u njezinoj putovnici, snimka telefonskog razgovora i tekstualne poruke koje je poslala iz zatvora svećeniku koji je pomagao njoj i zaručniku.

Peking negira

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je negiralo njezinu priču.

- Ono što vam možemo reći je da situacija o kojoj ova osoba govori, ne postoji, kazali su iz ministarstva. Kineski konzulat u Dubaiju nije odgovorio na višestruke zahtjeve novinara AP-a za komentar.

U Dubaiju također nisu odgovorili na višestruke telefonske pozive i zahtjeve za komentarom lokalnoj policiji, ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i drugim institucijama.

'Crne lokacije' su skriveni zatvori gdje zatvorenici obično nisu optuženi za zločin i nemaju pravo na pravnu pomoć. Mnogi od njih u Kini su korišteni za zaustavljanje osoba koje se bune protiv lokalne vlasti, a često se radi o hotelskim sobama ili prenoćištima.

Yu-Jie Chen, docent na tajvanskom sveučilištu Academia Sinica je kazala da nije čula za tajni kineski zatvor u Dubaiju i tvrdi da bi takav objekt na stranom teritoriju bio neuobičajen. Ipak, također je ustvrdila da bi to bilo u skladu s nastojanjima Kine da neke svoje državljane vrati nazad, bilo kroz službene kanale i potpisivanje sporazuma o izručenju ili kroz neslužbene mjere kao što su ukidanje vize ili pritisak na obitelj u zemlji.

Sve izraženiji trend

- Kina doista donedavno nije bila zainteresirana za dosezanje svojih državljana u inozemstvu. Ovaj trend je sve izraženiji, kazala je Chen, koja prati kineske međunarodne pravne akcije.

Chen je kazala da su pogotovo Ujguri izručivani ili vraćani u Kinu, koja pritvara pripadnike ove uglavnom muslimanske manjine uz sumnju na terorizam, čak i kad se radi o bezopasnim činovima kao što je molitva. Udruga Ujgurski projekt za ljudska prava je pronašla 89 pripadnika te zajednice koji su pritvoreni ili deportirani iz devet država od 1997. do 2007. Taj broj se stalno povećavao da bi dostigao brojku od 1,327 osoba iz 20 različitih zemalja od 2014. do danas.

Wu i njezin zaručnik, 19-godišnji Wang Jingyu nisu Ujguri nego Han Kinezi, većinska etnička skupina u Kini. Wanga Kina traži jer je objavljivao poruke koje u pitanje dovode kineske medijske izvještaje o prosvjedima u Hong Kongu 2019. i kineske akcije na granici s Indijom.

Osim na Ujgure, Kina je vršila pritisak na disidente i aktiviste za ljudska prava i pokrenula je velike napore da vrati nazad u zemlju dužnosnike osumnjičene za korupciju.

Pod vlašću Xija Jinpinga, koji je najrigidniji kineski vođa desetljećima unazad, Peking je vratio nazad u zemlju 1,421 osobu osumnjičenu za financijske prijestupe u Operaciji Skynet i to samo u 2020. godini.

Ipak, AP nije uspio pronaći iscrpne brojke koje bi pokazale koliko kineskih državljana je ukupno bilo uhićeno ili deportirano iz drugih zemalja zadnjih nekoliko godina.

Dubai je također poznat kao mjesto gdje su Ujguri ispitivani i deportirani u Kinu, ali od strane lokalnih vlasti i nikako ne na 'crnim lokacijama'. Aktivisti kažu da je Dubai povezan s tajnim ispitivanjima koje uključuju neke druge države. Radha Stirling, odvjetnica koja je osnovala grupu 'Pritvoreni u Dubaiju' kaže da je radila s oko dvanaest ljudi koji su tvrdili da su bili zatvoreni u vilama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a među njima su državljani Kanade, Indije i Jordana, ali ne i Kine.

- Nema sumnje da UAE pritvara ljude na osnovi zahtjeva stranih vlada s kojima su povezani, kazala je Stirling. - Ne vjerujem da bi slijegali ramenima na zahtjev tako moćnog saveznika.

