RASKOL MOĆNIKA

Jedan potez Pariza otkrio ozbiljne pukotine u odnosu Francuske i Njemačke: Ovo se nije dugo dogodilo...

Francuska zamjera Njemačkoj nekoliko odluka bez konzultacija ili prethodnih najava

Olaf Scholz i Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/Afp

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je imao u Parizu "radni ručak" s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. No, taj je sastanak bio zamjena za odgođeni tradicionalni sastanak dviju vlada, što su mediji s pravom vidjeli kao signal da odnosi između dviju ključnih članica Europske unije nisu kao što su dosad bili.

Francuska je poznata po tome da pridaje važnost i simbolici zbog čega je najava da se Macron i Scholz neće obratiti novinarima nakon sastanka u Elizejskoj palači u Parizu poslužila kao dodatni pokazatelj da na relaciji Pariz-Berlin ima ozbiljnih problema. Tradicionalno se Francuska i Njemačka dogovaraju oko ključnih pitanja o kojima se raspravlja na razini Europske unije. Kada se one slože, odluke se lakše usvajaju. I nije neobično da između njih postoje razlike, ali sadašnje razlike mogu ugroziti jedinstvo Europske unije u vrijeme suočavanja s izazovima bez presedana.

U ovom je slučaju Francuska ta koja zamjera Njemačkoj nekoliko odluka bez konzultacija ili prethodnih najava. Prvo su se Njemačka i Francuska našle na različitim stranama kada su zemlje EU bile podijeljene oko odluke EU da i nuklearna energija bude smatrana zelenom. Potom je Njemačka razljutila Francusku, kao i većinu zemalja EU, odlukom o paketu od čak 200 milijardi eura pomoći svojim građanima i tvrtkama za suočavanje s posljedicama energetske krize i rasta cijena.

To je golem novac koji može pomoći Njemačkoj, ali ozbiljno uzdrmati ravnotežu na jedinstvenom europskom tržištu. Ni odluka kancelara Scholza o posjetu Kini, u društvu predstavnika njemačkih tvrtki i investitora, nije dobro primljena u Parizu, a kritizirale su je i neke druge europske države. Jer, Njemačka, koja je proteklih deset mjeseci bila najslabija karika u smanjenju ovisnosti o Rusiji zato što je ulagala najviše u povećanje takve ovisnosti u prošlosti, sada kao da ne shvaća opasnost od nastavka ovisnosti o Kini.

Nije bilo iskrenog prijateljstva ni oko ideje izgradnje Iberijskog plinovoda kojim bi se iz Afrike preko Portugala, Španjolske i Francuske plin dopremao do Njemačke. Francuska je na marginama prošlog summita EU u Bruxellesu postigla trojni sporazum s Portugalom i Španjolskom o tom projektu, bez Njemačke.

No, čini se kako je najveći problem za Pariz odluka Njemačke da svoje obrambene sposobnosti jača kupnjom uglavnom američkog naoružanja i opreme, u suradnji s još desetak europskih članica NATO-a. Francuska želi jačati autonomiju EU i u pitanjima obrane i sigurnosti, a diplomati kažu da pod time Francuska uvijek misli da europski saveznici uglavnom kupuju avione i drugo naoružanje od francuskih proizvođača. A Njemačka je i u tome najbolji kupac.

Pokušaji Macrona i Scholza da ovim sastankom u Parizu, kao i odvojenim bilateralnim sastankom koji su imali u Bruxellesu na marginama summita EU, opovrgnu glasine o problemima u njihovim odnosima nisu uspjeli. Javnost za to traži puno više konkretnih primjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:25