ŠPIJUNSKA BAZA

Kina daje Kubi milijarde dolara za špijuniranje SAD-a: ‘Neprihvatljivo je što radi Bidenova administracija‘

SAD tvrdi da Kina ima špijunsku bazu na Kubi još od 2019. godine, te da se tome oštro suprostavljaju

Xi Jinping i Joe Biden

 Saul Loeb/Afp

Bijela kuća tvrdi da Kina ima špijunsku bazu na Kubi najmanje od 2019. godine jer Peking ulaže velike napore ne bi li se pojačalo prikupljanje obavještajnih podataka. Također navode da je administracija Joea Bidena poduzela korake kako bi se što uspješnije suprotstavila širenju kineskog sigurnosnog "otiska" na globalnoj razini.

Ova izjava, za koju je Bijela kuća rekla da se temelji na nedavno deklasificiranim obavještajnim podacima, uslijedila je nakon izvješća Wall Street Journala prošlog četvrtka u kojem se kaže da su Kina i Kuba postigle načelni dogovor o gradnji stanice za elektroničko prisluškivanje na otoku. Dužnosnici upoznati s ovim pitanjem rekli su da Kina planira platiti Kubi, koja je dugo bila u teškoj ekonomskoj situaciji, milijarde dolara kao dio tog dogovora.

Netočno izvješće

Nakon te objave Bijela kuća je u četvrtak ustvrdila da je izvješće časopisa netočno, ali je odbila razjasniti detalje. U subotu su, pak, izjavili: "To je problem koji traje, a ne novi aranžman kako je okarakteriziran u izvješću". U subotnjem priopćenju Bijele kuće također se navodi da su dužnosnici, kad je Bidenova administracija došla na dužnost u siječnju 2021., bili upoznati s naporima Kine da proširi svoju globalnu vojnu i obavještajnu prisutnost, uključujući projekte u Atlantskom oceanu, Latinskoj Americi, središnjoj Aziji, Africi, indo-pacifičkoj regiji i na Bliskom istoku. Dodaju da to uključuje "objekte za prikupljanje obavještajnih podataka" na Kubi koji su, prema priopćenju Bijele kuće, dograđeni 2019. godine.

"Ovo je dobro dokumentirano u obavještajnom dosjeu", navodi se u priopćenju te dodaje da će kineska vlada "i dalje pokušavati povećati svoju prisutnost na Kubi, a mi ćemo nastaviti raditi na tome da je ometamo i vjerujemo da NR Kina nije baš tamo gdje su se nadali". U izjavi se također navodi da su izazovi i aktivnosti Pekinga na tom otoku stalno prisutni.

Izvori upoznati sa situacijom kažu da su se izvješća o planovima Kine i Kube pojavila u povjerljivim obavještajnim izvješćima posljednjih tjedana i da su podijeljena članovima obavještajnog odbora Kongresa.

Korištenje Kube, otprilike 100 milja od obale Floride, kao baze moglo bi omogućiti pristup prisluškivanju američkih vojnih, komercijalnih i drugih komunikacija u jugoistočnoj regiji gdje se nalaze deseci američkih vojnih baza te praćenje vojnog i komercijalnog prometa. Primjerice, Stožer američke vojske Centralnog zapovjedništva SAD-a za nadzor Bliskog istoka i dijelova središnje i južne Azije, i Zapovjedništvo za specijalne operacije SAD-a nalaze se u Tampi, a Južno zapovjedništvo SAD-a u Miamiju.

U novom priopćenju Bijele kuće navodi se da je SAD poduzeo diplomatske i druge korake kako bi usporio djelovanje kineske vlade na Kubi i diljem svijeta, smatrajući da je administracija Donalda Trumpa postigla nedovoljan napredak u zaustavljanju te inicijative. Bidenova administracija uvjerila je bliskog saveznika, Ujedinjene Arapske Emirate, da zaustave, barem privremeno, kinesku gradnju vojnog objekta u luci u blizini glavnog grada Abu Dhabija, izvijestio je Journal 2021.

Isti cilj

Zastupnik Michael Turner, republikanski predsjednik Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma, u tvitu je kritizirao, kako je rekao, promjenjive opise situacije na Kubi od strane Bijele kuće.

"U manje od 48 sati dužnosnici iz Bidenove administracije više su puta proturječili sami sebi o tome špijunira li Komunistička partija Kine Sjedinjene Države ili ne. To je neprihvatljivo", ustvrdio je Turner.

Predsjednik senatskog Odbora za obavještajna pitanja Mark Warner i potpredsjednik Marco Rubio prošli su tjedan objavili zajedničku izjavu u kojoj kažu da su duboko uznemireni izvještajima da Kina i Kuba imaju isti cilj - SAD.

Državni tajnik Antony Blinken trebao bi posjetiti Peking tijekom lipnja ne bi li se zaustavilo nedavno zaoštravanje odnosa između SAD-a i Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:10