Patrick Theros, bivši američki veleposlanik u Kataru koji je sad strateški savjetnik Međunarodnom zaljevskom forumu nazvao je, s druge strane, optužbe 'totalno netipičnima' za Emirate.

- Oni ne dozvoljavaju saveznicima slobodu kretanja, kazao je. - Ideja da bi Kinezi imali tajni centar nema nikakvog smisla.

Američki State Department nije htio komentirati ovaj konkretan slučaj niti tvrdnje da ovakva lokacija postoji u Dubaiju.

Iz State Departmenta su kazali da će uz pomoć partnera i saveznika ustrajati protiv transnacionalne represije u cijelom svijetu.

Apolitična milenijalka

Wu, kineska milenijalka s kratkom kosom obojanom u plavo ranije nije vodila računa o politici. Ali, nakon što je njezin zaručnik uhićen u Dubaiju 5. travnja uz nepoznate optužbe počela je davati intervjue medijima i stupati u kontakt s kineskim disidentima s druge strane oceana.

Wu je 27. svibnja kazala da je bila ispitivana od strane kineskih dužnosnika u hotelu Element al-Jaddaf, a zatim odvedena u policijsku stanicu Bur Dubai. Osoblje hotela je u telefonskom razgovoru odbilo potvrditi njezin boravak ili odlazak uz tvrdnju da je protiv politike tvrtke da odaju podatke o gostima.

Bila je zadržana tri dana u policijskoj stanici, kazala je, a telefon i osobni predmeti su joj bili zaplijenjeni. Trećeg dana, kazala je, Kinez koji se predstavio kao Li Xuhang joj je došao u posjet. Kazao joj je da radi za kineski konzulat u Dubaiju i pitao je da li je uzela novac od stranih grupa koje djeluju protiv Kine.

- Kazala sam ne, jer jako volim Kinu. Moja putovnica je kineska. Ja sam Kineskinja, govorim kineski.Kako bih to mogla napraviti?, kazala je.

Li Xuhang je generalni konzul u kineskom konzulatu u Dubaiju. Konzulat nije odgovorio na pozive novinara i zahtjev da se s Lijem osobno razgovara.

Strpali je u crni auto

Wu je kazala da ju je Li izveo iz policijske stanice zajedno s drugim Kinezom koji joj je stavio lisice na ruke, a onda je morala ući u crnu Toyotu. U vozilu je bilo više Kineza, ali Wu je bila previše uplašena da bi jasno vidjela njihova lica.

Srce joj je lupalo, provezli su se pored područja gdje živi mnogo Kineza i vode poslove u Dubaiju, a zove se Međunarodni grad. Wu je lokaciju prepoznala na osnovi svog prijašnjeg putovanja u Dubai.

Nakon vožnje od pola sata, zaustavili su se na osamljenoj ulici s ujednačenom arhitekturom. Uveli su je u vilu bijele boje na tri kata gdje je niz prostorija pretvoren u pojedinačne ćelije, kazala je.

Kuća je bila tiha i hladna, u kontrastu s vrućinom pustinje. Wu su odveli u njezinu vlastitu ćeliju, sobu koja je preuređena tako da bi se zatvarala teškim metalnim vratima.

U njezinoj sobi je bio krevet, stolica i bijelo fluorescentno svjetlo koje je gorjelo dan i noć. Metalna vrata su ostala zatvorena osim kad bi joj donosili hranu.

- Prvo, tu nema osjećaja za vrijeme, kazala je Wu. - Drugo, nema prozora pa nisam mogla vidjeti je li dan ili noć.

Nosili su maske

Wu je kazala da ju je čuvar više puta odvodio u sobu gdje su je ispitivali na kineskom i prijetili joj da nikad neće izaći na slobodu. Čuvari su cijelo vrijeme nosili maske za lice.

Vidjela je drugu zatvorenicu, Ujgurku, jednom dok je čekala na korištenje kupaonice. Drugi put je čula kako je Ujgurka vrištala na kineskom - Ne želim se vratiti u Kinu, želim ići nazad u Tursku.

