PROCES ‘FILTRACIJE‘

Jeziv ‘tihi‘ rat Kremlja: ‘Namjerno odvajaju djecu od roditelja, a nepoćudne Ukrajince muče i ubijaju‘

U procesu koji u Rusiji zovu ‘filtriranjem‘ populacije, tisuće Ukrajinaca koji nisu zadovoljili ruske kriterije jednostavno je nestalo

Evakuacija civila u Mariupolju/Arhivska fotografija

 Alexey Kudenko/Sputnik Via Afp

Prema različitim izvorima, među koje spada i sama ruska Vlada, od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače do danas u Rusiju je prisilno odvedeno između 900 tisuća i 1,6 milijuna građana Ukrajine, među njima oko 260 tisuća djece s područja koja su se našla pod ruskom okupacijom. Riječ je o sistemu kojeg Rusi nazivaju "filtracija", a oteti ukrajinski građani završili su uglavnom na udaljenim i izoliranim područjima na istoku Ruske Federacije, tisućama kilometara od svojih domova u Ukrajini.

U tom procesu "filtriranja" populacije, prema različitim izvorima, na tisuće Ukrajinaca, koji nisu "zadovoljili" ruske kriterije, jednostavno je nestalo te su ubijeni ili su zadržani negdje na nepoznatim lokacijama. Američki State Department, na čelu s glavnim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, objavio je priopćenje u kojem poziva Rusiju da odmah prestane s operacijama filtracije.

"Nezakonito prebacivanje i deportacija građana teško je kršenje četvrte Ženevske konvencije o zaštiti civila i predstavlja ratni zločin. Ruske vlasti moraju osloboditi one koje su zadržali i dozvoliti prisilno odvedenima građanima Ukrajine da se odmah sigurno vrate svojim kućama. Pozivamo Rusiju da nezavisnim promatračima omogući pristup takozvanim kampovima za filtraciju te područjima u Rusiji u koja su Ukrajinci odvedeni", stoji u priopćenju State Departmtenta koje potpisuje Blinken.

Razdvajanje djece od roditelja

Navode da su operacije Moskve oko odvođenja ukrajinskih građana očito unaprijed planirane i usporedive s operacijama filtracije koje je Rusija provela u Čečeniji i na drugim područjima tijekom svoje povijesti. "Putinove operacije "filtriranja" razdvajaju obitelji, a oduzimanje ukrajinskih i izdavanje ruskih putovnica očiti su pokušaj mijenjanja demografske slike dijelova Ukrajine", navedeno je u priopćenju.

Ističu da izvještaji s terena ukazuju da ruske vlasti namjerno odvajaju ukrajinsku djecu od njihovih roditelja te da su odvedena i djeca iz ukrajinskih sirotišta, koja su stavljena u sustav za posvajanje u Rusiji.

"Svjedoci i oni koji su preživjeli operaciju "filtriranja", držanja u kampovima i prisilnu deportaciju govore o stalnim prijetnjama, zlostavljanju i slučajevima mučenja zatvorenika od strane ruskih čuvara. Tijekom procesa, ruske vlasti otimaju i zadržavaju biometrijske i osobne podatke, civile izlažu invazivnim pretragama i ispitivanjima te prisiljavaju ukrajinske građane da potpišu sporazum o ostanku u Rusiji, onemogućujući im da se slobodno vrate kući", navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

Također, gomilaju se dokazi o zatvaranjima i nestancima na tisuće ukrajinskih civila koji nisu prošli "filtriranje", pod optužbama da su povezani s ukrajinskom vojskom, teritorijalnom obranom, medijima, Vladom ili udrugama civilnog društva.

Navodna mučenja i ubojstva

"Svjedoci, oni koji su preživjeli, kao i ukrajinski glavni državni tužitelj javljaju da su ruske vlasti na desetke tisuća ljudi prebacili u logore na području Donjecka koje je pod ruskom kontrolom te da su mnogi od njih podvrgnuti mučenju. Postoje svjedočanstva i da su neki od njih ubijeni, što se poklapa s dokazima o ruskim ratnim zločinima počinjenim u Buči, Mariupolju i drugim dijelovima Ukrajine", navodi se u priopćenju.

State Department navodi da se predsjednik Putin i njegova Vlada neće moći izvući od odgovornosti za takve sistematske zločine te da je kažnjavanje odgovornih imperativ.

"Zbog toga, podržavamo ukrajinske i međunarodne vlasti u nastojanjima da prikupe, dokumentiraju i sačuvaju dokaze o zločinima. Zajedno smo odlučni u nastojanjima da počinitelji ratnih i drugih zločina odgovaraju za svoja djela", istaknuto je.

"Sjedinjene Američke Države i naši partneri neće biti tihi. Ukrajina i njezini građani zaslužuju pravdu", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:50