KOMENTAR

Jedinstveno djelovanje SAD-a i saveznika te sankcije ključni su za pozivanje Putina na odgovornost za njegov rat

Djela hrabrih Ukrajinaca i naše zajedničko djelovanje razlozi su zbog kojih Rusija nije uspjela

James O‘Brien

 Saul Loeb/Afp

Sjedinjene Države, naši saveznici i partneri su uz Ukrajinu. U Ujedinjenim narodima 143 države nedavno su zajedno objavile ono što svijet već zna: odluka Vladimira Putina da izvrši invaziju na Ukrajinu bila je čin ni s čim izazvane agresije i pokušaj nasilnog prekrajanja granica, čime je direktno ugrožena opstojnost Ukrajine, a protivno principima Povelje Ujedinjenih naroda i globalne stabilnosti.

Naša obrana temeljnih načela međunarodnog prava, uključujući suverenost i teritorijalnu cjelovitost, zahtijeva jedinstvo, posebno zato što ne dolazi bez cijene. Cijena nedjelovanja saveznika i prijatelja Ukrajine kao i cijena za naše zajednice i države bila bi mnogo veća da nismo djelovali jedinstveno i poremetili Putinove planove. Nedjelovanje nije opcija.

Cijena Putinovih postupaka je golema za Ukrajinu, ali isto tako i za globalno gospodarstvo. Rusija je učinkovito blokirala ukrajinske crnomorske luke, što je dodatno povećalo već globalno visoke cijene hrane. Ujedno, pokazao je spremnost koristiti ovisnost drugih o ruskoj energiji kao oružje.

Djela hrabrih Ukrajinaca koji se bore za svoju slobodu, kao i naše zajedničko djelovanje, razlog je zbog kojeg Rusija nije uspjela realizirati svoje ciljeve u Ukrajini. Pružajući sigurnosnu pomoć, podržavamo sposobnost Ukrajine da se brani te smo Rusiji nametnuli troškove kroz strateške, multilateralne i dosad neviđene napore da Putinu uskratimo financiranje, tehnologiju i opremu koja mu je potrebna za održavanje njegova rata protiv Ukrajine.

Rusko gospodarstvo se smanjuje. Uvoz roba je pao za čak 40 posto, a nedostatak stranih komponenti u sve većoj mjeri oslabljuje bitne sektore ruske industrije i zapošljavanja. Rusija prvi put u više od jednog stoljeća nije platila svoj inozemni dug u stranoj valuti, a sam rejting ruskog duga pao je na status "smeće". Industrijska proizvodnja opada, a Kremlj ubrzano gubi sposobnost prikrivanja povijesnog pada Rusije kratkotrajnim rješenjima.

I sankcije izoliraju Putina od globalnog gospodarstva. Danas je Kremlju onemogućeno posuđivanje na suverenim tržištima duga. Velik dio rezervi Središnje banke Rusije je blokiran. Gotovo 1000 multinacionalnih kompanija, uključujući banke, ograničilo je ili obustavilo poslovanje u Rusiji. Više od trideset zemalja pridružilo se Sjedinjenim Državama u nametanju kontrole izvoza kako bi se srušila sposobnost Rusije da dobije vitalnu tehnologiju potrebnu za održavanje Putinova agresorskog rata. Sankcije i izvozne kontrole oslabljuju industrije u Rusiji time što sprečavaju zemlju da dobije glavne komponente poput računalnih čipova.

Primjerice, proizvodnja automobila u Rusiji, u odnosu na prošlu godinu, pala je između 80 i 90 posto. Onemogućavanje pristupa uvoznim sirovinama i gotovim robama, posebno sofisticiranim tehnologijama, rezultiralo je uskim grlima koja ometaju ruski transport, trgovinu i, što je najvažnije, proizvodnju i održavanje vojne mašinerije.

Zajedničko djelovanje naše vlade i privatnog sektora, naše inzistiranje na ruskoj odgovornosti za njezine postupke, s vremenom imaju snažan utjecaj na Rusiju. Naše jedinstvo i zajedničke vrijednosti vrijedni su cijene naših ustrajnih napora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:56