Wu je identificirala ženu po specifičnom ujgurskom izgledu i akcentu.

Wu je kazala da su je hranili dvaput na dan, a drugi obrok je bila lepinja. Morala je zamoliti čuvare za dozvolu da popije vode ili da ide u zahod. Bilo joj je dozvoljeno da ide u zahod maksimalno pet puta dnevno, kazala je Wu, ali to je ipak ovisilo o raspoloženju čuvara.

Čuvari su joj također dali telefon i SIM karticu i naredili su joj da nazove svog zaručnika Wanga, ali i svećenika Boba Fua, vođu ChinaAida, kršćanske neprofitne organizacije, koji je pomagao ljubavnom paru.

Wang je potvrdio za AP da je Wu nazvala i pitala ga za njegovu lokaciju. Fu je rekao da je primio barem četiri ili pet poziva od nje u ovom periodu, nekoliko s nepoznatog broja u Dubaiju, uključujući jedan kad je plakala i zvučala smeteno. Ona je opet krivila Wanga i kazala da mu Fu nije trebao pomagati.

AP je također analizirao tekstualne poruke koje je Wu poslala Fuu u to vrijeme, a koji su nepovezane i čudne.

Vrištala i plakala

- Mogao sam vidjeti da je pokušavala sakriti svoju lokaciju, kazao je Fu. - U tom trenutku zaključili smo da joj se nešto dogodilo što ju je spriječilo da uopće govori.

Wu je kazala da je krajem svog boravka odbijala hranu, vrištala i plakala u pokušaju da je oslobode. Posljednja stvar koju su njezini otmičari tražili od nje, kazala je, bilo je da potpiše dokumente na arapskom i engleskom u kojima svjedoči da ju je Wang zlostavljao.

- Bila sam stvarno preplašena i prisiljena potpisati dokumente, kazala je za AP. - Nisam ih željela potpisati, rekla je.

Zadnjih godina se pojavljuju izvještaji u kojima se tvrdi da se strance i Emiraćane odvodi u vile, ponekad "na neodređeno".

Možda i najpoznatiji slučaj uključuje princezu Latifu bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kćer vladara Dubaija. Latifa je pokušala pobjeći brodom 2018., ali ju je zaustavila obalna straža u Arapskom moru i poslala natrag u UAE.

U video snimkama koje je objavio BBC ona tvrdi da su je protiv njezine volje držali u vili u Dubaiju.

- Ja sam talac, a ova vila je preuređena u zatvor, kaže ona u jednom od videa.

Latifa je u međuvremenu obznanila da joj je sad dozvoljeno da putuje.

Probna lokacija za cjepivo

Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati, federacija sedam emirata na arapskom poluotoku imaju duboke ekonomske i političke veze i također rade zajedno u protuobavještajnoj djelatnosti. Kina je ratificirala sporazum o izručivanju s UAE 2002. i sporazum o pravosudnoj suradnji 2008. UAE je bio probna lokacija za kineska cjepiva za covid i surađivao je s Kinom na izradi testa.

Šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, krunski princ Abu Dabija i formalni vladar UAE je rekao da je spreman raditi s Kinom kako bi zajedno udarili protiv terorističkih ekstremističkih snaga, među kojima se spominje Islamski pokret istočnog Turkistana, militantna grupa koju Peking optužuje za podupiranje ujgurskog separatizma. U kasnoj 2017. i ranoj 2018. lokalne vlasti su uhitile i izručile barem pet Ujgura Kini, što su za AP potvrdili prijatelji i rodbina.

U jednom slučaju, dugogodišnji stanovnik UAE Ahmad Talip je pozvan na ispitivanje u lokalnu policijsku stanicu i pritvoren, tvrdi njegova supruga Amannisa Abdullah, koja je sad u Turskoj. U drugom slučaju osam policajaca u civilu je provalilo u hotelsku sobu i uhitilo 17-godišnjaka koji je pobjegao od policijske potjere u Egiptu.

