POREZNA OAZA

Karipska ‘mala Švicarska‘ postala je utočište imućnih Rusa koji bježe od Putina: Cijena slobode? 150.000 dolara!

Dok su druge države nastavile primjenjivati zabranu, Grenada je u lipnju promijenila smjer i odlučila dopustiti Rusima podnošenje zahtjeva za državljanstvom

Vladimir Putin, Grenada

 Sergej Bobylev/Sputnik/Profimedia/ Walter Rudolph/United Archives

Kad je u rujnu ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaciju, mnogi vojno sposobni muškarci počeli su tražiti načine kako da izbjegnu novačenje. Tisuće Rusa od tada je pobjeglo u obližnje zemlje koje ne traže vizu za ulazak, poput Turske i Gruzije. Za one bogatije građane, jedna država postala je primamljiva alternativa.

Grenada – otočna država na jugoistoku Karipskog mora – bilježi porast broja zahtjeva za državljanstvo.

Grenada je u ožujku s drugim karipskim državama uvela sankcije Rusiji, uključujući zabranu pristupa programu stjecanja investicijskih putovnica.

Dok su druge države nastavile primjenjivati zabranu, Grenada je u lipnju promijenila smjer i odlučila dopustiti Rusima podnošenje zahtjeva za državljanstvom.

Od tada se broj zahtjeva za investicijskim putovnicama za Grenadu utrostručio. U lipnju ove godine bilo je 167 prijava za državljanstvo putem ulaganja, a u rujnu čak 462 zahtjeva, pokazuju podaci ministarstva financija.

Za minimalno ulaganje od 150.000 američkih dolara, podnositelji zahtjeva mogu dobiti putovnicu Grenade koja omogućuje putovanje bez viza u više od 100 zemalja svijeta, uključujući Kinu, Ujedinjenu Kraljevinu i schengensko područje. To je također jedina karipska zemlja koja ima investitorski ugovor sa SAD-om, a koji građanima omogućuje podnošenje zahtjeva za neuseljeničke vize.

"Broj zahtjeva za državljanstvo Grenade putem investicijske inicijative je u porastu djelomično zbog bogatih Rusa koji žele pobjeći iz zemlje", rekao je za Bloomberg Richard Hallam, posebni savjetnik za program državljanstva Grenade putem investicije. Hallam procjenjuje da bi bogati Rusi mogli činiti najveći dio prijavljenih ove godine.

Program državljanstva Grenade putem ulaganja pokrenut je 2013. i daje priliku investitorima i njihovim obiteljima, koji ispunjavaju uvjete, priliku da dobiju putovnicu Grenade u zamjenu za ulaganje u gospodarstvo zemlje koje iznosi najmanje 150.000 američkih dolara. Drugi način dobivanja putovnice je kupovina nekretnine koju je odobrila vlada, u vrijednosti od najmanje 350.000 američkih dolara.

Prošle se godine 566 investitora prijavilo za taj program, što je porast od 30% u odnosu na godinu ranije. Od kad je program počeo, Grenada je dodijelila ukupno 1272 državljanstva u okviru investicijskog programa. Među njima su i brojni bogati Kinezi koji su željeli izbjeći duga čekanja na odobravanje sličnih američkih programa.

Putinova invazija rezultirala je podjelama među zemljama i regijama oko uvođenja sankcija Rusima, a Europska unija im je u rujnu otežala posjet. Brojni bogati građani Rusije u međuvremenu su prebacili imovinu i superjahte u Dubai ili Tursku, kako bi izbjegli sankcije zapadnih zemalja. Grenada, država koju nazivaju "malom Švicarskom", porezna je oaza bez poreza na kapitalnu dobit, nasljedstvo ili globalni porez na dohodak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:19