Privođenja su izvedena od strane Arapa koji su izgledali kao policija UAE, a ne kao kineski agenti, kazali su Ujguri. Ipak, jednog od privedenih Huseyina Imintohtija, su tražila trojica kineskih agenata u ujgurskom restoranu u Dubaiju prije njegove deportacije, kaže njegova supruga Nigare Yusup.

Još jednog od privedenih, Ujgura Yasinjana Memtimina su dvaput u UAE ispitivali ljudi koji su izgledali kao kineski policajci, kazala je njegova žena, koja je odbila dati svoj identitet zbog straha od osvete. Kazala je da je o lokacijama za pritvaranje čula od Ujgura koji je pobjegao preko oceana.

Kineska centrala

Čini se da je UAE središte kineske tajne službe koja istražuje Ujgure na Bliskom istoku, kazali su za AP pojedini Ujguri.

Ujgurski lingvist Abduweli Ayup je kazao da je razgovarao s trojicom Ujgura prisiljenih da rade kao špijuni u Turskoj, a koji su prošli kroz Dubai da bi preuzeli SIM kartice, novac i susreli kineske agente.

Jasur Abibula, bivši djelatnik državne administracije u Xinjiangu je za AP rekao da ga je kineska služba namamila iz Nizozemske u UAE 2019. nakon što je njegova bivša supruga Asiye Abdulaheb, preuzela povjerljive dokumente o logorima u Xinjiangu. Dočekalo ga je desetak osoba koje rade za kinesku vladu u Dubaiju, kazao je. To je uključivalo barem dvije osobe koje su se predstavile kao zaposlenici kineskog ministarstva državne sigurnosti.

Jedan od njih, Ujgur u pedesetim godinama života, koji se predstavio kao Dolet, kazao je da je stacioniran u Dubaiju, Drugi, Han kineski muškarac koji je odlično govorio ujgurski, kazao je da je u misiji da utvrdi tko je odavao podatke.

Agenti su Abibulu dali USB stick i zatražili da ga uključi u računalo svoje supruge. Ponudili su mu novac, smjestili ga u Hiltonov resort i kupili igračke za njegovu djecu. Također su mu prijetili, pokazujući mu video njegove majke u Kini. Na putovanju kroz pješčane dine, jedan je rekao da ga to podsjeća na pustinju u Xinjiangu.

- Ako te ubijemo i pokopamo ovdje, nitko neće moći pronaći tvoje tijelo, kazali su mu. Abibula je sad opet u Nizozemskoj, gdje je AP razgovarao s njim putem telefona, a poslao je fotografije agenata, njegovog hotela i avionske karte kako bi potkrijepio svoje tvrdnje.

Osim UAE-a, mnoge druge zemlje su surađivale s Kinom u slanju Ujgura nazad u Kinu. U 2015. Tajland je vratio više od 100 Ujgura Kini.

Egipatska policija je 2017. privela stotine Ujgura i poslala ih u Kinu.

Rodney Dixon, londonski odvjetnik koji predstavlja ujgurske skupine, kazao je da je njegov tim na Međunarodnom kaznenom sudu podnio tužbu protiv Tadžikistana uz tvrdnju da lokalne vlasti pomažu Kini u deportaciji Ujgura.

Susret u Ukrajini

Nakon što je Wu oslobođena, ona je odvedena nazad u isti hotel u kojem je odsjela i vraćeni su joj njezini osobni predmeti. Odmah je nazvala Fua, ispričala se za svoje prijašnje pozive i u tekstualnim porukama upitala za pomoć.

- Strah me da te nazovem, kazala je Fuu u jednoj od poruka. - Bojim se da me nećeš razumjeti.

Wu je 11. lipnja odletjela iz Dubaija u Ukrajinu, gdje je opet srela Wanga.

Nakon prijetnji kineske policije da bi Wang mogao biti izručen iz Ukrajine, par je opet pobjegao u Nizozemsku.

Wu je rekla da joj nedostaje domovina.

- Otkrila sam da su ljudi koji nas obmanjuju Kinezi, to su naši sunarodnjaci koji maltretiraju druge naše sunarodnjake, kazala je za AP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:05